Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Školní jaderný reaktor ČVUT navštívili zástupci parlamentů členských států EU a Evropského parlamentu

Školní jaderný reaktor ČVUT navštívili zástupci parlamentů členských států EU a Evropského parlamentu

Publikováno: 26.1.2009, Aktualizováno: 16.4.2009 12:44
Rubrika: Tiskové zprávy

V neděli 25. ledna 2009 v 15.30 hodin navštívili školní jaderný reaktor VR-1 Českého vysokého učení technického v Praze zástupci výborů pro energetiku a životní prostředí národních parlamentů zemí EU a Evropského parlamentu. Tato exkurze byla součástí meziparlamentního setkání „Bezpečná a udržitelná energie pro Evropu“, které v rámci českého předsednictví v Radě EU organizuje Parlament ČR. Exkurze se uskutečnila na půdě Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT (V Holešovičkách 2, Praha 8).

Setkání se zúčastnilo asi třicet zástupců jednotlivých výborů Evropské unie. „Jejich návštěva pro nás byla významná z propagačních důvodů. Chtěli jsme prezentovat reaktor jako zařízení sloužící pro přípravu budoucích profesionálů v oblasti využívání jaderné energie, ale i univerzitu jako takovou,“ řekl Radovan Starý z katedry jaderných reaktorů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.
Na programu byla prezentace ČVUT, kterou měl jeho rektor prof. Ing. Václav Havlíček, CSc. Následovat bude přednáška o výuce na reaktoru VR-1 od vedoucího katedry jaderných reaktorů Ing. Ľubomíra Sklenky, Ph.D., a exkurze na školním reaktoru VR-1 zaměřená na experimentální výukové metodiky a provoz.
'Reaktor VR-1 byl poprvé spuštěn 3. prosince 1990. Jedná se o unikátní výukové a experimentální zařízení, které je využíváno pro přípravu odborníků z oboru, posluchačů vysokých škol a specialistů pro jaderný program, a to jak z České republiky, tak ze zahraničí. Je to jedno z mála unikátních zařízení obdobného typu ve střední Evropě,' uvedl Radovan Starý z Katedry jaderných reaktorů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.
Katedra jaderných reaktorů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, která školní reaktor provozuje, je široce zapojena do českých a mezinárodních programů v oblasti vzdělávání i v oblasti vědy a výzkumu. Jedná se zejména o programy ENEN (European Nuclear Uducation Network Association), CENEN (Czech Nuclear Education Network), nebo EERRI (Eastern European Research Reactors Initiative).
Reaktor VR-1 patří z hlediska zákona č. 18/1997 Sb. (Atomový zákon), mezi výzkumná jaderná zařízení a musí prokazatelně splňovat požadavky příslušné legislativy na zajištění jaderné bezpečnosti, radiační ochrany, fyzické ochrany a havarijní připravenosti. Z těchto důvodů podléhá státnímu dozoru, který vykonává Státní úřad pro jadernou bezpečnost.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (69x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (40x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...