Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Plyn    Společnost MND v Česku zdvojnásobí těžbu ropy a plynu

Společnost MND v Česku zdvojnásobí těžbu ropy a plynu

Publikováno: 4.11.2013
Rubrika: Plyn, Ropa, Tiskové zprávy

Hodonín 4. listopadu (ČTK) - Společnost MND a.s., která patří do finanční a investiční skupiny miliardáře Karla Komárka KKCG, chce během následujících pěti let zdvojnásobit těžbu ropy a plynu v Česku. Jen do průzkumu nových ložisek chce investovat zhruba deset miliard korun. Další miliardy firma plánuje dát na expanzi do zahraničí. Dnešním Hospodářským novinám (HN) to řekla šéfka úseku geologie MND Jana Hamršmídová.

Klíčová slova, MND, expanze, ropa, plyn

"Pokud chceme zvýši těžbu, musíme také zvýšit nalezené zásoby. V následujících pěti letech bychom tak mohli navýšit počet průzkumných vrtů až na 20 ročně, namísto současných 12 až 14," řekla listu Hamršmídová. 
"Do průzkumu klasických ložisek MND během následujících pěti let investuje od 3,5 miliardy Kč do čtyř miliard. Firma ale připravuje také projekty v hloubce okolo pěti kilometrů", dodala Hamršmídová. 
Současná těžba MND se v Česku pohybuje na úrovni 175.000 kubíků ropy a 100 milionů kubíků plynu ročně, napsaly dnešní HN. 
Firma MND, nástupce Moravských naftových dolů, loni zvýšila zisk čtyřikrát na 1,7 miliardy Kč a tržby zdvojnásobila na 3,7 miliardy Kč. Stoprocentním vlastníkem akcií MND je nizozemská společnost MND Group N. V., v Česku má MND dceřiné společnosti MND Drilling&Services, MND Gas Storage a MND Energy Trading.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (44x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...
Spotřeba elektřiny v ČR v pololetí vzrostla o 4 procenta (32x)
Lidé a firmy v tuzemsku v první polovině letošního roku spotřebovali o čtyři procenta více elektrické energie než za ste...