Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Temelín příští sobotu odstaví na 75 dní první blok

Temelín příští sobotu odstaví na 75 dní první blok

Publikováno: 17.7.2008, Aktualizováno: 24.4.2009 17:53
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

Jaderná elektrárna Temelín odstaví příští sobotu první blok. Zařízení bude podle plánu mimo provoz 75 dní. Energetici v té době vymění 42 palivových souborů v reaktoru za nové a modernizované. Po čtyřech letech zkontrolují i tlakovou nádobu, v níž je reaktor umístěn, a provedou další technické kontroly. Znovu se má blok připojit do sítě 6. října. Novinářům to řekli zástupci vedení elektrárny.

'Snižování výkonu plánujeme na pátek 25. července večer. Blok odpojíme od rozvodné sítě ve 21:30. První práce jsou naplánovány na sobotu časně ráno,' uvedl Václav Brom z tiskového odboru elektrárny. Při odstávce technici také vymění takzvané televizní tyče a řídicí systém na zavážecím stroji, který slouží k přesunu palivových souborů.
'Od modernizace si slibujeme snížení doby manipulace s jaderným palivem řádově o několik desítek hodin při odstávce. Současně bude modernizovaný zavážecí stroj připraven i na manipulace s novým palivem TVEL,' uvedl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. Energetici si také vyzkoušejí transport makety kontejneru pro přepravu a skladování vyhořelého paliva na reaktorový sál.


Jaderná elektrárna Temelín

Už tuto sobotu Temelínští odpojí na deset hodin druhý výrobní blok. Důvodem je oprava odvodnění pod vysokotlakým dílem turbíny. Zařízení přestane vyrábět elektřinu v 01:00. Obnovení dodávek se plánuje od 11:00. 'Jde o opravu velmi drobné netěsnosti, která se objevila minulý týden. Je to skutečně drobnost, která se čas od času objeví,' poznamenal ředitel elektrárny.
Temelín zatím plní letošní plán výroby na 97 procent. Oba bloky dodaly k 15. červenci 7475 GWh elektřiny, což je o 269 GWh méně, než se původně předpokládalo. Do největší ztráty (minus 446 GWh) se elektrárna dostala 9. května. To se projevila ztráta z třítýdenní neplánované odstávky prvního bloku kvůli opravě elektroohříváků. Díky dřívějšímu ukončení následné palivové odstávky na druhém bloku a brzkému zahájení výroby snížil Temelín ztrátu z května o 177 GWh.
'Každopádně letos očekáváme roční rekordní výrobu přes 13 TWh elektřiny. Pokud zvládneme bezpečně, kvalitně i v čase nadcházející odstávku prvního bloku a nedoje k delším neplánovaným výpadkům, tak se na konci roku velmi přiblížíme ročnímu plánu 13,6 TWh,' dodal Štěpanovský.

Zdroj: ČTK

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (44x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...