Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    MSV 2014 v Brně ve znamení rostoucí ekonomiky

MSV 2014 v Brně ve znamení rostoucí ekonomiky

Publikováno: 18.9.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Největší průmyslový veletrh ve středoevropském regionu letos proběhne od 29. září do 3. října. Zájem o účast je podle pořadatelů vyšší než v minulém roce. Vystavovatelé, kteří loni odjížděli velmi spokojeni, letos rozšiřují své expozice a avizují řadu novinek. „Loni jsme byli návštěvností doslova nadšeni, oproti minulým rokům se zvýšila o více než 50 procent,“ říká Jan Motloch z divize svařovací techniky společnosti Fronius Česká republika. Jeho zkušenost potvrzuje také Kateřina Doubská z marketingového oddělení společnosti Vítkovice Machinery Group: „S účastí na MSV máme velmi dobrou zkušenost, v posledních třech letech se počet návštěvníků zvyšoval. Na brněnském veletrhu se již tradičně setkáváme se zákazníky, kteří mají o naše produkty zájem, zpravidla v průběhu každého ročníku uzavíráme i kontrakty. Od letošního ročníku očekáváme další zvyšující se zájem o naše špičkové produkty z oborů energetiky, metalurgie, chemie a petrochemie, CNG technologií a IT technologií.“

Pozvánka ke stažení zde.

Jestliže úspěšný MSV 2013 odrážel oživení ekonomiky po dlouhém období recese, letošní ročník se připravuje v ještě optimističtější atmosféře. „Oproti loňskému ročníku evidujeme nárůst o přibližně sto vystavovatelů, očekáváme účast 1 600 firem, z nichž přes 40 % přijede ze zahraničí. Vystavovatelé se na veletrh těší a intenzivně se na něj připravují “ uvedl ředitel projektu Jiří Rousek.

Dominantní obor obráběcí a tvářecí stroje bude ještě o něco dominantnější než v lichých letech, protože se mu věnuje specializovaný bienální Mezinárodní veletrh IMT (International Machine Tools Exhibition). Také obory slévárenství, svařování, povrchové úpravy a zpracování plastů budou letos silněji zastoupeny, protože některé firmy se neúčastní MSV, ale pouze specializovaných veletrhů zaměřených na tyto branže, které se v Brně konají vždy jednou za dva roky. Jedná se o Mezinárodní slévárenský veletrh FOND-EX, Mezinárodní veletrh svařovací techniky WELDING, Mezinárodní veletrh technologií pro povrchové úpravy PROFINTECH a Mezinárodní veletrh plastů, pryže a kompozitů PLASTEX. Většina krytých výstavních ploch je již obsazena a pořadatelé očekávají, že nabídka vystavovatelů letos zaplní prakticky celé výstaviště včetně části volných ploch.

Zahálet nebudou ani kongresové haly a přednáškové sály, protože součástí veletrhu opět bude bohatý doprovodný program zaměřený jak na odborná témata, tak na podporu obchodní výměny. Mj. se opět uskuteční mezinárodní salon obchodních příležitostí Kontakt – Kontrakt, který organizuje Regionální hospodářská komora Brno, chybět nebude ani Business den Ruské federace, Business den Běloruska a jiná tradiční setkání podnikatelů. Vedle Sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR proběhne rovněž ekonomické fórum na téma 10 let českého průmyslu v EU.

S dalšími osvědčenými akcemi se návštěvníci setkají přímo v pavilonech. Projekt Transfer technologií a inovací je prezentací výzkumných center a technických vysokých škol, které přímo na veletrhu navazují kontakty a spolupráci s komerčními partnery. Ve čtvrtek 2. října se v pavilonu A2 uskuteční jednodenní veletrh pracovních příležitostí v technických oborech JobFair MSV. A úspěšnou loňskou premiéru si chtějí zopakovat Robotický park v pavilonu Z stejně jako konference a výstavka 3D tisku.

Novinky ze světa 3D tisku na MSV Brno

V loňském roce se na Mezinárodním strojírenském veletrhu prezentoval obor 3D tisku poprvé trochu masivněji. Dynamický vývoj tohoto odvětví pak akcentuje i letos – a to konferencí 3D tisk – trendy, zkušenosti a obchodní příležitosti. Jde o klíčovou výroční událost pro každého, kdo se zabývá využitím pokrokových technologií pro zefektivnění vývoje prototypů a produktivnější výrobu. V programu se bude klást důraz zejména na uživatelské zkušenosti a praktické přínosy z využívání 3D technologií.Význam této události potvrzuje fakt, že v regionu střední Evropy jde o dosud jedinou akci podobného druhu či rozsahu a účastní se jí nejvýznamnější dodavatelé 3D technologií na světovém trhu.Celodenní konference se uskuteční v prostorách kongresového pavilonu E na brněnském výstavišti 30. září 2014.

Vysoký zájem zahraničí

Mezinárodní strojírenský veletrh dlouhodobě patří k projektům s nejvyšším podílem zahraničních vystavovatelů, a to nejen v rámci brněnské veletržní správy, ale v celé střední a východní Evropě.  Nejvíce z nich jako již tradičně dorazí z Německa, následují Slovensko, Itálie, Rakousko, Švýcarsko a Čína. Právě tato asijská ekonomická velmoc letos chystá poměrně rozsáhlou účast s oficiální podporou. Mj. se bude prezentovat průmyslová provincie Sichuan a celkem by se v Brně mělo představit přibližně padesát čínských firem. Podpoře česko-čínské obchodní spolupráce se bude věnovat také doprovodný program. V úterý 30. září se na výstavišti uskuteční „B2B Conference China“, kterou pořádá kancelář agentury CzechTrade v čínském Chengdu.

Vedle Číny chystají oficiální expozice také další státy. Větší zájem o tuto formu prezentace letos opět projevuje Německo a jeho spolkové země. Oficiální společný stánek otevřou Bavorsko, Porýní-Vestfálsko a společně se budou prezentovat tři středoněmecké země Sasko, Durynsko a Sasko-Anhaltsko. Své projekty mezinárodní spolupráce na MSV představí Spolkové ministerstvo pro vzdělávání a výzkum. Ve středu 1. října na výstavišti proběhne Česko-německé technologické sympozium – inovativní technologie ve strojírenství.

Oficiální expozice na MSV otevřou také Belgie, Francie, Itálie, Rakousko a Slovensko. Rusko bude zastoupeno oficiální prezentací Moskevské oblasti zaměřenou na inovativní podnikání, vzdělávání a výzkum.

Loňskou premiéru na MSV hodnotilo velice kladně Thajsko, takže letos se vystavovatelé z Federace thajského průmyslu budou prezentovat opět v pavilonu V. Thajsko se letos účastní jako Special Guest Country, návštěvníci se mohou těšit také na ochutnávku thajské kuchyně.

Za novinkami na veletrh IMT

Největší středoevropská přehlídka výrobců obráběcích a tvářecích strojů i jejich dodavatelů slibuje atraktivní podívanou. Vzhledem k letošní absenci největšího světového oborového veletrhu EMO zde vystavovatelé objednávají větší plochy a chystají se předvést více zajímavých strojních exponátů. Představí se všichni tradiční významní účastníci a lídři oboru. Z řad tuzemských výrobců obráběcích strojů jde o firmy jako KOVOSVIT MAS, a.s., TAJMAC-ZPS,a.s., TOS Varnsdorf, TOSHULIN, Strojírna Tyc ze zahraničních se hlásí mj. MAKINO s.r.o., Yamazaki Mazak, Okuma (Misan), Erwin Junker, ALFLETH atd. Obor tváření zastupují společnosti jako Trumpf, Adige/BLM nebo Šmeral.

Tradiční účastník brněnského veletrhu a laureát Zlaté medaile za nejlepší inovační exponát z posledního ročníku KOVOSVIT MAS, a. s., letos na IMT oslaví  75 let od založení společnosti. Na výstavní ploše rozšířené na 408 m² bude vystavovat celkem pět moderních strojů plus jeden historický, velmi vzácný exponát MCSY 80. Největší novinkou bude robotizované pracoviště složené ze dvou soustružnických center SP 280 a robota Fanuc. Buňka je určená pro výrobu soustružnických polotovarů a obě centra SP 280 jsou vybavena protivřetenem a naháněnými nástroji. Proti sobě umístěné stroje spojuje konstrukce s robotem, který dokáže obsluhovat oba stroje a zvyšuje tak výslednou produktivitu práce.

Další pravidelný účastník ITAX PRECISION s. r. o. chce návštěvníky zaujmout  novým 5-osým frézovacím centrem Hurco s praktickou kombinací naklápěcího vřeteníku a integrovaného otočného stolu. Díky ní stroj hravě zvládne komplexní vícestranné díly a zároveň rozměrnější 3-osé díly, například formy. Dále budou v expozici k vidění stroje EMCO navržené pro výuku kovoobrábění a vybavené technologií umožňující snadnou a rychlou změnu řídicího systému.

K pravidelně se prezentujícím dodavatelům patří firma JIRKA a spol, s. r. o. V loňském roce na MSV představila zcela novou koncepci digitálních indikací řady TS-MAX, která v současné době nemá na trhu odpovídající konkurenční produkt. Tuto řadu neustále rozšiřuje a letos si pro návštěvníky připravila mj. novou dotykovou sondu, sondu pro měření nástrojů, relé výstupy a zcela nové absolutní snímače polohy.

Německá společnost HEIDENHAIN GmbH v Brně vystavuje již od roku 1979. Letos svým zákazníkům v pavilonu P představí mj. nové přesné dotykové sondy s radiovým přenosem pro měření dílců a nástrojů. Hitem sezony pro ni má být HNC monitoring, síťový software pro sledování efektivity provozu CNC strojů s řízením HEIDENHAIN včetně automatického generátoru provozního deníku, opotřebení stroje, verifikací technologické kázně a řadou dalších funkcí užitečných pro řízení, plánování a ekonomiku výroby.

HEIDENHAIN se spolu s dalšími společnostmi aktivně podílí také na veletržní soutěži programátorů CNC strojů. Soutěž pro studenty odborných středních škol a učilišť pořádá každý rok Svaz strojírenské technologie.

Automatizace klíčovým oborem

Hlavním tématem MSV 2014 byl vyhlášen průřezový projekt AUTOMATIZACE - měřicí, řídicí, automatizační a regulační technika. Projekt pořádaný ve spolupráci s Českomoravskou elektrotechnickou asociací zviditelňuje možnosti využití automatizační techniky v jednotlivých oborech veletrhu. Letošní již sedmý ročník bude opět soustředěn především do pavilonu Z, kde se po loňské úspěšné premiéře opět otevře také Robotický park – přehlídka novinek společností zaměřených na průmyslové využití robotů. Přihlášeni jsou lídři oboru jako Olympus, UNIS, National Instruments, Mitutoyo, KUKA a další, noví vystavovatelé se hlásí z České republiky, Slovenska a Německa.

Pro vystavovatele má účast v projektu AUTOMATIZACE několik výhod – jde o důležité téma v propagační a mediální kampani MSV, registrovaní odborní návštěvníci jsou cíleně oslovováni s informacemi o novinkách a trendech v průmyslové automatizaci a chystají se rovněž organizované prohlídky expozic studenty elektrotechnických oborů vysokých škol. Součástí projektu je odborný doprovodný program a v rámci tradiční soutěže o nejlepší exponáty veletrhu bude udělena Zlatá medaile za nejlepší inovační exponát v průmyslové automatizaci, měřicí, řídicí, automatizační a regulační technice. Posledního ročníku AUTOMATIZACE 2013 se zúčastnilo 229 vystavovatelů z dvanácti zemí, podíl zahraničních účastníků meziročně vzrostl z 19 na 26 procent.

Tradiční účastník MSV společnost KUKA Roboter CEE letos chystá prezentaci převratné novinky – prvního robota určeného k přímé spolupráci s člověkem. LBR iiwa (inteligent industrial working assistant) je nejnovějším robotem z široké rodiny průmyslových robotů KUKA a jde o první sériově vyráběný robot na světě, který má jeden z lidských smyslů – hmat. Základem jeho schopností je momentový senzor ve všech sedmi osách, díky kterému dokáže pracovat i s nepřesnými předměty. Navíc jej lze programovat rukou a to vše umožňuje v dosud nevídaném rozsahu využívat výhod lidské obsluhy a robota. Člověk dokáže rychleji vyhodnocovat vizuální podněty, je flexibilnější a přizpůsobivější změnám ve výrobním procesu, robot je však rychlejší, přesnější a dokáže opakovatelně vykonávat i komplikované úlohy. Dalšími výhodami použití tohoto nového robota ve výrobě jsou například nižší nároky na uchopovače, jednodušší senzorika, díky sedmi osám i lepší možnost udržení orientace nástroje anebo třeba možnost učit robot pohyby pomocí navádění rukou. První sériově vyráběný robot s hmatem bude mít na MSV středoevropskou výstavní premiéru, návštěvníci si zde mohou tuto špičkovou technologii osahat a uvidí ji i v praktické ukázce.

Specialista na měřicí techniku společnost PRIMA BILAVČÍK představí návštěvníkům mj. multisenzorové měřicí stroje WERTH, mobilní souřadnicové měřicí stroje FARO, 3D optické systémy AICON-BREUCKMANN, souřadnicové měřicí stroje TESA nebo měřicí mikroskopy VISION. Novinkou bude dvoukamerový 3D skener Geomagic Capture, který je vzhledem ke svým vlastnostem ideální jak pro designéry, tak i rozměrovou kontrolu.

Společnost Renishaw na MSV vystavuje již 20 let a je to pro ni nejdůležitější veletržní akce roku, která umožňuje setkat se na jednom místě se všemi významnými partnery, kolegy a zákazníky. Letos jim představí mj. nové upínací stavebnice pro souřadnicové měřicí stroje - moderní způsob upínání obrobků na stůl měřicího stroje neomezovaný tvarem nebo materiálem měřeného dílce. Jako novinku v letošním roce uvádí pod obchodním názvem ATOM na trh nejmenší snímač polohy s integrovanou filtrační optikou na světě. Unikátní zařízení poskytuje velmi rychlou zpětnou vazbu, má vynikající spolehlivost a vysokou odolnost vůči znečištění, to vše v ultrakompaktním miniaturním provedení. Renishaw vyrábí a dodává také zařízení pro 3D tisk kovových dílců, a to z titanu, hliníku, oceli a z řady dalších materiálů. Jako první na světě dokonce vytiskl 3D technologií z titanu horské kolo, které bude jedním z exponátů MSV 2014.

Další pravidelný účastník společnost UNIS svými novinkami z oblasti řídicí techniky potěší zájemce o letecký průmysl. Vystavený turbo-vrtulový motor TP100 zapůjčený z První brněnské strojírny poslouží k prezentaci řídicí jednotky CPSP, která zajišťuje startovací sekvenci, řídí palivové a olejové čerpadlo, samotné otáčky motoru aj. V rámci veletrhu proběhne i demonstrace řídicí jednotky pro palivová a hydraulická čerpadla pro letouny Ae270 a L-410. Pro zájemce o výrobní informační systémy UNIS připravuje prezentaci produktu MES PHARIS® (ver. 4.0) s názornou ukázkou samotného systému včetně funkcionalit výrobního terminálu.

Zviditelnění progresivních technologií automatizace a robotizace se věnuje také doprovodný program.  V úterý 30. září se můžete zúčastnit tradiční konference Machines Communicate. Ve stejný den proběhne také konference Energie pro budoucnost XIII: Efektivní nakládání s energiemi v průmyslové výrobě a ve středu 1. října se koná tradiční konference Vize v automatizaci – Digitální továrna. V průběhu MSV 2014 se opět uskuteční Česko-slovenské setkání elektrotechniků.

Novinky napříč obory a pavilony

Vedle obráběcí techniky a elektrotechniky se nejvíce vystavovatelů hlásí k prezentaci v oboru Materiály a komponenty pro strojírenství. Společnost Vítkovice netradičně „rozbije svůj hlavní stan“ na venkovní ploše A v sousedství koleje, kde vystaví novou lokomotivu a vagón metra. Chybět nebudou ani společnosti jako ArcelorMittal, Bibus, Ferona, US Steel, Salzgitter nebo Marcegaglia. Novými vystavovateli v oboru jsou například firmy LOID, MERTIS-pérovna, MDE-DIAGO, italská COLD SHEET METAL, bulharská ITT Bulgaria OOD nebo slovenská ekoenergo automatizacna technika.

Zajímavé exponáty avizuje společnost ZKL Bearings CZ, pro kterou je MSV klíčovým setkáním s tuzemskými obchodními partnery. Absolutní novinkou v jejím portfoliu jsou těsněná soudečková ložiska nedávno otestovaná v rámci pilotního projektu v Brazílii. Jsou určena především pro provozy, kde dochází ke zvýšenému znečištění či vlhkosti a ložiska se zde nadměrně opotřebovávají. Speciální úprava těsnění ložiskům několikanásobně prodlužuje životnost.

Velmi silné obsazení slibuje také 4. mezinárodní veletrh plastů, pryže a kompozitů PLASTEX. Zúčastní se jej přibližně 200 vystavovatelů včetně lídrů jako Arburg, Luger, Engel, Kuboušek, Mapro a dalších. Noví vystavovatelé přijedou z České republiky, Hongkongu, Koreje, Maďarska, Portugalska, Turecka, Velké Británie a Indie, odkud je přihlášen Indický plastikářský svaz.

Přestože to hlavní z nabídky letošního ročníku návštěvníci samozřejmě naleznou pod střechami pavilonů, také na volných plochách bude co k vidění. Potvrzuje to expozice společnosti LAPP KABEL, kterou zákazníci poprvé najdou na venkovní ploše. Dodavatel řešení v oblasti průmyslových kabelů a příslušenství zde představí novinky nejen z oblasti kabelů, ale také konektorů, vývodek i hadic, a to včetně ukázek zajímavých mezinárodních aplikací.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (69x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (41x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...