Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Vítkovice Power Engineering otevřely bioplynovou stanici

Vítkovice Power Engineering otevřely bioplynovou stanici

Publikováno: 8.7.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 12:23
Rubrika: Tiskové zprávy, Biogas

Bioplynová stanice, která bude produkovat čistou energii a substrát pro hnojení půdy, byla dnes za účasti ministra zemědělství Petra Gandaloviče slavnostně otevřena v Pustějově na Novojičínsku. Stanice, kterou dodala společnost Vítkovice Power Engineering, z ostravského strojírenského holdingu Vítkovice, sleduje nové trendy bezodpadového zpracování organické hmoty. Provozovatelem je farma Zemspol Studénka.

„Výroba energie z rostlinných a živočišných produktů je správný směr, protože zde si nekonkuruje výroba biopaliv s výrobou potravin tak, jako je tomu v jiných případech. Naopak lze zužitkovat celý energetický obsah včetně odpadního tepla,“ komentoval ministr Gandalovič.
Bioplynová stanice pracuje na principu mokré fermentace. Ze směsi směs hovězí a prasečí kejdy a s přídavkem produktů rostlinného původu je schopna produkovat bioplyn jako zdroj čisté energie a stabilizovaný substrát jako kvalitní přírodní hnojivo se schopností doplňovat ubývající humus v půdě.
Vznikající bioplyn je pak dále využíván ve čtyřech kogeneračních jednotkách pro výrobu elektřiny a tepla. Elektřina je přednostně dodávána do sítě za výhodnou dotovanou cenu platnou pro produkci energie z obnovitelných zdrojů. „Odpadní teplo z procesu kogenerace, ve formě teplé vody, se zhruba z jedné třetiny využívá pro udržování teploty pro produkci bioplynu, větší část v budoucnu poslouží i k vytápění obecních domů a budov v majetku obce v Pustějově,“ doplnil starosta obce Pustějov Tomáš Maiwaelder s tím, že obec projekt od počátku podporovala.
Výstavba bioplnynové stanice pro společnost Zemspol Studénka byla zahájena v září 2006, od loňského podzimu je stanice ve zkušebním provozu. Nyní začíná nezbytné kolaudační řízení pro uvedení do trvalého provozu, který se předpokládá od letošního srpna.

Parametry bioplynové stanice:

  • Základním prvkem jsou dva fermentory ze smaltovaných plechů, každý o pracovním objemu 2.100 m3, na každém z nich je speciální ocelová šroubovaná střecha s membránovým plynojemem o celkovém objemu plynového prostoru 700 m3.
  • Ve fermentorech probíhá proces fermentace při 40 °C.
  • Předpokládaná výroba elektrické energie na čtyřech kogeneračních jednotkách (celkový el. výkon 680 kW) s časovým využitím 90- 95 % chodu na plný výkon.
  • Předpokládaná roční produkce el. energie asi 4.700 MWh.
  • Předpokládaná roční produkce tepelné energie asi 21.000 GJ.

Fotoreportáž ze slavnostního otevření:


 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (51x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...
ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard (49x)
(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech...
AREVA dodá jaderné palivo pro jordánský výzkumný reaktor (43x)
AREVA podepsala kontrakt s korejským konsorciem KAERI/DAEWOO na dodávky palivových částic pro JRTR (Jordan Research and ...