Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Voda o objemu 55 nádrží Dalešické přehrady protekla turbínami elektrárny a vyrobila 10 556 GWh za 35 let jejího provozu.

Voda o objemu 55 nádrží Dalešické přehrady protekla turbínami elektrárny a vyrobila 10 556 GWh za 35 let jejího provozu.

Publikováno: 30.12.2013
Rubrika: Vodní, Tiskové zprávy

Dalešice, 20. prosinec 2013 -  Za dobu provozu vodní přečerpávací elektrárny Dalešice, která započala 18. 12. 1978, proteklo 6 800 mil. m3 vody a bylo vyrobeno 10 556 GWh elektrické energie. Unikátní vodní dílo, které se pyšní největší, 100m vysokou sypanou hrází ve střední Evropě, slouží spolehlivě již 35. rokem a jeho význam pro elektrizační soustavu je stále velký.

Turbíny v Dalešické elektrárně vyrobily za 35 let provozu takové množství energie, které by stačilo na zásobování všech domácností České republiky v jednom kalendářním roce. Rekordní výroba 402 491 000 kWh/rok z roku 1979 byla pokořena teprve  4. 12. 2013, tedy po 35 letech. Letošní rok je tedy dvojnásobně významný a lze očekávat celkovou roční výrobu okolo 404 000 000 kWh.

Dalším důležitým milníkem v historii elektrárny byla její modernizace, při které došlo ke zvýšení výkonu z 4x112,5 MW na 4x120 MW. Tento výkon může elektrárna poskytnout do jedné minuty od vzniku požadavku. Vodní komplex elektráren Dalešice-Mohelno a jaderná elektrárna Dukovany jsou atestovány pro najetí z úplné tmy – tzv. blackoutu elektrizační soustavy.

Přečerpávací vodní elektrárna leží na řece Jihlavě, která pramení na Českomoravské vysočině a ústí do střední nádrže Nové Mlýny. Z VD Dalešice pokračuje řeka přes průtočnou elektrárnu Mohelno jihovýchodním směrem do Jihomoravského kraje k Ivančicím a k Novomlýnským nádržím. Vyrovnávací nádrž VD Dalešice slouží jako zásobní nádrž, ze které se čerpá voda potřebná pro provoz JE Dukovany, poskytuje odběr vody pro závlahy a průmysl pod nádrží, voda v nádrži slouží k regulaci spotřeby elektrické energie v elektrizační soustavě přečerpáváním do nádrže horní nebo průtokem Mohelenskou elektrárnou k výrobě elektrické energie. Nezastupitelnou úlohu má také při ochraně proti povodněmi.

Prezentace 35 let EDA ke stažení zde.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (68x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (48x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...