Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ENERGO-PRO vydává dluhopisy s výnosem 3.50 % p.a. za 130 milionů eur, podpoří investice

ENERGO-PRO vydává dluhopisy s výnosem 3.50 % p.a. za 130 milionů eur, podpoří investice

Publikováno: 15.11.2016
Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost ENERGO-PRO Varna umístila na bulharském trhu emisi sedmiletých dluhopisů s výnosem 3.50 % p.a.  v celkovém objemu 130 milionů eur. Cílem této emise cenných papírů jednoho ze tří bulharských provozovatelů distribuční sítě elektřiny je podpořit investice do bulharské energetiky a také rozvoj bulharského kapitálového trhu.

Vedoucím manažerem emisí byla Balkan Advisory Company IP AD. Dluhopisy byly umístěny mezi institucionální investory z Bulharska, Rakouska, centrální Evropy a jihovýchodní Evropy. Do dluhopisů společnosti Energo-Pro Varna investovala 40 milionů eur také Černomořská obchodní a rozvojová banka (BSTDB), která tak poprvé vystupuje při podobné emisi už v počáteční fázi jako „anchor investor“.

ENERGO-PRO Varna je dceřinou společností nadnárodní skupiny ENERGO-PRO Group se sídlem v Praze, která je předním provozovatelem hydroelektráren a výrobcem zařízení pro vodní elektrárny.

Rozvoj kapitálového trhu

„Debutní emise dluhopisů je pro nás důležitým krokem. Jedná se o historicky největší korporátní emisi dluhopisů umístěnou na bulharském trhu,“ řekl výkonný ředitel ENERGO-PRO Group Pavel Váňa. Zájem domácích i zahraničních investorů o emitované dluhopisy podle Váni svědčí o důvěře v distribuční společnost a rostoucí stabilitu regulatorního prostředí v Bulharsku.

„Následné uvedení dluhopisů na Sofijskou burzu podpoří rozvoj kapitálového trhu a investoři určitě ocení zvýšenou likviditu,“ dodal Pavel Váňa.

Posílení energetické účinnosti

Prezident banky BSTDB Ugur Delikanli zdůraznil, že emise dluhopisů přispěje ke zlepšení energetické účinnosti v Bulharsku. „Jsme rádi, že naší účastí na této emisi dluhopisů podporujeme investiční program společnosti ENERGO-PRO Varna, která je vedoucím hráčem na bulharském energetickém trhu a důležitým investorem v dalších zemích Černomořského regionu,“ uvedl Ugur Delikanli.

BSTDB je mezinárodní finanční instituce, která podporuje ekonomický rozvoj a regionální spolupráci. Sídlí v Thessaloniki v Řecku.

Finanční prostředky získané vydáním dluhopisů použije ENERGO-PRO Varna k financování kapitálového investičního programu v oblasti rozvoje distribuční sítě v letech 2016-2023. Tento investiční program zahrnuje akvizici již existující energetické infrastruktury, její rekonstrukci a nové investice do rozvoje. Část prostředků může společnost investovat – podle celkového výsledku emise – do energetických aktiv v Bulharsku, Gruzii, Turecku a Rumunsku.

ENERGO-PRO Varna se zabývá distribucí elektřiny v severovýchodním Bulharsku, kde je jediným držitelem příslušné licence, a také prodejem elektřiny více než 1,2 milionu zákazníků včetně domácností i podniků. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (73x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (49x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (38x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...