Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Společnost ARAKO navazuje na investice minulých let a rozšiřuje svou produkci

Společnost ARAKO navazuje na investice minulých let a rozšiřuje svou produkci

Publikováno: 23.1.2015
Rubrika: Technologie, materiály

Společnost ARAKO spol. s r.o. (patřící do strojírenské divize korporace Rosatom – Atomenergomash) díky provedeným investicím z předchozích let rozšiřuje nabízený sortiment armatur o vysokotlaká kovaná šoupátka pro jadernou energetiku.

Klíčová slova: ARAKO, armatury, vysokotlaká šoupátka

Investiční program v celkové hodnotě 150 mil. korun proběhl v letech 2011 – 2013. Byl financován jak z vlastních, tak z externích zdrojů, záruku pro vyřízení úvěru poskytla společnost Atomenergomash. Jednalo se o nejrozsáhlejší investici v historii společnosti a hlavním cílem bylo zvýšení efektivity výroby za udržení prvotřídní kvality armatur pro klasickou i jadernou energetiku.

Rozsáhlá modernizace výrobních zařízení zahrnovala nákup moderního zařízení: CNC soustružnická centra, svařovací a navařovací automaty, kontrolní a zkušební zařízení, odmašťovací a oplachová zařízení, horizontální obráběcí centra, osm nových moderních pecí pro tepelné zpracování, tryskací box a jiné. Modernizací prošla linka povrchových úprav a byl vybudování nový sklad pro vstupní materiály.  Firma také implementovala nový ERP informační systém, který nahradil množství starých programů a nyní významně optimalizuje a zrychluje procesy související s činnostmi firmy. 

Nákup nového zařízení posunul výrobu o krok dopředu, umožnil rozšíření sortimentu nejen o nové typy armatur, ale také o větší světlosti armatur (až DN800). Přispěl rovněž k vyšší soběstačnosti společnosti – společnost ARAKO dosáhla snížení technologicky nutných kooperací, a to o 35 % ve srovnání s rokem 2013. Díky modernizaci zkušebních zařízení došlo k výraznému zvýšení produktivity při provádění tlakových zkoušek armatur pro jadernou energetiku, nově vybudovaný sklad zajistil optimalizaci logistických procesů ve výrobě. V souvislosti s nákupem nového zařízení dosáhla společnost ARAKO v roce 2014 snížení používaných nástrojů a přípravků o 30 %.

Společnost ARAKO spol. s r.o. nyní pokračuje ve svém rozvoji a přijímá výzvu stát se více konkurenční na trhu průmyslových armatur, také v důsledku zrychlení a zpřesnění výroby.

Vývojové oddělení konstrukce společnosti zpracovalo v loňském roce náročný konstrukční úkol - šoupátko A42 pro použití v jaderných elektrárnách. V prosinci 2014 byly úspěšně dokončeny interní zkoušky na prototypu o světlosti DN100, tlaku PN160, které zahrnovaly zkoušku funkčnosti, zkoušku armatury na pevnost a těsnost tlakové obálky, zkoušku těsnosti uzavíracího elementu a také cyklování armatury s elektropohonem ZPA Pečky v počtu 1000 cyklů. Následují externí zkoušky v autorizovaných zkušebnách a po jejich zdárném ukončení bude zpracována dokumentace pro následné převedení výrobku do sériové výroby. Aktuálně probíhají jednání o dodávkách šoupátek A42 pro ruské jaderné elektrárny.

Stejně jako v případě vysokotlakého kovaného šoupátka S43 a kované klapky L43 pro klasickou energetiku, jejichž vývoj byl ukončen v minulém roce, je možné i šoupátka A42 pro jadernou energetiku vyrábět zásluhou nového zařízení, které společnost ARAKO v rámci investičního programu zakoupila.

ARAKO spol. s r.o. (ČR) – výrobce průmyslových armatur pro jadernou energetiku, tepelnou energetiku, chemický, petrochemický průmysl a plynárenství.  Armatury společnosti ARAKO se vyvážejí do mnoha zemí po celém světě, například do Německa, Rakouska, Slovenska, Indie, Číny, Ruska, Velké Británie.

Akciová společnost Atomenergomash (RF) – energeticko-strojírenská divize ruské státní korporace Rosatom, jedna z předních ruských společností v daném oboru. Atomenergomash dodává efektivní komplexní řešení pro jadernou a tepelnou energetiku, stejně jako pro plynárenství a petrochemický průmysl. Společnost tvoří přibližně 30 významných výrobních, vědeckovýzkumných a inženýringových podniků na území Ruska i v dalších zemích.

 

Partneři rubriky Technologie, materiály:

     

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (60x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Technická průvodka kompletní obnovy Elektrárny Tušimice II (39x)
Vzhledem ke skutečnosti, že převážná část rozhodujících technologických zařízení Elektrárny Tušimice II se blíží k hrani...