Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Škoda JS zmodernizuje Dukovany za 4,5 miliardy

Škoda JS zmodernizuje Dukovany za 4,5 miliardy

Publikováno: 23.9.2007, Aktualizováno: 27.4.2009 15:18
Rubrika: Jaderné, Technologie, materiály
Skupina ČEZ plánuje rozsáhlou modernizaci jaderné elektrárny Dukovany. S plzeňským výrobcem jaderných zařízení Škoda JS má do dvou týdnů podepsat kontrakt za 4,5 miliardy korun. Škodovka má podle něj do roku 2015 obnovit v elektrárně kompletní kontrolní a řídící systém. Škoda JS porazila ve veřejné soutěži Škodu Praha. Novinářům to v pondělí řekl generální ředitel Škody JS Miroslav Fiala.
Kontrakt pro Dukovany je největší v novodobé historii firmy. Podnik už zahájil práce na přípravě projektu a výroba zařízení začne ještě letos. 'Cílem zakázky je nahradit zastaralé analogové systémy řízení moderními digitálními, a zajistit tak provoz elektrárny minimálně do roku 2025,' uvedl Fiala. Doba činnosti elektrárny je dána životností tlakové nádoby všech reaktorů čtyř bloků o výkonu 440 MW. Firma s 800 lidmi přijme díky kontraktu deset inženýrů.
Vlastní činnosti Škody JS budou tvořit čtvrtinu kontraktu, řídící systémy dodá ZAT Příbram. Servisní a inženýrská činnost letos i loni reprezentuje polovinu tržeb firmy. Letos dosáhnou 2,7 miliardy Kč, o půl miliardy více než loni. Další polovinu tvoří výroba jaderných zařízení. Podnik dlouhodobě vyváží 50 procent produkce. Škoda JS dodává do Dukovan systémy řízení reaktoru a informační systémy na všechny bloky už od roku 2000. Tuto první zakázku za 6,9 miliardy korun ukončí v roce 2009. Jednotlivé řídící systémy elektrárny jsou koncipovány jako pět modulů. Škoda už modernizuje první dva, kontrakt na zbylé tři podepíše v nejbližších dnech. Nově zmodernizuje řízení primárního a sekundárního okruhu a turbíny.

Ve hře jsou i další zakázky
Škoda JS, kterou už více než tři roky vlastní ruská strojírensko-metalurgická skupina OMZ, se u ČEZ uchází o další servisní a inženýrskou dodávku - modernizaci šesti 'reaktoroven' v hodnotě jednotek miliard korun. 'Jde o servis primárního okruhu na šesti blocích jaderných elektráren ČEZ (dva temelínské a čtyři v Dukovanech),' řekl Fiala. Rozhodnuto má být koncem roku. Máme velkou šanci uspět,' dodal obchodní ředitel Jiří Demiš (Zdroj: ČTK)
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (55x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (45x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...