Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Klasické    FES – Flexibilní energetický systém se zvýšenou účinností transformace primární energie tuhých i alternativních paliv a tepla odpadních spalin

FES – Flexibilní energetický systém se zvýšenou účinností transformace primární energie tuhých i alternativních paliv a tepla odpadních spalin

Publikováno: 26.4.2008, Aktualizováno: 12.7.2022 13:27
Rubrika: Klasické

V příspěvku je představen nový flexibilní energetický systém FES umožňující využít Braytonův cyklus i pro tuhá paliva s využitím technologie jejich spalování. Jedná se o tzv. vlhký oběh s nepřímým spalováním, pracovním médiem je parovzduchová směs.

Jedním ze základních problémů, které musí společnost vyřešit, je zajistit dostatek energie při respektování zásad ochrany životního prostředí – a dnes, chcete-li, včetně snížení emisí skleníkových plynů, z nichž pozornost je zaměřena prakticky jen na CO2.
Prosté snižování spotřeby elektřiny a tepla (omezováním ekonomiky a životní úrovně občanů) nelze z hlediska rozvoje společnosti považovat za vhodné a perspektivní řešení, ale pro zajištění udržitelného rozvoje společnosti je třeba se zaměřit na snižování energetické náročnosti ve všech oblastech společnosti, tedy i při výrobě elektřiny a tepla.
Zůstaneme-li u tuhých fosilních a alternativních paliv, tak pro transformaci jejich primární energie máme k dispozici technologie jejich spalování nebo zplyňování. Zatím co technologie zplyňování, zejména pro větší výkony, jsou stále ještě předmětem vývoje, technologie spalování jsou komerčně k dispozici s dostatečnou účinností i spolehlivostí, a to včetně systémů snižujících produkci a emise škodlivin.
Tak pro spalování uhlí a stejně tak i pro spalování tuhých alternativních paliv (odpadní biomasa, pěstovaná energetická biomasa, vhodné odpady apod.), ale i plynných a kapalných alternativních paliv nevhodných pro plynové motory, máme dnes k dispozici technologie spalování na roštu, v práškovém ohništi a ve fluidním ohništi s bublinkovou nebo cirkulující fluidní vrstvou – tyto, vzhledem k vysoké spolehlivosti a dosahované účinnosti spalování jsou vhodné i pro použití u systémů s vysokou účinností transformace.
Zvyšování celkové netto účinnosti transformace primární energie na energii elektrickou naplňuje tedy záměr nejen na snížení energetické náročnosti výroby elektřiny, ale i na snížení produkce škodlivin a je dnes jedinou komerčně dostupnou cestou ke snížení produkce CO2 – a bude i podmínkou pro nasazení dnes vyvíjených technologií CCS (Carbon Capture Storage) [3] zaměřených na zachycování a ukládání (využívání) CO2, neboť při jejich využití se musí počítat se značnou spotřebou energie, takže celková účinnost se sníží o více než 5 %. Jestliže se dnes může u velkých bloků se supernadkritickými parametry očekávat celková účinnost transformace cca 45 %, pak uvedené zvýšení vlastní spotřeby energie vrací technologii výroby elektřiny z uhlí zpět do generace bloků s podkritickými parametry páry.
Je tedy žádoucí zaměřit vývoj technologií výroby elektřiny, ale i tepla, na dosažení co nejvyšší celkové účinností transformace primární energie paliv na energii elektrickou. Jednu z možností představuje i vyvíjený FES – flexibilní energetický systém, jehož principiální schéma je vidět na obr. 1.

Obr. 1 - Principiální schéma FES

FES – je flexibilní energetický systém, který pro transformaci primární energie pevných paliv na energii elektrickou s využitím Braytonova nebo kombinovaného Braytonova a Rankinova-Clausiova cyklu využívá technologii jejich spalování.
Zjednodušeně lze FES charakterizovat jako vlhký oběh s plynovou turbínou s nepřímým ohřevem pracovního média, kterým v nejjednodušších případech je směs vzduchu a vodní páry – stručně parovzduchová směs.
Zdrojem primární energie pro FES jsou pevná paliva (jako je např. uhlí, biomasa, alternativní paliva případně i odpady), ale i znečištěná plynná a kapalná paliva a odpady nevhodné pro přímé spalování v plynových motorech. Jako zdroj primární energie lze však využít i teplo odpadních spalin z různých tepelných agregátů.
Protože spalování uvedených paliv je prakticky proveditelné jen v ohništi s chlazenými stěnami, je použita klasická spalovací komora CHSK (chlazená spalovací komora) provedená z membránových stěn zapojených jako výparník s přirozenou cirkulací (předaným teplem ve spalovací komoře se vyrábí sytá pára) – ohniště může být roštové GF, práškové PCF, s bublinkovou fluidní vrstvou BFB, s cirkulující fluidní vrstvou CFB, ale též pro spalování plynných a kapalných paliv. Jak je zřejmé, tak pro spalování se u FES používá některé s vhodných a osvědčených provedení spalovací komory klasických kotlů – tím ale podobnost s běžnými kotli prakticky končí.
Pro volbu teploty spalin na konci spalovací komory CHSK platí stejné zásady jako u klasických kotlů, před vstupem do komína se spaliny čistí od TZL např. v elektrostatickém odlučovači, pro splnění emisního limitu SO2 je zařazeno odsiřovací zařízení DeSOx a u ohniště jsou uplatněna potřebná primární opatření.
Jak je vidět na obr. 2 [4] tak optimální kompresní poměr kompresoru plynové turbíny PLT se pohybuje na hodnotě 12 až 14, takže vzduch 1 nasávaný kompresorem se stlačí např. na 12bar a smísí se s sytou párou vyrobenou ve výparníku (stěny CHSK) – tlak páry v parním bubnu výparníku se nastavuje podle tlaku vzduchu za kompresorem. Vzniklá parovzduchová směs „pvs 3“ s obsahem páry asi 12 až 20 % se pak spalinami vystupujícími z CHSK ohřívá v ohříváku parovzduchové směsi OPVS na pracovní teplotu vstupního média do plynové turbíny PLT, např. na 800 °C.

Obr. 2 - Závislost účinnosti na kompresním poměru

Po expanzi parovzduchová směs 5, v naznačeném provedení, vstupuje do kotle na odpadní teplo HRSG, který je součástí klasického parního Rankinova-Clausiova oběhu. V kotli HRSG se parovzduchová směs ochladí na teplotu rosného bodu, vzduch se zbytkovou vlhkostí 6 se vypouští do okolí a odloučený kondenzát se vrací do chladícího okruhu ChSK. Pro vychlazení spalin na výstupní teplotu do komína je za OPVS zařazen klasický ohřívák spalovacího vzduchu OSV, případně i klasický ohřívák napájecí vody napájené do výparníku CHSK. Chlazená spalovací komora CHSK, ohřívák parovzduchové směsi OPVS a ohřívák spalovacího vzduchu tvoří jeden celek, který můžeme nazvat parovzduchový generátor PVG.
Z hlediska dopadu na životní prostředí je FES srovnatelný s dnes používanými nebo vyvíjenými technologiemi pro spalováni tuhých paliv. Při spalování se vzduchem jsou emise stejné jako u stávajících kotlů spalujících tatáž paliva, lze použít i vyvíjený tzv. bezemisní cyklus, pokud se pro spalování použije kyslík.
Základní myšlenka – využít klasickou technologii spalování pro transformaci primární energie tuhých paliv (uhlí, biomasa, alternativní paliva) a plynných a kapalných paliv (nevhodných pro spalování v plynových motorech) na tepelnou energii parovzduchové směsi,
jakožto pracovního média s parametry vhodnými pro pohon plynové turbíny – je v principu využitelná u všech používaných energetických systémů, schematický jsou možnosti naznačeny na obr. 3.

Obr. 3 - Možnosti využití FES

FCS – je flexibilní kogenerační systém (Flexible Cogeneration System) využívající uhlí, biomasu i alternativní paliva a je zaměřen na jednotky nižších výkonů.

HRFES – je energetický systém využívající teplo odpadních plynů (Heat Recovery Flexible Energy Systém), např. za různými tepelnými agregáty v hutích.

CCCC – je kombinovaný paroplynový cyklus se spalováním uhlí (Coal Combustion Combi Cycle) pro elektrárenské bloky nejvyšších výkonů

Flexibilní kogenerační systém FCS, jak z názvu vyplývá, je zaměřen na kogenerační výrobu energie, ovšem tyto jednotky jsou koncepčně řešeny pro výrobu elektřiny, ale s možností jednoduše realizovat současně i dodávku tepla, a to od minimálního výkonu, např. od nuly, až do požadovaného maxima. U těchto jednotek tedy nemusí být (resp. není) dodávka elektřiny podmíněna dodávkou tepla. Obecně platí, že při dodávce tepla lze volit teplonosné médium (pára, voda), velikost tepelného výkonu i teplotní úroveň, jsou možné i různé kombinace. Tento systém může být dodáván ve dvou provedeních, a to jako:
• menší jednotky s plynovou turbínou s regenerací tepla,
• větší jednotky s kombinovaným Braytonovým a Rankinovým-Clausiovým cyklem.

FCS s plynovou turbínou s regenerací tepla při spalování biomasy je naznačen na obr. 4. Podle uvedeného zapojení se biomasa (samostatně) spaluje v klasické chlazené spalovací komoře CHSK s ohništěm roštovým GF nebo fluidním s bublinkovou fluidní vrstvou BFB, případně s cirkulující fluidní vrstvou CFB. Samozřejmě, že lze použít i vhodné ohniště se spoluspalováním nebo s přídavným spalováním uhlí a biomasy.
Vzduch pro spalování se předehřívá spalinami v ohříváku spalovacího vzduchu OSV, spaliny se čistí v elektrostatickém odlučovači EO.
Vzduch vz z kompresoru plynové turbíny PLT se předehřívá v regeneračním výměníku RgV parovzduchovou směsí pvs vystupující z plynové turbíny PLT a mísí se se sytou párou sp vystupující z výparníku spalovací komory CHSK. Parovzduchová směs z výstupu PLT částečně ochlazená v RgV se dále ochlazuje na výstupní teplotu v chladiči parovzduchové směsi ChPVS – při ochlazování vzniklý kondenzát se shromažďuje v napájecí nádrži NN a používá se jako napájecí voda pro chlazení stěn CHSK. Při spalování uhlí se uvedené schéma nemění, ale kromě uvedených ohnišť na obr. 4 se může použít práškové ohniště PCF, pro spalování plynných kapalných paliv pak ohniště pro kapalná či plynná paliva G/OF. U FCS s kombinovaným cyklem se zapojení neliší od zapojení na obr. 1.

 

Obr. 4 - Jednotka s plynovou turbínou s regenerací tepla

Flexibilní energetický systém pro využití odpadního tepla HRFES lze aplikovat u různých tepelných agregátů pro využití jejich odpadního tepla k výrobě elektřiny, případně ke kogenerační výrobě energie – i v tomto případě platí, že dodávka elektřiny není vázána na dodávku tepla. Možné schéma zapojení je znázorněno na obr. 5.

Obr. 5 - Zapojení pro využití odpadního tepla

Vzduch na výstupu z kompresoru plynové turbíny PLT se ochladí vstřikem kondenzátu 11 na vstupní teplotu 3 do regeneračního výměníku RgV a vzniklá parovzduchová směs pvs se po ohřátí v RgV na teplotu 4 opět vstřikem kondenzátu 11 ochladí na vstupní teplotu 5 parovzduchové směsi do ohříváku parovzduchové směsi OPVS.
V tomto se ohřeje spalinami z tepelného agregátu TA na pracovní teplotu 6 parovzduchové směsi plynové turbíny PLT a po expanzi se parovzduchová směs o teplotě 7 ochladí v regenerativním výměníku RgV na výstupní teplotu 8, která se dále v chladiči parovzduchové směsi ChPVS sníží na výstupní teplotu 9 a vypouští se do ovzduší. Jako chladící médium v ChPVS se použije vstřikovaný kondenzát 11.
Pokud má TA odparné chlazení, tak vyrobená sytá pára se v oběhu využije, smíchá se s parovzduchovou směsí před nebo za regenerativním výměníkem RgV.
Kombinovaný cyklus se spalováním uhlí CCCC využívá kombinovaný Braytonův a Rankinův-Clausiův parní cyklus u velkých elektrárenských bloků, možné jsou podkritické i nadkritické parametry páry. Základní schéma zapojení je podobné, jako je schéma na obr. 1.
Výhodou systému CCCC je, že je kompatibilní (není tedy konkurenční) jak se současnými elektrárenskými bloky s podkritickými i nadkritickými parametry tak i nově vyvíjenými systémy, jako jsou např. IGCC nebo tzv. bezemisní technologie CCS (Carbon Capture and Storage), které dnes představuje tzv. Oxyfuel Proces nebo technologie zachycování CO2 před spalováním (pre-combustion capture) či po spalování (post-combustion capture). Totéž platí i pro v USA vyvíjený systém CES (Clean Energy System) – pokud bude jako palivo použité uhlí.

Závěr
Flexibilní energetický systém FES:
• Umožňuje aplikovat Braytonův cyklus nebo kombinovaný Braytonův a Rankinův-Clausiův cyklus při:
 spalování tuhých paliv, jako je: 
  - uhlí 
  - biomasa
  - alternativní paliva
 spalování plynných a kapalných paliv nevhodných pro plynové motory
 využití odpadního tepla
• Umožňuje
 klasický elektrárenský provoz
 kogenerační provoz
   - nezávislá dodávka elektřiny na dodávce tepla
   - dodávka tepla dle potřeby
• Používá pro spalování a dodržení podmínek ochrany životního prostředí:
 osvědčené technologie
 perspektivně i nově vyvíjené technologie – včetně separace CO2
• Dosáhne se vyšší hmotnostní průtok plynovou turbínou
 sníží se kompresní práce
 zvýší se disponibilní práce turbíny
• Zvýší se celková účinnost transformace primární energie

Literatura
[1] Vilimec, L.: Úvodní studie flexibilního energetického systému FES s parovzduchovým cyklem se spalováním pevných paliv, Vitkovice Heavy Machinery a.s., 2006.
[2] Vilimec, L.: Stárek, K; Kadrnožka, J.: PV – 2007 – 340, Způsob výroby elektřiny s plynovou turbínou z pevných paliv i z odpadního tepla a zařízení k provádění tohoto způsobu.
[3] Ubrá, O; Laciok, A.: Technické možnosti řešení vypouštění emisí CO2 z elektráren s kotli na fosilní paliva, All for Power 2/2007, str. 15-24.
[4] Kadrnožka, J.: Analýza a studie proveditelnosti parovzduchové kogenerační centrály, Vitkovice Heavy Machinery a.s., 2006.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Paroplynová elektrárna KA26 od společnosti Alstom - Odpověd na současné potřeby trhu je dodávka optimalizované elektrárny na klíč (38x)
Firma Alstom zaujala na energetickém trhu pozici dodavatele elektrárny na klíč. Tato pozice umožňuje Alstomu spojit znal...
Dodávka kotle pro nový superkritický blok v Elektrárně LedviceDodávka kotle pro nový superkritický blok v Elektrárně Ledvice (35x)
Obecně se říká, že kotel je srdcem každé tepelné elektrárny. A to nejen z důvodu, že generuje páru, která pohání ostatní...
Technická průvodka kompletní obnovy Elektrárny Tušimice II (34x)
Vzhledem ke skutečnosti, že převážná část rozhodujících technologických zařízení Elektrárny Tušimice II se blíží k hrani...