Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Čtvrt století provozu Jaderné elektrárny Dukovany se završí letos v květnu

Čtvrt století provozu Jaderné elektrárny Dukovany se završí letos v květnu

Publikováno: 22.4.2010
Rubrika: Jaderné

Poslední dubnový den roku 1970 byl pro obyvatele tří obcí – Skryje, Lipňany a Heřmanice – v jihozápadním koutu třebíčského okresu dnem jako každý jiný. Nikdo z místních tehdy netušil, že v odpoledních hodinách 30. dubna byl na úřadu vlády ČSSR v Hrzánském paláci v Praze podepsán dokument, který měl v budoucnu zásadně ovlivnit jejich život. Zprávu o tomto aktu sice přineslo na druhé straně páteční prvomájové Rudé Právo, ale nejspíš byla naprostou většinou obyvatel zmíněných obcí prostě přehlédnuta. Tehdejší ministr zahraničního obchodu ČSSR Andrej Barčák a jeho protějšek ze Sovětského svazu, předseda státního výboru rady ministrů pro hospodářské styky se zahraničím S. A. Skačkov, podepsali dohodu o dodávce dvou atomových elektráren typu Voroněž do Československa (článek zpracoval: Ing. Petr Spilka, tiskový mluvčí JE Dukovany, ČEZ, a. s.).

„Vlak příprav“ výstavby se rozjel velmi rychle. To nakonec poznali i obyvatelé obcí, dotčených plánovanou výstavbou elektrárny. Kronikář obce Skryje, řídící učitel zdejší jednotřídky Stanislav Veselý, o roce 1971 poznamenává: „V tomto kalendářním roce bylo uskutečněno mnohem více veřejných schůzí s občany, na kterých byla mimo jiné řešena otázka vystěhování obyvatel ze zdejší obce, Lipňan a Heřmanic pro stavbu atomové elektrárny V 2, jež má být zbudována v blízkosti kravína ve Skryjích. První atomový reaktor má běžet již v roce 1979, druhý pak v roce 1980. V současné době se buduje velké vodní dílo, betonová hráz vodní Elektrárny Dalešice. Vodou z této přehradní nádrže bude chlazena i atomová elektrárna.“ Stavba elektrárny záhy začala.

Posledního dne roku 1984 začala zavážka paliva do reaktoru 1. bloku. Kromě osobních vzpomínek lidí, kteří byli „při tom“, už tento okamžik připomíná jenom společná fotografie účastníků v reaktorovém sále s nezbytným transparentem a československou a sovětskou vlajkou na postamentu reaktoru a příslušné záznamy v provozním deníku 1. bloku.

Jaderný věk v Dukovanech se začal počítat přesně ve 23 hodin a 11 minut 12. února 1985. Příslušníci „modré směny“ – vedoucí reaktorového bloku Ing. Miroslav Trnka, operátor primárního okruhu Ing. Štefan Spurný a operátor sekundárního okruhu Ing. Lubomír Raus – se stali prvními aktéry historického okamžiku: dosažení minimálního kontrolovaného výkonu reaktoru (MKV). Svědkem této události se stal i tehdejší ředitel elektrárny Ing. Bohumil Vincenc, který na dozornu přišel okolo 23. hodiny. Snad jej tam dovedla předtucha, že nastává asi nejvýznamnější okamžik v jeho profesním životě.

Završením mnohaletého úsilí projektantů, stavbařů, konstruktérů a provozního personálu dukovanské elektrárny bylo spuštění 4. bloku v roce 1987. V první červnový den v 17 hodin 53 minut bylo dosaženo minimálního kontrolovaného výkonu. Přifázování bloku proběhlo 11. června, 100% výkon byl dosažen 3. července a zkušební provoz začal 19. července 1987. Elektrárna dodávala do sítě 1.760 MWe, čímž se stala na mnoho dalších let nejvýkonnějším zdrojem elektrické energie v našem státě.

V pondělí 3. května 2010 se završí 25 let od uvedení 1. bloku do zkušebního provozu. Pokud by vše probíhalo podle původních představ projektantů a stavitelů Jaderné elektrárny Dukovany, elektrárna by se už blížila ke konci své životnosti. Prvnímu bloku by zbývalo pouhých pět let provozu. Skutečnost je však jiná. Díky celé řadě již ukončených či v době 25. výročí ještě probíhajících investičních i organizačních projektů má před sebou elektrárna ještě perspektivu dalších 20 až 30 let provozu.

Program LTO (LongTerm Operation) dlouhodobého provozu, koncipovaný do současné formy v letech 2007 až 2008, a B16TERA (Využití projektových rezerv bloku + zkrácení odstávek CIK-CAK) plynule navazuje na původní úvahy a projekty HARMONIZACE. Všechny vyjadřují základní strategický cíl: bezpečně provozovat EDU s perspektivou 50 až 60 let, tedy po dobu, která je v současnosti obvyklá ve světě.

 

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (45x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (37x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...