Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    Unikátní trigenerační energetické centrum pro obchodní centrum v Ostravě

Unikátní trigenerační energetické centrum pro obchodní centrum v Ostravě

Publikováno: 21.10.2009
Rubrika: Teplárenství, Tiskové zprávy

V rámci smluvního vztahu s developerskou společností Praha West Investment, k.s., dceřinou společností firmy Globus International a.s., zahájila společnost České teplo s.r.o. začátkem měsíce března letošního roku 2009 realizaci unikátního integrovaného Trigeneračního energetického centra pro nově budovaný obchodní komplex Hypermarketu Globus Ostrava - Plesná.

Unikátnost technologického řešení spočívá ve spřažené instalaci sestavy tří kogeneračních jednotek a jednoho záložního dieselagregátu o celkovém výkonu 2,9 MWe, které musí společně zajišťovat nepřetržitou dodávku elektrické energie v ostrovním provozu (v lokalitě není k dispozici žádný instalovaný příkon elektrické energie z místní distribuční sítě z důvodů nedostatečné přenosové kapacity). Tento ostrovní provoz je unikátní a jediný nejen v celé České republice ale i v Evropě.
Teplo z kogeneračních jednotek je možné využít k chlazení celého obchodního komplexu na principu absorpce s využitím akumulace chladu v přilehlé izolované požární nádrži. Součástí technologického souboru je dále plynová kotelna a trafostanice. Trafostanice v budoucnu umožní dodávky elektrické energie z místní nebo do místní distribuční sítě a tím výrazně přispěje k optimalizaci provozních energetických nákladů.

 Severovýchodní pohled na Energocentrum společnosti České teplo

Severozápadní pohled na Energocentrum společnosti České teplo.

 

 Kogenerační jednotky v Energocentru společnosti České teplo.

Dalším zajímavým prvkem celkového řešení je labyrint speciálně navržených a tvarovaných protihlukových stěn a strojních tlumičů hluku, instalovaných na vzduchotechnice a spalinových cestách, které společně zaručují požadovaný útlum hluku pro nedaleký obytný soubor rodinných domů jak v denní, tak i noční době. Celé Trigenerační energetické centrum bylo vybudováno na vlastní náklady společnosti České teplo, která je zároveň výhradním provozovatelem, a na základě uzavřených dlouhodobých kontraktů i dodavatelem všech energií a souvisejících energetických služeb.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (68x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Červený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácnostíČervený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácností (41x)
Největší systém akumulace tepla do horké vody mají v tuzemsku nyní k dispozici Teplárny Brno na svém provoze Červený mlý...