Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Společnosti Sigma Group loni vzrostly tržby o dvě procenta

Společnosti Sigma Group loni vzrostly tržby o dvě procenta

Publikováno: 22.1.2014
Rubrika: Tiskové zprávy

Lutín (Olomoucko) 20. ledna (ČTK) - Akciová společnost Sigma Group z Lutína na Olomoucku, která je významným tuzemským výrobcem čerpadel a čerpací techniky, loni zaznamenala zpomalení růstu tržeb. Zatímco v roce 2012 se její celkové tržby meziročně zvýšily o pět procent na 741 milionů korun, tak loni pouze o necelá dvě procenta na zhruba 755 milionů korun. V posledním čísle podnikového zpravodaje Sigmaprofil to uvedl předseda představenstva společnosti Sigma Group Milan Šimonovský. 

"Ve srovnání s roky předešlými byl rok 2013 náročným obdobím. Pokračující omezování či odkládání velkých investic u tradičních odběratelů má za výsledek zhoršení odbytových možností. Navíc, ve snaze získat co nejvíce za co nejméně, dochází u vypsaných tendrů k razantnímu zpřísňování smluvních parametrů," uvedl Šimonovský. 
Ekonomický ředitel společnosti Sigma Group Vladimír Novák upozornil, že řada odběratelů ruší či odkládá investiční akce, takže v oboru výroby čerpadel ubývá obchodních příležitostí. Strojírenská firma se proto snaží snížit náklady, aby udržela rentabilitu provozu. Redukován podle Nováka musel být také plán investic a oprav. "Ačkoliv jsme byli nuceni přehodnotit plán investic a oprav, udrželi jsme výši investic do technického rozvoje," podotkl Šimonovský. 
V roce 2012 akciové společnosti Sigma Group vzrostl čistý zisk o 80 procent z 62 milionů korun v roce 2011 téměř na 112 milionů korun. Předběžné výsledky loňského hospodaření společnost zatím nezveřejnila. 
Akciová společnost Sigma Group předloni 54 procent tržeb získala v zahraničí. Na tuzemský trh připadlo 34 procent a na reexport 12 procent jejích tržeb. Hlavním tuzemským odběratelem byla tradičně energetická skupina ČEZ. Důležitými zákazníky v Česku byly předloni například společnosti Elektrárny Opatovice, Dalkia ČR, Teplárny Brno, OKD či Sokolovská uhelná. 
Mezi hlavní exportní teritoria Sigmy Group patří Rusko, Slovensko a Rakousko. Například na Slovensku se lutínská firma podílí na dostavbě jaderné elektrárny Mochovce. Na zahraničních trzích Sigma Group spolupracuje s ruskou společností Rosatom. V případě vítězství česko-ruského Konsorcia MIR.1200 v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín by se Sigma Group měla na tomto mnohamiliardovém projektu podílet formou dodávek čerpadel. 
V posledních dvou letech Sigma Group každoročně investovala zhruba 80 milionů korun. Loni firma spustila projekt zaměřený na rozšíření výzkumně-vývojového centra v Lutíně o horkovodní zkušebnu čerpadel, do které s pomocí evropských dotací investuje zhruba 100 milionů korun. 
Akciová společnost Sigma Group, která je mateřskou firmou stejnojmenného holdingu, se zabývá výrobou čerpadel pro energetiku, vodní hospodářství, zemědělství, chemii či hutě a doly. Čerpadlářský holding Sigma Group tvoří 15 firem a jeho konsolidované tržby předloni vzrostly o 50 milionů korun na 1,595 miliardy korun. Mateřská společnost Sigma Group zaměstnává zhruba pět stovek lidí a jejím jediným akcionářem je kyperská firma TZ STONES MINING LIMITED.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (62x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (40x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...