Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Jaderné palivo    TVEL uzavřel smlouvu v hodnotě přes 1 miliardu dolarů na dodávky pro JE Tianwan

TVEL uzavřel smlouvu v hodnotě přes 1 miliardu dolarů na dodávky pro JE Tianwan

Publikováno: 23.10.2013
Rubrika: Jaderné palivo, Tiskové zprávy

Palivová společnost TVEL podepsala v Pekingu se společnostmi JNPC (Jiangsu Nuclear Power Corporation) a CNEIC (China Nuclear Energy Industry Corporation) smlouvu na dodávky jaderného paliva a dalších komponent pro čínskou jadernou elektrárnu Tianwan. Celková hodnota dohody, která zajišťuje dodávky čerstvého paliva typu TVS-2M do roku 2025, činí více než miliardu amerických dolarů (cca 18,8 miliard korun).

Klíčová slova: TVEL, jaderné palivo, jaderná elektrárna

Na základě podepsané smlouvy dodá TVEL jaderné palivo typu TVS-2M pro základní zónu 3. a 4. energobloku Tianwanské jaderné elektrárny v Číně a šest kompletních výměn paliva pro blok č. 3.  Součástí dohody je rovněž smlouva na dodávku komponent na výrobu jaderného paliva pro všechny čtyři bloky v Yibinském palivovém závodě (v provincii Sichuan na jihu Číny). Dohoda, jejíž hodnota přesahuje částku jedné miliardy dolarů, zajišťuje dodávky čerstvého paliva do roku 2025.

Současné modifikace jaderného paliva TVS-2M (palivo 2. generace) umožňují provoz energobloků s reaktory VVER-100 v 18měsíčním palivovém cyklu (tedy výměnu třetiny paliva vždy po roce a půl provozu). Pilotní šarže šesti palivových souborů TVS-2M byla do prvního bloku JE Tianwan zavezena již v roce 2011. Na základě úspěšných provozních výsledků v reaktoru získal v září 2013 TVEL licenci pro TVS-2M od čínského regulačního úřadu NNSA. Díky plodné spolupráci ruských a čínských specialistů – a rovněž díky dobrým výsledkům z testování pilotní šarže TVS-2M – přejdou v roce 2014 bloky 1 a 2 Tianwanské jaderné elektrárny na 18měsíční palivový cyklus. Bloky 3 a 4, které jsou momentálně ve výstavbě, budou modifikovanou verzi paliva TVS-2M využívat od první zavážky paliva do aktivní zóny reaktoru.

Palivo TVS-2M má za sebou úspěšný sedmiletý provoz v ruských jaderných elektrárnách: v současnosti jej využívají všechny energobloky JE Balakovská (4 x VVER 1000) a JE Rostovská (2 x VVER 1000, třetí blok ve výstavbě), kde nahradilo předchozí typ TVS-2. Palivo TVS-2M se vyznačuje robustní konstrukcí s 13 distančními mřížkami ze zirkoniové slitiny, které brání přílišné vibraci palivových proutků, čímž zvyšují bezpečnost celého souboru. Reaktory využívající palivo TVS-2M zvýšily svůj nominální výkon na 104 % a rovněž výměna paliva při odstávkách probíhá významně rychleji.

V rámci spolupráce palivové společnosti TVEL s organizacemi JNPC a CNEIC v oblasti dodávek paliva pro výzkumný reaktor CEFR jsou v plánu pravidelné dodávky paliva od března 2014. Celková hodnota dodávek činí asi 60 milionů dolarů (1,1 miliardy korun).

Charakteristika paliva TVS-2M pro VVER-1000

Geometrie  

Hexagonální

Počet   palivových proutků v souboru

312

Celková   délka souboru

4,57 m

Celková   šířka souboru

0,235 m

Délka   palivového proutku

3,988 m

Výška   palivové pelety

9-12 mm

Hustota   pelet

10,4-10,7 g/cm3

Pokrytí   paliva

Zr-1%Nb

Váha   paliva (UO2)

525 kg

Výrobce jaderného paliva, společnost  TVEL, je součástí ruského integrovaného jaderného komplexu ROSATOM. Patří do ní jak výrobní, tak i výzkumná oddělení v oblasti výroby jaderného paliva, komplexu pro rozdělování izotopů, obohacování, výroby plynových centrifug a vybavení pro ně. Palivová společnost TVEL byla zřízena jako zvláštní subjekt pro zvýšení efektivity a řízení podniků jaderného palivového cyklu, zlepšení jejich práce a konkurenceschopnosti na světovém trhu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (88x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (51x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...
ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard (49x)
(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech...