Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Společnost Areva pozvala Národní strojírenský klastr do Francie

Společnost Areva pozvala Národní strojírenský klastr do Francie

Publikováno: 24.10.2011
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Dnes a zítra je dvacet zástupců českého Národního strojírenského klastru na oficiální návštěvě v zařízeních francouzské společnosti AREVA. Cílem je podílet se o důležité informace a detaily pro možnou budoucí spolupráci týkající se dostavby jaderné elektrárny Temelín, ale i dalších projektů v oblasti jaderné energie a ostatních oblastí, ve kterých AREVA působí, jako jsou zdroje obnovitelné energie. Tato návštěva podtrhuje zájem společnosti AREVA o český průmysl a ukazuje silný vztah k místní odbornosti.

V globálním řetězci dodavatelů společnosti AREVA figuruje již značný počet českých firem, které se podílejí na velkých projektech probíhajících po celém světě. Jde například o výstavbu jaderné elektrárny Olkiluoto 3 ve Finsku a Taishan v Číně. Klíčovým dodavatelem je tuzemská Škoda JS a AREVA patří k jednomu z největších zákazníků Škody JS.

Projekt dostavby jaderné elektrárny Temelín je klíčovou prioritou pro AREVU

AREVA pro výběrové řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelína identifikovala již více než 145 společností, které jsou potenciálními přímými partnery nebo případnými subdodavateli. V současné době probíhají jednání o memorandech o porozumění v souvislosti s řešením rozsahu dodávek, kvalifikací, požadavků na kvalitu a dalších důležitých bodů. AREVA působí na českém trhu již několik let díky spolupráci s tuzemským průmyslem a českými univerzitami. Je to hlavně díky dlouhé historii jaderné energetiky v České republice a místnímu know-how. AREVA, jako lídr na poli jaderné energie, věří, že projekt dostavby jaderné elektrárny Temelín má globální význam pro její strategii a přítomnost v regionu střední a východní Evropy.

AREVA nabízí České republice osvědčené řešení s nejvyššími bezpečnostními standardy. Technologie EPR je v současné době jediná, která se už staví v Evropě, může tedy těžit ze zkušeností a prokázat vysokou úroveň standardizace.

Závazek k českému průmyslu a universitám, investice do místní ekonomiky

Lokalizace je klíčový aspekt obchodního modelu AREVY. Strategie rozvoje celé skupiny je založena na uzavírání průmyslových, obchodních a technologických dohod s hlavními hráči světového energetického trhu, aby docházelo jak k místní, tak celosvětové expanzi. Významná část prací na projektu rozšíření jaderné elektrárny Temelín půjde českému průmyslu.

Na základě zkušeností AREVY po celém světě je odhadováno, že 5 000 pracovních míst bude vytvořeno na místě v průběhu výstavby nových temelínských bloků. K tomu ještě přibudou pracovní místa vytvořená subdodavateli. Dále se předpokládá, že za provoz nových bloků bude odpovídat přibližně 400 pracovníků.

Český průmysl má ale možnost spolupracovat s AREVOU i v jiných oblastech než je nukleární energie. Například společnost PSG, pracující na průmyslových projektech, spolupracuje s AREVOU již ve Francii v oblasti leteckého průmyslu. Příležitosti spolupráce s AREVOU existují tedy v celé řadě průmyslových odvětví.

V lednu tohoto roku AREVA oznámila oficiální partnerství s Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze a Západočeskou univerzitou v Plzni. AREVA plánuje pro české university vyvinout vzdělávací iniciativy a projekty v oblasti vědy a výzkumu se zaměřením na studenty jaderného inženýrství na inženýrské a doktorandské úrovni. Programy zahrnují stipendia a studijní cesty pro studenty a profesory do jaderných zařízení AREVY. V červnu tohoto roku čeští studenti a profesoři navštívili jaderná zařízení AREVY ve Francii.

„Francie a České republika jsou evropskými lídry v jaderném průmyslu a tuto zemi považujeme za budoucího klíčového obchodního partnera,” uvedl Thomas Epron, regionální ředitel AREVY pro střední a východní Evropu. „Návštěva českého Národního strojírenského klastru identifikuje nové oblasti spolupráce a posílí obchod mezi oběma zeměmi v celé řadě oblastí”.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...