Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Dukovany stále patří k nejlépe provozované jaderné elektrárny

Dukovany stále patří k nejlépe provozované jaderné elektrárny

Publikováno: 23.4.2014
Rubrika: Jaderné

Několikanásobně lepší výsledky než je světový průměr dosahuje Jaderná elektrárna Dukovany v radiační ochraně i v provozní spolehlivosti. Vyplývá to z výsledků mezinárodního Sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO) za rok 2013. Dukovany tak dlouhodobě patří k nejlépe provozovaným elektrárnám na světě.

Klíčová slova: Dukovany, radiační ochrana, provozní spolehlivost

Nejen rekordním množstvím vyrobené elektřiny v roce 2013 se může jaderná elektrárny pyšnit. Podle WANO dosáhla JE Dukovany v loňském roce 90,45% v hodnocení způsobilosti, což je o necelých 7 procent lepší než je celosvětový průměr. Statistika vychází z hodnocení 388 jaderných bloků, které jsou  ve světě v provozu.

Průměrná kolektivní efektivní dávka připadající na jeden blok je 0,78 Sievertů (Sv). Dukovany s hodnotou 0,14 Sv/blok se opět řadí mezi nejlepších jaderné elektrárny světa. Kolektivní dávka představuje součet osobních dávek všech pracovníků i návštěv, kteří vstupují do kontrolovaného pásma elektrárny. Většinou se jedná o opakované vstupy, kdy například dozimetristé denně chodí do kontrolovaného pásma na své pracoviště. Nejčastěji se do kontrolovaného pásma vstupuje během odstávek, kdy se vedle výměny paliva provádí kontrola zařízení v jaderné části elektrárny.

Běžně je každý člověk na světě nepřetržitě vystaven přírodnímu radioaktivnímu ozáření. Podle údajů Státního ústavu radiační ochrany (SÚRO) se nejvíce na celkové osobní dávce jedince podílí přírodní zdroje a to 89%. Zbylých 11% tvoří umělé zdroje, zejména lékařské aplikace. Jaderné elektrárny přispívají pouze 0,04 %.

A není to jediný ukazatel, který potvrzuje zodpovědný a bezpečný přístup k provozu elektrárny. K dobrým výsledkům přispívá například míra vynucených ztrát (poruchy), která je v Dukovanech  13 krát nižší, než je světový průměr. Opakovaně elektrárna nezaznamenala žádné neplánované odstavení a nejlepších výsledků dosahuje také například u ukazatele Spolehlivosti paliva.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (45x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (37x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...