Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Slavnostní předvedení nové malé vodní elektrárny Velký Osek

Slavnostní předvedení nové malé vodní elektrárny Velký Osek

Publikováno: 4.12.2012, Aktualizováno: 8.12.2012 21:34
Rubrika: Vodní, Tiskové zprávy, Firemní zpravodajství

Dne 6. listopadu 2012 se uskutečnilo za účasti více než 100 hostů z domova a ze zahraničí slavnostní předvedení nové malé vodní elektrárny Velký Osek. Mezi účastníky tohoto slavnostního předvedení nechyběla celá řada osobností z místní a státní samosprávy, odborníci a partneři z oblasti energetiky a vodního hospodářství a celá řada dalších významných hostů. Tato slavnostní akce proběhla přímo v areálu MVE Velký Osek a její součástí byla individuální prohlídka této malé vodní elektrárny a prezentace generálního dodavatele, investora a především průběhu výstavby a specifikací tohoto díla.

Klíčová slova: malá vodní elektrárna

Stavbyvedoucí této stavby Ing. Jaroslav Tlapa poutavě seznámil hosty s projektovou přípravou, samotnou výstavbou a technickými specifikacemi tohoto technicky zajímavého a náročného díla. Ing. Tlapa zdůraznil především potřebu velmi důkladné přípravy projektové dokumentace vzhledem k předpokládaným podmínkám výstavby a vyzdvihl technickou zvláštnost, že se jedná o jedinou elektrárnu této velikosti v České republice, která je postavena na spádu nižším než 2 m. Výrazným aspektem samotné výstavby byla minimalizace dopadů výstavby. „Během výstavby této malé vodní elektrárny jsme se snažili co nejvíce minimalizovat dopady výstavby na životní prostředí a život občanů v obcích, které byly dotčeny touto výstavbou“ uvedl Ing. Tlapa.
Společnost HYDROPOL Project & Management a.s., která by organizátorem této akce, byla zodpovědná za přípravu projektové dokumentace, engineering a generální dodávku stavby „na klíč“. Samotná výstavba proběhla v letech 2011 až 2012. Projekt byl vybudován s podporou EU/MPO/OPPI, programu EKO-ENERGIE. Elektrárna je umístěna v bezprostřední blízkosti stávajícího jezu a zdymadla Velký Osek na levém břehu řeky Labe v katastrálním území obce Pňov – Předhradí a využívá hydroenergetického potenciálu ve zdrži tohoto díla. Celkový instalovaný výkon 3 Kaplanových turbín je 900 kW. Významným ekologickým aspektem tohoto projektu je fakt, že elektřina z této malé vodní elektrárny bude zásobovat přibližně 1 000 domácností a ročně se ušetří 4.870 tun emisí CO2. V rámci výstavby tohoto vodního díla byl také vybudován nový rybí přechod, který umožní migraci vodních živočichů okolo strojovny této malé vodní elektrárny.

Specifikace MVE Velký Osek:
Generální dodavatel: HYDROPOL Project&Management
Stavební část:
Turbogenerátor:
Elektro:
Zakládání staveb
Global Hydro Energy
Ingea
Harmonogram výstavby: 2011 až 2012
Spád: 1.9 m
Průtok: 51 m3/s
Turbíny: 3 x Kaplanova turbína
Instalovaný výkon: 900 kW
Předpokládaná průměrná roční výroba: 4.000 MWh
Umístění: MVE Velký Osek je umístěna v bezprostřední blízkosti stávajícího zdymadla Velký Osek na řece Labi
Katastrální území: Pňov-Předhradí
Nadmořská výška: 188.59 metru nad mořem
Říční kilometráž: 911.772 km
Technická zvláštnost: Jediná elektrárna této velikosti v České republice, která je postavena na spádu nižším než dva metry.

Video: http://uloz.to/xHa7QRS/hydropol-prezentace-mp4

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
MVE Velký OsekMVE Velký OsekMVE Velký OsekMVE Velký OsekMVE Velký OsekMVE Velký OsekMVE Velký OsekMVE Velký OsekMVE Velký OsekMVE Velký OsekMVE Velký OsekMVE Velký OsekMVE Velký OsekMVE Velký OsekMVE Velký OsekMVE Velký OsekMVE Velký Osek

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (68x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (59x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (50x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...