Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Pro udržení potenciálu SIGMA GROUP v jádře je nezbytný export

Pro udržení potenciálu SIGMA GROUP v jádře je nezbytný export

Ve čtvrtek 22. září proběhla v prostorách firmy SIGMA GROUP vernisáž výstavy připomínající 60. výročí mírového využívání jádra v Československu, které se účastnili vrcholní představitelé firmy. Výstava přibližuje historii českých jaderných elektráren a důležitých podniků, které se na jejich výstavbě podílely. Zástupci firmy při této příležitosti seznámili novináře s historií firmy a s aktuálními hospodářskými výsledky.

Klíčová slova: Sigma

Skupina SIGMA GROUP, dodavatel čerpadel pro jadernou a klasickou energetiku a pro průmysl, si meziročně udržela výši tržeb, avšak omezuje ji nezahajování nových velkých investičních projektů v oblasti klasické i jaderné energetiky. V oblasti jádra se bude muset čím dál více soustředit na export, aby si udržela kvalifikaci a zkušenosti, přičemž se zaměřuje především na jaderné elektrárny typu VVER.

Tržby skupiny SIGMA GROUP v loňském roce dosáhly výše 1,237 miliardy korun a provozní hospodářský výsledek 56,4 milionu korun. Tyto hodnoty se podařilo udržet i v náročných podmínkách spojených s ukončováním velkých projektů v klasické energetice a s posuny termínů v jaderné energetice.

V oblasti jaderné energetiky skupina čelila dalším posunům v naplňování harmonogramu prací na dostavbě a spouštění slovenské jaderné elektrárny Mochovce, což mělo citelný dopad na objem předpokládaných tržeb a zisku. Klasická a jaderná energetika představuje 17% podíl na tuzemských zakázkách a 76% podíl na exportu čerpadel.

Jaroslav Antl, ředitel SIGMA DIZ spol. s r.o. (inženýrsko-dodavatelská společnost pro jadernou a klasickou energetiku, vodní hospodářství a metalurgii), komentuje roli společnosti SIGMA v projektech výstavby elektráren s reaktory typu VVER: „Spolupráce s ruskou, tehdy sovětskou, stranou byla navázána už v 70. letech, kdy se začalo pracovat na prvních elektrárnách typu VVER-440 na území tehdejšího Československa. Sigma do původního ruského projektu sekundárního okruhu zapracovávala čerpadla vlastní výroby a část projektu primárního okruhu, týkající se cirkulačních čerpadel pro chlazení reaktoru, zapracovávala do prováděcího projektu v souladu s platnou legislativou. Takto byly realizovány elektrárny Jaslovské Bohunice, Dukovany, Mochovce a Temelín. Nešlo jen o kompletované dodávky pro české a slovenské elektrárny, ale i o kusové dodávky pro jaderné elektrárny v Rusku a dalších zemích bývalého Sovětského svazu a Indie.“

K současnému stavu jaderného průmyslu Jaroslv Antl dodává: „Historie působení firmy Sigma v jádře má dlouhou tradici a doufáme, že bude i nadále pokračovat. Po ukončení nabídek pro projekt Dostavba JE Temelína 3. a 4. blok nastala situace, která znamená, že nebude využitý odborný potenciál firmy získaný při výstavbě třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích. Tento se bude výhledově postupně ztrácet. Aby k tomu nedošlo, zapojujeme se i do jiných projektů v zahraničí. Protože jsme historicky, technicky i zkušenostně navázáni na bloky typu VVER, nejlepší vidina spolupráce je samozřejmě směrem na východ, kde pro nás Rosatom představuje klíčového hráče.

V uplynulém roce skupina dodala společnost SIGMA GROUP například čerpadla pro běloruskou Ostroveckou elektrárnu, kde ruský Rosatom staví dva bloky s reaktory VVER-1200. Navázala tak na dodávky pro Rosatom z roku 2014, kdy dodala čerpadla v hodnotě 68 milionů korun do ruských elektráren Leningradská II, Novovoroněžská II a Rostovská.

Pro informaci:

Akciová společnost SIGMA GROUP a.s. je strojírenskou firmou, která je nejvýznamnějším výrobcem čerpací techniky v České republice.

V současnosti se společnost zaměřuje na výzkum, vývoj a výrobu středních, těžkých a unikátních čerpadel a čerpacích soustrojí pro průmyslové využití. V tomto segmentu se firma řadí mezi světovou špičku v oboru a úspěšně tak navazuje na dlouholetou tradici výroby čerpadel v regionu střední Moravy. Mezi klíčové zákazníky patří tuzemské a zahraniční průmyslové podniky působící v oblasti lehkého i těžkého strojírenství, klasické a jaderné energetiky, petrochemie, těžby ropy, dobývání a zpracování nerostů a vodního hospodářství.

Vlastní výzkumná pracoviště, moderně vybavené výrobní provozy a široké servisní zázemí ve spojení s dlouholetými aplikačními zkušenostmi umožňují společnosti nabídnout zákazníkům komplexní dodávky investičních celků v oboru čerpací techniky formou staveb „na klíč“.

Společnost SIGMA GROUP a.s. je lídrem Svazu výrobců čerpadel České republiky a členem asociace evropských výrobců čerpací techniky EUROPUMP.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (69x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...