Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Nová fáze výstavby reaktoru EPR™ v Číně: instalace těžkých komponent v elektrárně Taishan 1 dokončena

Nová fáze výstavby reaktoru EPR™ v Číně: instalace těžkých komponent v elektrárně Taishan 1 dokončena

Publikováno: 24.1.2013
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

Úspěšné partnerství s čínskou společností CGNPC

Při své návštěvě jaderné elektrárny Taishan tento týden byla Nicole Bricq, francouzská ministryně zahraničního obchodu, která se do čínské provincie Guangdong vydala za doprovodu Luca Oursela, předsedy představenstva společnosti AREVA, a Henriho Proglia, předsedy a generálního ředitele společnosti EDF, svědkem výrazného posunu ve výstavbě dvou čínských reaktorů EPR™. Reaktory jsou realizované vlastníkem a budoucím provozovatelem elektrárny, společností Taishan Nuclear Power Joint Venture Company (TNPJVC), jejíž 30% podíl patří EDF a zbytek vlastní společnost China Guangdong Nuclear Power Company (CGNPC).

Klíčová slova: jaderná elektrárna, reaktory

S dokončením instalace reaktorové nádoby, čtyř parogenerátorů a kompenzátoru objemu uvnitř reaktorovny vstoupily stavební práce na prvním reaktoru elektrárny do další důležité fáze.
Probíhající výstavba obou reaktorů EPR™ v elektrárně Taishan těží ze zkušeností získaných ve Finsku a Francii. Svářečské práce na primárním okruhu byly hotovy o 30 % času rychleji, než v elektrárně Olkiluoto 3.
Čas mezi prvním zalitím betonu a instalací kopule ochranné obálky se zkrátil na pouhých 24 měsíců také díky dobrým vztahům s elektrárnou Flamanville 3, systematicky budovaným od samého počátku projektu, a díky tomu, jak se vzájemně doplňují znalosti a schopnosti francouzských a čínských odborníků.
Zkušenosti získané Francouzi při výstavbě předchozích reaktorů EPR™ pomohly již ve fázi předcházející instalaci komponent. Doba výroby čtyř parogenerátorů se zkrátila o 40 %. Tím se konkurenceschopnost francouzského jaderného průmyslu dále zvýšila.
Po prohlídce elektrárny Luc Oursel prohlásil: „Dokončení instalace těžkých komponent je ve výstavbě prvního čínského reaktoru EPR™ významným krokem kupředu. Skutečnost, že od prvního lití betonu na místě výstavby uplynulo pouhých 38 měsíců, je důkazem skvělých pracovních podmínek, zužitkovaných zkušeností nabytých při realizaci jiných reaktorů EPR™ a také kvalitního partnerství se společností CGNPC. Jsem potěšen, že mohla ministryně na vlastní oči vidět, jak stavební práce pokročily“.
Instalace těžkých komponent na prvním taishanském reaktoru reprezentuje významné pokroky, kterými v roce 2012 prošla realizace reaktorů EPR™ v Číně. Za to jsme samozřejmě vděční harmonické spolupráci mezi Francií a Čínou,“ dodal Henri Proglio.

O SPOLEČNOSTECH EDF A AREVA:

Skupina EDF, jeden z lídrů evropského energetického trhu, je integrovaná energetická společnost aktivní ve všech obchodních činnostech: výroba, transmise, distribuce, dodávky energie a obchodování. EDF je předním výrobcem elektrické energie v Evropě. Ve Francii má především jaderné a hydraulické výrobní zařízení, kde 96,5 % výroby elektrické energie nezahrnuje žádné emise CO2. Přepravní a distribuční dceřiné společnosti skupiny EDF ve Francii provozují 1 285 000 km nízkého a středního nadzemního elektrického napětí a podzemního elektrického vedení a kolem 100 000 km vysokých a velmi vysokých sítí elektrického napětí. Skupina EDF se podílí na zásobování energie a služeb pro téměř 27,9 milionů zákazníků ve Francii. Skupina vytvořila v roce 2011 konsolidované tržby v hodnotě 65,3 miliard eur, přičemž 43,1 % těchto tržeb bylo vytvořeno mimo Francii. EDF je uvedená na Pařížské burze cenných papírů a je členem indexu CAC 40.

AREVA dodává řešení pro výrobu energie s nízkou produkcí uhlíkatých plynů. Odbornost společnosti a její neúnavné prosazování zásad bezpečnosti, spolehlivosti, transparentnosti a etického chování určují standard v daném oboru. Její odpovědný přístup k rozvoji podnikání vychází z procesu trvalého zlepšování.
AREVA zaujímá v oblasti globální jaderné energetiky první místo a nabízí energetickým společnostem jedinečná integrovaná řešení, která pokrývají veškerá stádia palivového cyklu, projektu a výstavby jaderného reaktoru i související služby. Skupina současně rozšiřuje své činnosti do oblasti obnovitelných zdrojů energie – větrných a solárních elektráren, bioenergií, vodíkového cyklu a skladování energie – a to s cílem stát se jedním z celosvětových lídrů v tomto sektoru.
V těchto dvou hlavních oblastech zaměstnává AREVA 48 000 zaměstnanců, kteří pomáhají dodávat energii stále bezpečnějším, čistším a úspornějším způsobem pro co největší množství uživatelů. AREVA Group má sídlo v Paříži.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (65x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (48x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...