Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Areva spouští unikátní testovácí systém pro optimalizace ovládání jaderných reaktorů

Areva spouští unikátní testovácí systém pro optimalizace ovládání jaderných reaktorů

Publikováno: 2.9.2015, Aktualizováno: 7.9.2015 19:03
Rubrika: Jaderné, Paliva

AREVA ve svém zařízení Creusot ve Francii spustila unikátní testovací systém, který v malém měřítku dokáže reprodukovat veškeré komponenty chladicího systému reaktoru typu EPR.

Klíčová slova: Areva, reaktor EPR, Francie

Systém s názvem BEATRICE (Boucle pour l'Etude et l'Analyse du TRansport de produits de Corrosion dans l'Eau: smyčka pro studium a analýzu přepravy korozních produktů ve vodě) simuluje vlastnosti reaktoru, co se teploty, tlaku, rychlosti cirkulace tekutin a chemie týče, aby bylo možné pozorovat chování hlavních komponent - paliva, parogenerátorů, reaktorové nádoby a potrubí. Teplo vyprodukované jadernou reakcí je simulováno silnými elektrickými topnými elementy.

AREVA vyvinula tento testovací systém, aby mohla svým zákazníkům nabídnout inovativní a spolehlivé řešení pro optimalizaci provozu reaktoru. Jde zejména o snížení úrovně korozních částic, které vznikají a následné cirkulují v systému chlazení reaktoru a po průchodu aktivní zónou se stanou radioaktivními. Projekt BEATRICE je součástí Bezpečnostní aliance AREVY – souboru produktů a služeb navržených pro optimalizaci bezpečnosti jaderných zařízení. Evropská i americká zařízení a výzkumné organizace již o tento inovativní systém projevily zájem.

Philippe Samama, výkonný viceprezident obchodní skupiny Reactors & Services společnosti AREVA, řekl: „Tento úspěch ukazuje schopnost společnosti AREVA inovovat. Systém BEATRICE je světový unikát, za kterým se skrývá více než pět let práce a využití celé řady dostupných dovedností a technologií v rámci technického centra AREVA.“

O SPOLEČNOSTI AREVA:

AREVA dodává řešení pro výrobu energie s nízkou produkcí uhlíkatých plynů. Odbornost společnosti a její neúnavné prosazování zásad bezpečnosti, spolehlivosti, transparentnosti a etického chování určují standard v daném oboru. Její odpovědný přístup k rozvoji podnikání vychází z procesu trvalého zlepšování.

AREVA zaujímá v oblasti globální jaderné energetiky první místo a nabízí energetickým společnostem jedinečná integrovaná řešení, která pokrývají veškerá stádia palivového cyklu, projektu a výstavby jaderného reaktoru i související služby. Skupina současně rozšiřuje své činnosti do oblasti obnovitelných zdrojů energie – větrných a solárních elektráren, bioenergií, vodíkového cyklu a skladování energie – a to s cílem stát se jedním z celosvětových lídrů v tomto sektoru.

V těchto dvou hlavních oblastech zaměstnává AREVA 47 000 zaměstnanců, kteří pomáhají dodávat energii stále bezpečnějším, čistším a úspornějším způsobem pro co největší množství uživatelů. AREVA Group má sídlo v Paříži.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (42x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (39x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...