Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Školní jaderný reaktor ČVUT navštívili zástupci parlamentů členských států EU a Evropského parlamentu

Školní jaderný reaktor ČVUT navštívili zástupci parlamentů členských států EU a Evropského parlamentu

Publikováno: 26.1.2009, Aktualizováno: 16.4.2009 12:44
Rubrika: Tiskové zprávy

V neděli 25. ledna 2009 v 15.30 hodin navštívili školní jaderný reaktor VR-1 Českého vysokého učení technického v Praze zástupci výborů pro energetiku a životní prostředí národních parlamentů zemí EU a Evropského parlamentu. Tato exkurze byla součástí meziparlamentního setkání „Bezpečná a udržitelná energie pro Evropu“, které v rámci českého předsednictví v Radě EU organizuje Parlament ČR. Exkurze se uskutečnila na půdě Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT (V Holešovičkách 2, Praha 8).

Setkání se zúčastnilo asi třicet zástupců jednotlivých výborů Evropské unie. „Jejich návštěva pro nás byla významná z propagačních důvodů. Chtěli jsme prezentovat reaktor jako zařízení sloužící pro přípravu budoucích profesionálů v oblasti využívání jaderné energie, ale i univerzitu jako takovou,“ řekl Radovan Starý z katedry jaderných reaktorů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.
Na programu byla prezentace ČVUT, kterou měl jeho rektor prof. Ing. Václav Havlíček, CSc. Následovat bude přednáška o výuce na reaktoru VR-1 od vedoucího katedry jaderných reaktorů Ing. Ľubomíra Sklenky, Ph.D., a exkurze na školním reaktoru VR-1 zaměřená na experimentální výukové metodiky a provoz.
'Reaktor VR-1 byl poprvé spuštěn 3. prosince 1990. Jedná se o unikátní výukové a experimentální zařízení, které je využíváno pro přípravu odborníků z oboru, posluchačů vysokých škol a specialistů pro jaderný program, a to jak z České republiky, tak ze zahraničí. Je to jedno z mála unikátních zařízení obdobného typu ve střední Evropě,' uvedl Radovan Starý z Katedry jaderných reaktorů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.
Katedra jaderných reaktorů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, která školní reaktor provozuje, je široce zapojena do českých a mezinárodních programů v oblasti vzdělávání i v oblasti vědy a výzkumu. Jedná se zejména o programy ENEN (European Nuclear Uducation Network Association), CENEN (Czech Nuclear Education Network), nebo EERRI (Eastern European Research Reactors Initiative).
Reaktor VR-1 patří z hlediska zákona č. 18/1997 Sb. (Atomový zákon), mezi výzkumná jaderná zařízení a musí prokazatelně splňovat požadavky příslušné legislativy na zajištění jaderné bezpečnosti, radiační ochrany, fyzické ochrany a havarijní připravenosti. Z těchto důvodů podléhá státnímu dozoru, který vykonává Státní úřad pro jadernou bezpečnost.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Gazprom Export a Air Liquide podepsali Memorandum o spolupráci na rozvoji projektů výroby helia na východní Sibiři (55x)
Alexander Medveděv, místopředseda řídícího výboru Gazpromu a generální ředitel společnosti Gazprom Export a François Dar...
ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard (48x)
(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech...
SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (47x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...