Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Plyn    EU přidělila dotaci na rozšíření zásobníků a výstavbu plynovodů v ČR

EU přidělila dotaci na rozšíření zásobníků a výstavbu plynovodů v ČR

Publikováno: 30.3.2010
Rubrika: Plyn, Plynové

Evropská komise tento měsíc, v březnu 2010, oficiálně oznámila přidělení dotace ve výši 35 milionů eur (přibližně 910 milionů korun) na financování rozšíření skladovací kapacity podzemních zásobníků v ČR a 9,5 milionů eur (přibližně 250 milionů korun) získaly také tři plynovodní projekty na zpětný tok zemního plynu. Společnost RWE Gas Storage využije tuto dotaci na rozšíření skladovací kapacity podzemních zásobníků plynu Třanovice a Tvrdonice a společnost NET4GAS na výstavbu plynovodů pro posílení infrastruktury v případě přerušení dodávek zemního plynu z Ruska do zemí EU přes Ukrajinu.

Program vyhlásila Evropská komise v březnu 2009 s cílem omezit dopad případného dalšího přerušení dodávek zemního plynu a posílit evropskou energetickou infrastrukturu. Projekt společnosti RWE Gas Storage na rozšíření skladovací kapacity zásobníků plynu byl mezi 43 vybranými projekty z oblasti energetiky a plynárenství, které získaly dotaci v rámci Evropského programu oživení energetiky (EEPR). „Celková investice na rozšíření zásobníků bude asi 7 miliard korun a zásobníkové kapacity mohou být rozšířeny zhruba o 700 milionů metrů kubických, tedy až na celkové 3 miliardy,“ řekl Lubor Veleba, jednatel RWE Gas Storage. Do roku 2012 by měla v rámci projektu vzniknout nová skladovací kapacita v objemu 450 milionů m3. Projekt tak významným způsobem přispěje ke zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti dodávek zemního plynu zákazníkům v České republice.
Celkem zhruba 9,5 milionů eur získaly také tři projekty na zpětný tok plynu společnosti NET4GAS, která se zabývá přepravou plynu přes území ČR. Finanční podporu EU dostanou i projekty na Slovensku. „Evropská komise schválila podporu pro tři naše projekty, které mají umožnit obousměrné zásobování plynem. Na zvýšení flexibility propoje podzemního zásobníku Tvrdonice do tranzitní soustavy bylo přiděleno 2,3 milionu eur (asi 60 milionů korun). Další projekt na zvýšení kapacity potrubí pro zpětný tok zemního plynu směrem na Slovensko získal 3,675 milionů eur (asi 95 milionů korun) a ve společném projektu s polskou firmou Gaz-System činí dotace pro ČR 3,5 milionů eur (zhruba 90 milionů korun) pro interkonektor na propojení ostravské oblasti s Polskem v trase Třanovice–Chotěbuz,“ upřesňuje Jan Nehoda, jednatel NET4GAS.
Od 1. dubna je také obchodníkům s plynem na základě aukce, která proběhla 12. ledna 2010, již k dispozici nově vybudovaná skladovací kapacita v objemu 45 mil. m3, která vznikla rozšířením podzemního zásobníku Tvrdonice na jižní Moravě. Konečná cena za uskladnění plynu v aukci dosáhla ceny 1,96 Kč/m3 za rok.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Používání CNG v dopravě v ČR prudce roste. LNG na svou šanci čeká (40x)
Stlačený zemní plyn (CNG) se definitivně stal významnou ekologickou alternativou k běžně používaným fosilním palivům. Če...
RWE expanduje na středoevropských trzích (37x)
>     Vstup na trh s plynem v Maďarsku >     V Polsku RWE nově nabízí plyn také malým a středním podnikům >  ...
Spalinové kotly pre paroplynový zdroj 840 MWe v elektrárni PočeradySpalinové kotly pre paroplynový zdroj 840 MWe v elektrárni Počerady (37x)
V súčasnej dobe realizuje spoločnosť SES a.s. Tlmače z pohľadu rozsahu a výkonu významnú dodávku dvoch spalinových kotlo...