Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Plynové    Energo-Pro koupila v Tbilisi plynovou elektrárnu za 855 mil.Kč

Energo-Pro koupila v Tbilisi plynovou elektrárnu za 855 mil.Kč

Publikováno: 6.12.2010
Rubrika: Plynové, Firemní zpravodajství

Svitavy/Praha 6. prosince (ČTK) - Svitavská společnost Energo-Pro, která dosud investovala do vodních elektráren, vstoupila do nového segmentu energetiky. V gruzínské metropoli Tbilisi koupila plynovou elektrárnu za 45 milionů dolarů (zhruba 855 milionů korun), uvedly dnešní Hospodářské noviny (HN).

"Plynovou elektrárnu jsem chtěli jako doplněk k našim hydroelektrárnám. Potřebovali jsme zdroj, který může rychle startovat a vyrovnávat výkyvy v produkci vodích elektráren," řekl HN spolumajitel firmy Jiří Krušina. Nejnovější elektrárna Energo-Pro má kapacitu 110 megawattů, je téměř nová - dokončena byla v roce 2006. Firma ji získala od soukromých podílníků. "Jsou mezi nimi Gruzínci i zahraniční investoři," upřesnil Krušina.
Společnost Energo-Pro vlastní v Gruzii 15 hydroelektráren a dvě velké distribuční elektrárenské společnosti. Když kupovala před třemi lety od gruzínské vlády prvních šest elektráren a obě distribuce, zaplatila za ně šest miliard korun a stala se tak na čas vůbec největším zahraničním investorem v Gruzii. Od té doby nasypala další velké peníze do Turecka - letos na jaře tu pořídila pět hydroelektráren v přepočtu za osm miliard korun.
Kaskádu osmi vodních elektráren vlastní Energo-Pro v Bulharsku, 11 dalších jí patří v Česku. I s poslední gruzínskou akvizicí provozuje elektrárenskou kapacitu celkem přes 800 megawattů, což odpovídá více než třem čtvrtinám jednoho temelínského jaderného bloku.
Další chystanou investicí svitavských energetiků je stavba vysokonapěťové linky mezi Gruzií a Tureckem. Počet zaměstnanců skupiny Energo-Pro ve čtyřech státech se blíží šesti tisícům.
Na některých předchozích zahraničních investicích svitavské firmy se podílela státní Česká exportní banka. "Koupi naší poslední plynové elektrárny v Tbilisi financují ze sta procent gruzínské banky," upřesnil Krušina.
Majoritním vlastníkem Energo-Pro je podnikatel Jaromír Tesař, právník Krušina drží čtvrtinový podíl. Firma začínala v půli 90. let privatizací malých vodních elektráren v Česku.
 

Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (49x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (41x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...