Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    „Česko má úspory energií naplánováno 80 miliard,“...

„Česko má úspory energií naplánováno 80 miliard,“...

Publikováno: 17.2.2016
Rubrika: Plynárenství, Rozhovory

...uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Jakub Vít z Národního centra energetických úspor (NSEÚ).

Celý článek je ke stažení v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde.

Proč bylo NCEÚ založeno a co je jeho cílem?

Založení NCEÚ reaguje na závazek České republiky snížit do roku 2020 konečnou spotřebu energie o 48 PJ oproti roku 2007, což odpovídá zhruba 20% úspoře či množství roční spotřeby elektřiny všech domácností v České republice. Na rozdíl od ostatních závazků v rámci energeticko-klimatického rámce tedy snížení emisí skleníkových plynů či podíl OZE na koncové spotřebě, kde má ČR cíle k roku 2020 de facto splněny již nyní, závazek v oblasti energetické efektivity zůstal naprosto opomenut. Reálně tak hrozí nejen nesplnění cíle energetických úspor v roce 2020, ale vzhledem k velmi pomalému tempu úspor – například za rok 2014 bylo vykázáno pouhých 0,67PJ, například i to, že již v roce 2017 by ČR mohla být připravena o alternativní schéma úspor. Tedy jinými slovy by ČR mohla přijít o možnost využívat k energetickým úsporám evropské fondy, a přitom z nich má na úspory energií plánováno utratit 80 miliard korun, potažmo státní subvence, což by nutně vedlo ke zdražení energií pro všechny zákazníky – domácnosti i firmy. Jelikož jde o velmi reálnou hrozbu, vzniklo z iniciativy soukromého sektoru a samosprávy NCEÚ, jehož hlavním cílem je, aby Česká republika splnila svůj cíl energetické efektivity bez negativních dopadů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (51x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...
„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“ (47x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Jiří Kratochvil, ředitel společnosti, SAKO Brno, a.s....