Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Armatury MSA, a.s. se stanou součástí jednoho z největších chemických komplexů na světě

Armatury MSA, a.s. se stanou součástí jednoho z největších chemických komplexů na světě

Publikováno: 19.9.2013, Aktualizováno: 23.9.2013 08:35
Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost MSA, a.s., člen skupiny společností Rimera, dodala kulové kohouty a šoupátka na stavbu chemického komplexu v Saúdské Arábii.

V srpnu dodala společnost MSA, a.s. svou produkci texaské společnosti Fluor, přes kterou budou armatury dodány světové energetické jedničce - arabské společnosti Saudi Aramco.

Klíčová slova: MSA, kulové kohouty, šoupátka

„Šlo celkem o 16 ks kulových kohoutů o světlostech 20“ class 600 a 24“ class 300 a 43 ks šoupátek C09.2 o světlosti 2“ class 150 – 600. Zakázka dosahuje hodnoty téměř 400 tis. USD,“ upřesňuje obchodní ředitel MSA, a.s., pan Roman Baláž.

Armatury byly dodány prostřednictvím americké společnosti Fluor Corporation, která poskytuje služby ve světovém měřítku v oblasti strojírenství, zprostředkovatelských služeb, výstavby, údržby, ale i projektových a poradenských služeb. Pro projekt Sadara společnost zajišťuje práce související s rozvojem infrastruktury a se stavbou potrubí v komplexu.

Produkce MSA byla expedována v rámci projektu Sadara v celkové hodnotě asi 20 mld. USD. Na základě tohoto projektu bude v průmyslovém městě Jubail na východě Saúdské Arábie vystavěn jeden z největších chemických komplexů na světě. Sadara je společným projektem společností Saudi Aramco a DOW Chemical Company (americké chemické firmy se sídlem v Midland ve státu Michigan, která patří mezi tři největší ve svém oboru na světě).

Komplex se bude skládat z 26 výrobních jednotek, které budou produkovat asi 1,5 mil. tun etylénu a 400 tis. tun polypropylénu ročně, ale i další chemické produkty: polyuretany, propylenoxid, propylenglykol, lineární polyetylény o nízké hustotě, aminy a jiné. Tyto chemické látky se používají při výrobě spotřebního zboží, v energetice, dopravě, v elektronickém průmyslu a při výrobě nábytku.

Stavební práce na projektu již začaly a měly by být dokončeny počátkem roku 2015. Spuštění prvních výrobních jednotek se očekává ve druhé polovině roku 2015. Očekává se, že do 10 let přinese komplex zisk ve výši asi 10 mld. USD ročně. Projekt by měl vytvořit tisíce přímých a nepřímých pracovních pozic a přilákat další investice.

„Touto zakázkou se opět navyšuje počet námi odeslaných zakázek pro našeho významného partnera v Saúdské Arábii – společnost Saudi Aramco a je pro nás ctí, že jsme se i my mohli do tohoto velkého projektu zapojit. Kromě toho se MSA zúčastnilo výběrových řízení i na další dodávky armatur pro jednotlivé části tohoto projektu a v brzké době očekáváme další objednávky.

Armatury byly dodány prostřednictvím americké společnosti Fluor Corporation, která poskytuje služby ve světovém měřítku v oblasti strojírenství, zprostředkovatelských služeb, výstavby, údržby, ale i projektových a poradenských služeb. Pro projekt Sadara společnost zajišťuje práce související s rozvojem infrastruktury a se stavbou potrubí v komplexu,“ uzavírá Roman Baláž.


Poznámka:

Saudi Aramco – ropná společnost založená v roce 1933 se sídlem ve městě Dhahrán v Saúdské Arábii. Objemem těžby a zásob ropy je společnost největší na světě. Těžba ropy probíhá na více než 100 ropných polích (včetně mořských). Společnost kontroluje těžbu zemního plynu v Saúdské Arábii a dozírá na ropná naleziště, která svým objemem zaujímají celou čtvrtinu všech světových zásob.

MSA, a.s. nabízí širokou nabídku průmyslových armatur, navržených a dodávaných pro provoz v klasických i speciálních prostředích. Požívají se pro systémy zásobování vodou, teplem, pro klasickou i jadernou energetiku, dále se používají v chemickém průmyslu, při přepravě a zpracování ropy a plynu. Se svou 120letou historií patří společnost MSA, a.s. k „učitelům“ v oblasti výroby průmyslových armatur. MSA má k dispozici nejnovější výrobní a konstrukční kapacity, vysokotlakou zkušebnu, CNC stroje a obráběcí centra k opracování i velkorozměrových částí, což splňuje požadavky ke zpracování a kvalitě povrchů.

Skupina společností Rimera – divize společnosti ČTPZ, která nabízí energetickému průmyslu komplexní řešení od výroby zařízení až po servis zařízení pro těžbu ropných polí. Společnost seskupuje výrobce potrubních systémů (SOT, MSA, a.s.), podniky ruského ropného strojírenství (ALNAS, Ižněftěmaš), servisní síť, která je rozmístěna do největších ruských regionů těžících ropu. Do skupiny Rimera také patří společnost „Juganskněftěgazgeofyzika“ – klíčový hráč na trhu geofyzikálních služeb v Chanty-Mansijském autonomním okruhu a v Tomské oblasti.

Skupina ČTPZ je jednou z vedoucích průmyslových skupin metalurgického komplexu Ruska. Podle výsledků z roku 2012 činí podíl společnosti na celkových expedicích ruské produkce 18%. Společnost ČTPZ spojuje podniky a společnosti černé metalurgie (ČTPZ, PNTZ), společnost na zajištění a zpracování kovového šrotu (META), dále společnost TD Uraltrubostal a rovnou servisní divizi RIMERA. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (75x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (47x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (40x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...