Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Češi a Slovinci dodají vodní turbíny do Íránu

Češi a Slovinci dodají vodní turbíny do Íránu

Projekt nové íránské vodní elektrárny Khoda Afarin otevřel brány do Persie také českým inženýrům. Česká skupina ENERGO-PRO se sídlem v Praze získala zakázku ve výši téměř 15 milionů eur na dodávku dvou Kaplanových turbín. Příslušný kontrakt s íránským průmyslovým a energetickým gigantem FARAB podepsala slovinská společnost Litostroj Power, která je součástí skupiny ENERGO-PRO a předním světovým výrobcem vodních turbín. „Spolupráce s energetickou firmou FARAB je pro nás naprosto zásadní, vodní energetika je pro Írán jedním ze strategických oborů a do budoucna bude možná spolupráce na dalších projektech," dodává k nové transakci výkonný ředitel skupiny ENERGO-PRO Pavel Váňa.

Se zástupci skupiny FARAB jednal dnes v Teheránu náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa, který je zde na pracovní návštěvě a doprovází ho 27 podnikatelů z oblasti dobývací a důlní techniky a návazné energetiky. „Dodávka turbín je největší zakázkou české firmy po uvolnění sankcí. Po jednání v Teheránu můžu potvrdit, že z íránské strany je zájem o další spolupráci v oblasti vodní energetiky," komentoval dohodu náměstek Martin Tlapa.

Celkový hydraulický návrh a modelové zkoušky turbín již realizovala další firma ze skupiny ENERGO-PRO, česká společnost ČKD Blansko Engineering. Projekt přehradní elektrárny Khoda Afarin se tak stává jedním z prvních projektů, na kterém se podílejí české firmy v Íránu po letošním uvolnění mezinárodních sankcí vůči této islámské republice. Společnosti Litostroj a ČKD Blansko Engineering tvoří průmyslový pilíř skupiny ENERGO-PRO jako mezinárodního provozovatele hydroelektráren a navazují na středoevropskou strojírenskou tradici.
Íránská zakázka pro Litostroj zahrnuje konstrukční práce, výrobu turbín, jejich instalaci a také spuštění. Každá z turbín bude mít instalovaný výkon 51 megawattů. Íránská společnost FARAB, která je mimo jiné také významným provozovatelem vodních zdrojů, staví novou elektrárnu na řece Aras na ázerbájdžánsko-íránské hranici. Stavba začala v roce 2010, její dokončení se předpokládá v roce 2018. Kontrakt s Litostrojem je tedy dvouletý.
Vodní elektrárna se nachází zhruba jeden kilometr od světoznámých mostů, známých také pod názvem Khoda Afarin. Tyto starobylé mosty z 11.-13. století vedou přes řeku Aras a spojují Írán s územím Náhorního Karabachu, který je de iure součástí Ázerbájdžánu.
Po dokončení konstrukční dokumentace společnost Litostroj vyrobí turbíny s oběžnými koly o hmotnosti 50 tun a průměru 4,5 metru. Ve Slovinsku dále chystají výrobu spirály o hmotnosti 190 tun, jejíž rozměry budou 20-20-10 metrů. Litostroj také získal opci na výrobu dvou klapkových uzávěrů o průměru šesti metrů.

 

 

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (56x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...