Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Seminář HK o obchodních příležitostech v Ázerbájdžánu

Seminář HK o obchodních příležitostech v Ázerbájdžánu

Publikováno: 1.10.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Hospodářská komora České republiky spolu se svými partnery dnes v rámci mezinárodního strojírenského veletrhu uspořádala odborný seminář, zaměřený na exportní a podnikatelské příležitosti v Ázerbájdžánu. Seminář otevřel prezident komory Vladimír Dlouhý, který mj. uvedl, že česko-ázerbájdžánské vztahy nezačínají na zelené louce a připomněl loňské podnikatelské mise i jména několika českých podniků, výrazně působících v Ázerbájdžánu. Podle slov prezidenta Komory je obchodní potenciál větší, než vykazují čísla, kdy celkový obrat vzájemné obchodní výměny s Ázerbájdžánem v roce 2013 činil 1,16 mld. EUR.

Také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek označil ázerbájdžánský trh za perspektivní s tím, že české firmy mají v Ázerbájdžánu tradičně dobrou pověst.. Hovořil také o tom, že agentura CzechTrade otevřela letos v dubnu svoji kancelář v hlavním městě Baku a mezi oběma zeměmi funguje pravidelná letecká linka. Z hlediska rozvoje budoucího obchodu hovořil o záměru propojit Baku s Istanbulem železnicí přes Gruzii.

Nový Ázerbájdžánský velvyslanec Farid Šafijev, který dva měsíce působí ve vedení zastupitelského úřadu v České republice, hovořil také o diverzifikaci ázerbájdžánské ekonomiky a regionální spolupráci, založené na přímých kontaktech. I to je jeden z důvodů, proč velvyslanec zamíří z Brna do Olomouce.

Semináře se zúčastnili také generální ředitel EGAPu Jan Procházka a generální ředitel ČEB Karel Bureš. Právě exportnímu financování v daném teritoriu byl věnován jeden z panelů, kterému předcházela vystoupení odborníků o obchodních příležitosti pro české firmy a právních aspektech podnikání.

Ázerbájdžán je nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR v regionu Jižního Kavkazu. Přes zvýšení českého vývozu zůstává z pohledu ČR saldo záporné, což je dáno především dovozem ropy, která představuje až 25 procent roční spotřeby v České republice. Do Česka se také dováží bavlna a suché ovoce. Naopak do Ázerbájdžánu vyvážíme nejvíce automobily, stavební díly, stroje a zařízení, sklo, zejména křišťál a lustry, čisticí a prací prostředky, léčiva a kosmetiku.  Český vývoz v roce 2013 dosáhl 3,3 mld. korun (128,3 mil. EUR), což je o 20 % více než v roce 2012.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (69x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (41x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...