Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Úpravna vody nového zdroje 660 MWe v Ledvicích

Úpravna vody nového zdroje 660 MWe v Ledvicích

Jednou ze součástí nového zdroje 660 MWe v Elektrárně Ledvice je i chemická úpravna vody. Tento obchodní balíček (OB11) byl rozdělen do dvou částí, jejichž realizace je provázána s komplexním harmonogramem postupného uvádění jednotlivých technologických celků, navazujících obslužných provozů, zařízení a infrastruktury včetně administrativních budov do provozu. V první etapě (část A) bylo nutné projekčně připravit a realizovat nové stavební objekty a provozní soubory nahrazující starou úpravnu vody. Úspěšné dokončení této etapy, zejména zprovoznění jednotlivých technologických zařízení v rámci PS (provozního souboru) 12 – chemická úpravna vody a PS 14 – úpravna chladící vody, bylo nutnou podmínkou jak pro zahájení přípravných prací pro výstavbu klíčových technologií, tak pro splnění požadavku nepřerušeného provozu stávajících bloků B2, B3 a B4 po celou dobu výstavby. Naopak druhý celek (část B), zahrnující PS 13 – bloková úprava kondenzátu, je přímo spojen až s provozem nového bloku a jeho výstavba, zprovoznění a zkoušky budou součástí poslední etapy realizace. Zhotovitelem chemické úpravny vody se stala firma VWS MEMSEP s.r.o.

Přípravné práce
Zahájení vlastní stavby předcházely bourací a výkopové práce pod gescí generálního dodavatele ŠKODA PRAHA Invest s.r.o. Po převzetí staveniště v březnu 2008 začaly přípravy na realizaci základů pro nové podzemní nádrže surové, prací a požární vody, čiřených vod a nádrže pro kaly z čiření. Spolu s betonáží stěn a stropů těchto nadrží současně probíhalo založení patek pro ocelovou konstrukci haly, základů pro budovu chemického hospodářství a pro skladování provozních chemikálií, dále pak demineralizované vody a kondenzátu v nadzemních ocelových nádržích. V prostoru budoucí haly chemické úpravny vody byly vybetonovány patky pro uložení strojů a zařízení.
Následovala souběžná montáž konstrukce ocelové haly včetně střechy a opláštění, montáž nosných ocelových konstrukcí pro skladovací nádrže kondenzátu, navážení technologických zařízení včetně čiřičů zkompletovaných u výrobce a jejich uložení do pozic. Po zastřešení haly začala montáž nosných ocelových konstrukcí páteřního potrubního mostu i ostatních potrubních tras, současně probíhala montáž technologického potrubí a armatur.
Ambiciózní smluvní harmonogram dokončovacích montážních prací a nezbytných zkoušek jednotlivých technologických uzlů a navazujících potrubních tras byl s postupem realizace zpřesňován a upravován, a to vzhledem k prioritě dodržení milníku zprovoznění PS 12. V této fázi již také probíhala montáž elektročásti a automatizovaného systému řízení technologických procesů. Tento postup si samozřejmě vyžádal důslednou a detailní koordinaci systémů BOZP (bezpečnost práce a ochrana zdraví) i zajištění a kontroly kvality.
Po společném úsilí byla zprovozněna všechna technologická zařízení potřebná pro výrobu přídavné vody a úpravu kondenzátu pro provoz bloků B2, B3 a B4, a 19. ledna 2009 tak mohlo dojít k definitivnímu odpojení stávající technologie.
Celý článek od Ing. Tomáše Kutala, CSc., z firmy VWS MEMSEP s.r.o., najdete v náhledovém formátu PDF ZDE. On-line možnost předplatného tištěné verze časopisu, včetně vydání All for Power 3/2009 s rozsáhlou rubrikou o výstavbě nadkritického bloku 660MWe v Ledvicích, naleznete ZDE.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (51x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (44x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...