Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Rosatom prezentoval na MSV v Brně možnosti spolupráce s českými firmami

Rosatom prezentoval na MSV v Brně možnosti spolupráce s českými firmami

Publikováno: 3.10.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Státní korporace Rosatom se účastní 56. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu, který se koná od 29. září do 3. října 2014 v Brně.

Klíčová slova: Rosatom, MSV

V rámci veletrhu se představuje komplexní expozice Rosatomu za účasti společností Atomenergoprom, TVEL a skupiny NIAEP-ASE.

Účastníci i návštěvníci veletrhu se mohou seznámit s informacemi o vedoucích pozicích státní korporace Rosatom ve světovém měřítku. Rosatomu patří nyní prvenství v počtu současně budovaných bloků JE, zaujímá 40% trhu s obohaceným uranem a 17% trhu s jaderným palivem.

Palivová společnost TVEL v rámci expozice představuje moderní jaderné palivo pro reaktory VVER s vylepšenými provozními parametry. Díky využití modifikovaného paliva mohl TVEL společně s českými partnery v roce 2013 úspěšně realizovat projekt zvýšení výkonu JE Temelín na 104% oproti nominálnímu.

Skupina společností NIAEP-ASE představuje své kompetence v oblasti inženýringu, výstavby jaderných elektráren a jejich uvádění do provozu, stejně jako při řízení složitých inženýrských objektů prostřednictvím technologie Multi-D. 

Zástupce skupiny společností NIAEP-ASE Leonid Velicioněnko uskutečnil pro české partnery 30. září 2014 prezentaci Komplexního odvětvového nomenklaturního katalogu zařízení a materiálů (EONKOM), jehož prostřednictvím mohou firmy najít zájemce o svou produkci v rámci státní korporace Rosatom. Po prezentaci se uskutečnila setkání s potenciálními dodavateli ve formátu B2B.

V rámci Ruského byznys dne vystoupil výkonný vice-prezident společnosti Rusatom Overseas, Leoš Tomíček,  s přednáškou o možnostech spolupráce Rosatomu a českých firem. Zdůraznil, že portfolium zakázek Rosatomu k dnešnímu dni tvoří celkem 30 bloků jaderných elektráren v Rusku a dalších zemích a v perspektivě do roku 2030 se odhaduje na 80 bloků. „České společnosti jsou našimi spolehlivými partnery již po mnoho let a my jsme rádi, že je můžeme pozvat ke spolupráci v rámci projektů Rosatomu, které jsou realizovány po celém světě,“ poznamenal Leoš Tomíček.

Výstava MSV se koná v Brně již od roku 1959. Jedná se o jednu z předních evropských výstav a spolu s tím představuje velkou událost pro celý průmyslový blok východní a střední Evropy. Každoročně se MSV účastní více než 1500 vystavovatelů a přes 80 000 návštěvníků, z nichž 35 procent jsou ze zahraničí. Mezi návštěvníky je přítomno vysoké procento odborníků průmyslu: 70 procent přijímá investiční rozhodnutí a třetina návštěvníků se pohybuje ve sféře top managementu. V roce 2013 bylo na MSV 1482 vystavovatelů, z nichž bylo 676 z 28 různých zemí, a počet návštěvníků dosáhl 71 447 z 55 zemí světa.

Ruská státní korporace pro jadernou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci. Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 31 bloků jaderných elektráren, z nichž 22 je za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (69x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (41x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...