Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    ZAT a.s. poskytuje nově 10letou záruku na vlastní řídicí systém SandRA

ZAT a.s. poskytuje nově 10letou záruku na vlastní řídicí systém SandRA

Publikováno: 1.10.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Společnost ZAT a.s. na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně oznámila prodloužení standardní záruky u hardware vlastních procesních stanic SandRA Z200 a Z210 ze dvou na 10 let. Zvýšení garance nemá dopad na cenu produktu. Česká společnost ZAT je v tomto směru průkopníkem. Je jedinou firmou na světě, která standardně poskytuje zákazníkům desetiletou záruku na řídicí systém.

Klíčová slova: ZAT, MSV, SandRa

„SandRA ječtvrtou vývojovou generací našich řídicích systémů. Od uvedení na trh v roce 2011 jsme systém nasadili jak v jaderných elektrárnách v České republice a na Slovensku tak v  klasických elektrárnách, teplárnách i jiných technologických provozech v Česku, na Slovensku, v Egyptě, na Kubě a v dalších zemích. Řídicí systém SandRA se osvědčil do té míry, že si můžeme dovolit poskytnout našim zákazníkům desetiletou záruku,“ říká Ivo Tichý, člen představenstva ZAT a.s.

Název SandRA je složen z počátečních písmen sloganu Safe and Reliable Automation, tedy bezpečná a spolehlivá automatizace. Také číslice 10 je synonymem pro dokončenost, dokonalost a úplnost. „V našich dodávkách si věříme. Zákazníkům tímto krokem garantujeme kvalitu, spolehlivost a jistotu provozuschopnosti a dlouhého životního cyklu,“ konstatuje Vladislava Česáková, členka představenstva ZAT a.s. Při dodávkách například do jaderné energetiky firma standardně poskytuje zákazníkům 20letou technickou podporu a servis.

ZAT ročně investuje do vývoje 1,5 milionu eur

Procesní stanice SandRA navazují na předchozí typové řady procesních stanic ZAT-PRIMIS 2000 a ZAT-DV. Při vývoji nové generace řídicího systému inženýři ZAT uplatnili a zúročili mnohaleté zkušenosti nejen z vývoje, ale právě z nasazování a provozu vlastních řídicích systémů.

Řídicí systém SandRA je výsledkem neustále probíhajícího procesu technického rozvoje, do něhož firma ročně investuje 1,5 milionu eur.  „Jako jedna z mála firem ve střední Evropě máme vlastní vývoj, projekci, výrobu, instalaci i servis elektronických zařízení, řídicích systémů a jejich komponent,“ dodává Vladislava Česáková.  Na vývoji řídicích systémů firma spolupracuje s renomovanými českými technickými školami - Západočeskou Univerzitou Plzeň, ČVUT Praha, Technickou univerzitou Liberec a s výzkumným ústavem ÚJV Řež. Inženýři ZAT se také podílí na výzkumném projektu Centra pokročilých jaderných technologií CANUT.

ČR mezi top dodavateli nejpokročilejších technologií pro jaderné i klasické elektrárny a průmysl

Společnost ZAT je dodavatelem komplexních řešení v oblasti energetiky, těžby nerostů, dopravy a průmyslu. Dodává vlastní i cizí řídicí systémy pro náročné technologie s dlouhým životním cyklem a vysokými nároky na spolehlivost a bezpečnost. Strategicky silnou stránkou firmy jsou návrhy a realizace technických koncepcí a hierarchií řídicích systémů pro různé stupně bezpečnosti.

ZAT je jednou ze čtyř firem v EU, které dodávají vlastní řídicí systémy pro primární okruh jaderných elektráren. Česká republika se tak díky ZAT řadí mezi světové dodavatele nejpokročilejších digitálních řídicích systémů pro jádro.

Know-how z jaderné energetiky s maximálními požadavky na bezpečnost a spolehlivost firma aplikuje i do řídicích systémů pro klasickou energetiku a průmysl. „Pro nejaderné odvětví energetiky nabízíme a dodáváme řízení energetických výrobních bloků i pomocných provozů na platformě DCS. U těchto zakázek používáme převážně vlastní řídicí systém SandRA, ale i systémy dalších renomovaných výrobců,“ konstatuje Ivo Tichý. V případě požadavku zákazníka či investora aplikuje ZAT také systémy jiných výrobců, například společností Siemens, GE Fanuc, B&R či Saia. 

Společnost ZAT a.s. je nejstarší českou firmou v oboru automatizace technologických procesů s více než 50letou historií. Je vyšším certifikovaným dodavatelem zejména v oborech jaderná energetika, klasická energetika, povrchová těžba a doprava surovin, plynárenství, doprava a průmyslové procesy.

Firma ZAT sídlící v Příbrami a v Plzni má vlastní vývoj, projekci, výrobu, instalaci i servis elektronických zařízení, řídicích systémů a jejich komponent. Je také výrobcem zdravotnických přístrojů. Firma zaměstnává přes 300 pracovníků, z nichž má 80 % středoškolské a vysokoškolské vzdělání.


Procesní stanice řady SandRA Z210


Skříň optických komunikací se dvěma stanicemi SandRA Z200 a diagnostickým panelem pro JE Mochovce

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (63x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (60x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...