Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    ENERGO-PRO postaví přehradu a elektrárnu v Turecku

ENERGO-PRO postaví přehradu a elektrárnu v Turecku

Publikováno: 20.9.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Vodní

Mezinárodní provozovatel vodních elektráren ENERGO-PRO výrazně posílí výrobu elektřiny v Turecku. Tato nadnárodní skupina se sídlem v Praze dnes oznámila, že postaví novou vodní elektrárnu s přehradou v provincii Erzurum v severovýchodní části Turecka.

„Další posílení pozice skupiny ENERGO-PRO v Turecku potvrzuje, že se nám podařilo navázat na dlouholetou tradici vzájemné ekonomické spolupráce a historickou stopu českých firem, kterou zde zanechaly při budování průmyslové základny této země - ať již se jednalo o podniky na výrobu pneumatik, pivovary či velké investiční celky v energetice. Dobré renomé českých výrobků na zdejším slibném trhu se 78 milióny spotřebiteli vychází právě z této historické stopy.", uvedl při podpisu smlouvy náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. Na spolufinancování projektu se bude významně podílet přední turecká banka Akbank, která poskytne desetiletý úvěr ve výši 166 milionů dolarů na dobu 10 let. Příslušnou smlouvu dnes v Praze podepsali zástupci obou společností na Ministerstvu zahraničních věcí v Praze.

Historicky první úvěr

Jde o první českou investici, kterou turecká banka financuje. Projekt zapadá do její strategie, podporuje hlavně financování průmyslových inovací a rozvoj moderních technologií. Akbank je druhou nejsilnější soukromou bankou v Turecku s konsolidovanou bilanční sumou dosahující 86 miliard USD.

Celkové náklady projektu dosáhnou 240 milionů USD). Dokončení a uvedení elektrárny do provozu je plánováno na rok 2019. „Díky tomuto projektu více než zdvojnásobíme kapacitu našich elektráren v Turecku," řekl Pavel Váňa. Instalovaný výkon nové elektrárny bude 99,5 megawattů, očekávaná průměrná roční produkce se má pohybovat na úrovni 340 gigawatthodin. ENERGO-PRO zatím v Turecku vlastní pět vodních elektráren s celkovým instalovaným výkonem 95 megawattů. Turecko patří vedle Bulharska a Gruzie k zemím, v nichž tento mezinárodní operátor provozuje nejvíce hydroelektráren.

Start stavebních prací
Projekt v provincii Erzurum zahájila skupina ENERGO-PRO fakticky už v roce 2011, kdy koupila projektovou společnost Enerji Üretim a získala tak platnou licenci. Následovala několikaletá pečlivá příprava projektu zahrnující zejména geologické průzkumy, projekční práce a výkupy pozemků. „Letos jsme zahájili vlastní stavební práce a začali s budováním tunelů," uvedl Pavel Váňa.
Banka Akbank, která se bude významně podílet na financování, je jednou z předních bank na tureckém trhu s konsolidovanou bilanční sumou dosahující 86 miliard USD. Banka má Turecku rozsáhlou síť 900 poboček. Zaměřuje se zvláště na financování průmyslových inovací a rozvoje moderních technologií.

Nárok na zelený tarif
Projekt získává významnou státní podporu v rámci mohutného rozvoje zdrojů elektřiny – včetně vodních elektráren – v Turecku. Tento boom má uspokojit rostoucí poptávku po energiích vzhledem ke zvyšujícím se potřebám tamní ekonomiky.
Nová elektrárna tak může uplatnit nárok na takzvaný zelený tarif ve formě desetileté garance výkupní ceny elektřiny v amerických dolarech. Tato výkupní cena bude činit 73 USD za megawatthodinu nezávisle na pohybu tržních cen elektřiny a směnných kurzů. „To nám umožní stabilizovat cashflow celého projektu v době splácení úvěru na financování výstavby a zároveň se vyhnout kurzovému riziku turecké liry," řekl Pavel Váňa. Turecký stát dále poskytuje pobídku v podobě navýšení výkupních cen pro prvních pět let provozu elektrárny v případě, že jsou jednotlivé součásti vodní elektrárny vyrobeny v Turecku. Skupina ENERGO-PRO již dříve oznámila své rozhodnutí vybudovat závod na výrobu vodních turbín a generátorů přímo v tureckém hlavním městě Ankaře.

Boom turecké energetiky
Podle Energetické rady zahraničních investorů v Turecku bude boom tamní energetiky pokračovat i po červencovém neúspěšném puči v zemi. Prezident této rady Mario Diel podle agentury Anadolu Agency uvedl, že by podnikatelé měli dál důvěřovat turecké energetice a pokračovat v investicích. Prezident Recep Tayyip Erdogan letos prohlásil, že Turecko potřebuje investice ve výši 110 miliard USD do energetických projektů, aby splnilo svůj cíl dostat se do roku 2023 mezi desítku největších světových ekonomik. Turecko také hodlá výrazně omezovat svou závislost na dovozu energií ze zahraničí.

ENERGO-PRO v Turecku
Skupina ENERGO-PRO patří mezi přední operátory vodních elektráren v Turecku a hodlá svou pozici dále upevňovat jak akvizicemi kvalitních elektráren, tak budováním nových na zelené louce. Turecká aktiva skupiny zahrnují říční kaskádu Resadiye na řece Kelkit se třemi elektrárnami, dále elektrárny Hamzali a Aralik.
Kromě samotného provozování vodních elektráren se skupina ENERGO-PRO v posledních letech výrazně zaměřuje na posilování svého průmyslového pilíře. Jeho součástí jsou česká inženýringová společnost ČKD Blansko Engineering a slovinský výrobce turbín Litostroj Power. Obě tyto firmy se podílejí na projektu nového závodu v Ankaře – bude ho realizovat jejich společný podnik ČKD-Litostroj. Tyto společnosti také navazují na historickou strojírenskou tradici ve střední Evropě.

 

 

 

 

 

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (56x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...