Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Příbramská firma ZAT dodává své řídicí systémy na všechny bloky jaderných elektráren na Slovensku

Příbramská firma ZAT dodává své řídicí systémy na všechny bloky jaderných elektráren na Slovensku

Publikováno: 17.8.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Energetické strojírenství

Uzavřením zakázky na dodávku systému pro řízení polohy palivových tyčí v reaktoru u prvního a druhého bloku jaderné elektrárny Mochovce bude česká firma  ZAT dodávat vlastní řídicí systém do všech šesti bloků jaderných elektráren na Slovensku. Ty produkují přes 50 procent elektrické energie spotřebované na Slovensku.

Klíčová slova: ZAT, SandRa

„Za posledních pět let jsme dodali na obě slovenské jaderné elektrárny řídicí systémy v hodnotě 536 milionů korun, ve fiskálním roce 2016 a 2017 zde plánujeme tržby ve výši 273 milionů korun,“ říká Ivo Tichý, člen představenstva ZAT a.s.

ZAT podepsal se společností Slovenské elektrárne, a.s.,vlastníkem obou jaderných elektráren na Slovensku, smlouvu na dodávku systému RRCS pro řízení polohy palivových tyčí v reaktoru na první a druhý blok jaderné elektrárny Mochovce v objemu 232 milionů korun.  Realizace bude probíhat v příštích dvou letech.

Po ukončení dostavby bude systém RRCS realizovaný českým řídicím systémem SandRA na všech slovenských jaderných blocích.  

Systém pro řízení polohy palivových tyčí v reaktoru (RRCS) je stěžejní pro zajištění bezpečnosti jaderných elektráren.Jehoúkolem je regulovat, zpomalovat či v případě nutnosti zastavit štěpnou reakci v reaktoru.

ZATse podílí na rekonstrukcích a dostavbě obou slovenských jaderných elektráren od roku 2005.

V červnu jsme aktuálně předali do provozu nový systém řízení polohy palivových tyčí v reaktoru u třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice,“ konstatuje Karel Stočes, ředitel Divize jaderná energetika společnosti ZAT. „Systém RRCS obsahuje rozšířené diagnostické funkce, díky nimž jsme při zkušebních testech na odstaveném bloku odhalili chybné uzamknutí havarijní a regulační kazety. V podstatě tím nový řídicí systém zabránil prodloužení odstávky jaderné elektrárny o tři až čtyři dny. V přepočtu jde o úsporu v řádech milionů korun,“ doplnil Stočes.

O český řídicí systém SandRA, jehož čtvrtou generaci uvedl ZAT na trh v roce 2011, je ve světě značný zájem. Jenom za loňský rok firma uzavřela kontrakty v oblasti jaderné a klasické energetiky i průmyslu ve výši 1,2 miliardy korun.Mezi největší zakázky patří rekonstrukce řídicího systému na maďarské jaderné elektrárně Pakš za více než půl miliardy korun, kde bude firma provádět na všech blocích kompletní výměnu systému řízení polohy palivových tyčí v reaktoru, regulátoru výkonu reaktoru a bezpečnostního vypínače.

ZAT dodává do 10 procent jaderných elektráren ve světě a do čtvrtiny v EU

V České republice je řídicí systém z produkce firmy ZAT nasazený na obou jaderných elektrárnách v primárním i sekundárním okruhu. „V rámci zahraničí dodáváme do francouzských, slovenských i ukrajinských jaderných elektráren, celkem jsou naše systémy a know-how na 10 procentech jaderných elektráren ve svět a ve čtvrtině v EU,“ upřesnila Vladislava Česáková, členka představenstva ZAT.

Oblast jaderné energetiky tvoří cca 40 procent tržeb firmy, další dodávky jdou do klasické energetiky, a tzv. smart systémů pro různé oblasti průmyslu a infrastruktury, jako jsou drážní systémy nebo plynárenství.

Dvě zásadní novinky v oblasti jaderné energetiky

Začátkem tohoto roku ZAT uvedl na trh procesní stanice Z101 a Z102 obsahující speciální bezpečnostní funkce zařazené do nejvyšších bezpečnostních kategorií. „Jejich doplnění do rodiny řídicího systému SandRA nám umožňuje řídit kompletní chod jaderné elektrárny včetně nejvyšších bezpečnostních systémů,“ doplnil Ivo Tichý. V současné době jsou provozovány na příbramském řídicím systému téměř ze sta procent bloky v JE Dukovany.

Každoroční mnohamilionové investice do vývoje řadí ZAT mezi nejúspěšnější výrobce specializovaných řídicích systémů v Evropě, zároveň je největší českou firmou v oboru automatizace technologických procesů s vlastním řídicím systémem. ZAT patří mezi čtyři firmy v Evropské unii, které vyvíjí, vyrábí, projektují a dodávají vlastní řídicí systémy pro primární část jaderné elektrárny.

Společnost ZAT a.s. je nejstarší českou firmou v oboru automatizace technologických procesů s téměř 55letou historií. Je uznávaným dodavatelem zejména v oborech jaderné energetiky, klasické energetiky, povrchové těžby a dopravy surovin, plynárenství, dopravy a průmyslových procesů. Firma sídlí v Příbrami s pobočkou v Plzni. Má vlastní vývoj, projekci, výrobu, instalaci i servis elektronických zařízení, řídicích systémů a jejich komponent. Je také výrobcem zdravotnických přístrojů.

ZAT v jaderné energetice:

  • Ve světě je nyní provozováno 445 jaderných reaktorů, na 43 z nich je produkce ZAT, což představuje 10 %
  • Z toho produkce ZAT je na 9 reaktorech nové výstavby a na 34 reaktorech v rámci rekonstrukcí
  • V EU je nyní 14 jaderných států, které provozují 130 jaderných reaktorů, na 34 z nich je produkce ZAT, což představuje 26 %
  • Mimo EU je nyní v provozu 315 jaderných reaktorů, na 9 z nich je produkce ZAT, což představuje 3 %
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (59x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...