Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Výstavba objektů pro nový zdroj v Ledvicích

Výstavba objektů pro nový zdroj v Ledvicích

Publikováno: 29.10.2009
Rubrika: Elektrárny, Výstavba nového bloku Ledvice

Výstavba budov nového zdroje v Ledvicích začala v lednu 2009 a skončí v květnu 2012, přičemž přibližně 80 % objemu prací bude provedeno do února 2010, kdy začne montáž technologické části díla. Splnění těchto termínů znamená pracovní nasazení 24 hodin denně 7 dní v týdnu od samotného počátku výstavby. Výkony rozhodujících činností jsou plánovány a kontrolovány formou tzv. S-křivek. Na stavbě bylo postaveno 2.111 m2 milánských stěn (pro zajištění stavebních jam proti sesuvu a pronikání spodní vody), 20.734 m železobetonových pilot, vykopáno a odvezeno 107.150 m3 zeminy. Na stavbě bude uloženo 120.000 m3 betonu a 22.000 tun oceli. Stavba je rozčleněna na čtyři základní objekty: Dozorna, Strojovna, Mezistrojovna a Kotelna. V článku je popsáno konstrukční řešení těchto objektů.

Zajištění a založení objektů
Objekty jsou založeny pod hladinou spodní vody s význačnými přítoky a velkým rizikem vyplavování jemných částic ze štěrkových a štěrkopískových vrstev, což by mohlo způsobit nerovnoměrné sedání stávajících okolních objektů. Stavební jáma proto byla navržena z převrtávaných pilotových a milánských stěn. V době, kdy nebyla celá jáma kompletně uzavřená, používaly se pro utěsnění jednotlivých záběrů jílocementové těsnící stěny.Zajištění a založení objektů Objekty jsou založeny pod hladinou spodní vody s význačnými přítoky a velkým rizikem vyplavování jemných částic ze štěrkových a štěrkopískových vrstev, což by mohlo způsobit nerovnoměrné sedání stávajících okolních objektů. Stavební jáma proto byla navržena z převrtávaných pilotových a milánských stěn. V době, kdy nebyla celá jáma kompletně uzavřená, používaly se pro utěsnění jednotlivých záběrů jílocementové těsnící stěny.

Celý článek kolektivu autorů Ing. Pavla Šrámka, ředitele divize 8, Ing. Ivo Vrbka, výrobního náměstka divize 8, a Ing. Jiřího Chroustovského, obchodního náměstka divize 8 společnosti Metrostav a. s., najdete v náhledovém formátu PDF ZDE. On-line možnost předplatného tištěné verze časopisu, včetně vydání All for Power 3/2009 s rozsáhlou rubrikou o výstavbě nadkritického bloku 660MWe v Ledvicích, naleznete ZDE.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Dodávka kotle pro nový superkritický blok v Elektrárně LedviceDodávka kotle pro nový superkritický blok v Elektrárně Ledvice (37x)
Obecně se říká, že kotel je srdcem každé tepelné elektrárny. A to nejen z důvodu, že generuje páru, která pohání ostatní...
Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (35x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...