Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ!

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ!

Publikováno: 30.11.2017
Rubrika: Firemní zpravodajství, Video, Lidé-Věci-Události

Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv a časopisu All for Power bylo denně odvysíláno cca 20 rozhovorů se zástupci vystavovatelských firem, organizátorů doprovodných programů a dalších zajímavých hostů. Hned první den vysílíní do studia přišli například generální ředitelé ŽĎAS a Vítkovic, zástupce Komory pro hospodaření se státy SNS a další. Nechyběl ani zástupce Czechinvestu. Rozhovor s ním spolu s dalšími přikládáme. Postupně zde budeme umísťovat další a další rozhovory ze všech dnů vysílání.  

ŽĎAS: O restrukturalizaci firmy a nové pile na řezání trubek

Firma ŽĎAS po vstupu nových majitelů výrazně obměnila management, a to i na pozici generálního ředitele. S jakými vizemi jste v dubnu letošního roku vstupoval do funkce a jak jste daleko v oblasti restrukturalizace vaší firmy? Na toto a další otázky jsme se zeptali Pavla Cesneka - generálního ředitele ŽĎAS. Klikněte na video.

Libor Witassek: Plán restrukturalizace Vítkovic se naplňuje

Finanční stabilizace, obnovení důvěry bank, nastavení efektivnějších procesů, dostatek kvalifikovaných lidí, kteří pochopí, že je potřeba určitě procesní změny, dostatek dlouhodobých zakázek... To jsou pilíře úspěchu restrukturalizace jakékoliv firmy. Alespoň podle Libora Witasska – generálního ředitele Vítkovice, a.s.

Czechinvest pomáhá zahraničním i tuzemským firmám

V rámci 59. ročníku MSV v Brně uspořádala agentura Czechinvest svůj vlastní seminář, na kterém prezentovala možnosti spolupráce s firmami, které se chtějí uplatnit nebo se již uplatnili na českém trhu. I o tom jsme si povídali s Ivanem Dzido - zástupcem Czechinvest. 

Česká exportní banka poskytne úvěr brněnskému výrobci průtokoměrů

Česká exportní banka (ČEB) poskytne brněnskému výrobci průtokoměrů Arkon Flow Systems zhruba 6,5 milionu korun na vývoz do Peru. Celkem čtyři dodavatelské úvěry podepsali zástupci banky a exportéra na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Co bylo tím hlavním faktorem, že jste se rozhodli spolupracovat s relativně malou brněnskou společností Arkon Flow systems? Můžete třeba uvézt případ, kdy jste prostě podporu odmítli a proč? Jsou i ostatní země v tomto teritoriu zájmové? Chystá se tedy podpis podobné smlouvy na dodávky do jiného státu Jižní Ameriky? Na tyto a další otázky odpovídal generální ředitel České exportní banky Karel Bureš. 

O obchodování se zeměmi SNS

Na MSV 2017 pořádá Komora pro hospodářské styky se zeměmi SNS několik seminářů na téma „Obchodování se státy Společenství nezávislých států“. Co je obsahem a komu jsou akce určeny? V případě Ruské federace statistiky hovoří jasně. Vzájemný obchod klesá. Jaké jsou důvody tohoto poklesu vzájemného obchodu? Jak významným vlivem z tohoto výčtu jsou pořád sankce? Jsou stále tak zásadní ty sankce nebo prostě již nejsou české firmy konkurenceschopné? Na kdy se chystá podnikatelská mise do Ruska? O tom všem jsme hovořili s Františkem Masopustem, výkonným ředitelem a členem představenstva Komory pro hospodářské styky se SNS.

Největší CNC servomotor Fanuc 

O vývoji největšího servomotoru pro obráběcí stroje jsme se bavili s Danielem Havlíčkem ze společnosti Fanuc. Dále jsme diskutovali o kolaborativních robotech nebo o možnostech v oblasti servisu a o novince v oblasti diagnostiky a predikce poruch systémů, či o plně elektrickém vstřikovacím lisu ROBOSHOT.

Čínským obráběcím strojům se  na tuzemském trhu daří

O tom, jak se daří v Česku a v Evropě obráběcím a laserovým strojům, o systému servisu, ale taky o zahájení výstavby nového show roomu jsme na 59. ročníku MSV v Brně hovořili ze zástupci společnosti 4ISP – Dagmar Smrčinovou a Petrem Tůmou. 

VIZULINE: Krizové řízení pomocí vizualizace v provozu/hale

O tom, že různé barevné způsoby značení tras v halách a dílnách, různá místa pro umísťování informací, barevně rozlišené dokumenty, přesně určené konkrétní skupině zaměstnanců, mohou hrát a hrají velkou roli ve zvýšení produktivity práce a současně i bezpečnosti na pracovišti, jsem na MSV v Brně hovořil s Davidem Kovarikem ze společnosti Vizuline. 

ABB: Proces information management

Informace jsou klíčovým přínosem pro všechny podniky. To byly vždy… Mění se v tomto směru nějak třeba povaha informace, nebo něco jiného? V jednom materiálu o Proces information management se píše, že „musí být výrobní a zpracovatelské podniky schopné rychle se přizpůsobit změnám.“ Může se každý firma rychle přizpůsobit změnám, lze to všude a snadno - rychle? Třeba sklárna nebo huť se zajetu výrobou a sortimentem? Uveďte příklad, kdy zisk informace a rychlá změna umožnila konkrétní firmě udržet konkurenceschopnost? Co v oblasti správy procesních informací nabízí ABB? Aby systém fungoval, měl by asi být přívětivý k zaměstnancům, čili motivovat je k přijímání rychlých, informovaných rozhodnutí, k přijímání vhodných kroků a tím ke zlepšování výkonu. Více v rozhovoru se zástupcem společnosti ABB – Martinem Červinkou.

Novinky v oblasti upínání

O inovacích v oblasti upínání, o vývoji inovovaných zařízení, o gtrendech v tomto oboru a třeba i o novém bateriovém břemenovém magnetu hovořil ve Veletržním studiu na MSV v Brně Zbyněk Tihelka ze společnosti Walmag Magnetic.

 

ABB: Prediktivní servis

Preventivní neboli také prediktivní údržba představuje nejefektivnější program údržby, protože zajišťuje, že zařízení je servisováno ještě předtím, než dojde k poruše. Kde je vhodná a kde je lepší aplikovat systém „až do poruchy“. Sledujete nějaké trendy v této oblasti – začínají firmy spíše tíhnout k prediktivní údržbě nebo mají jiné pohledy na problematiku? Jaké jsou současné trendy a výzvy v údržbě? Může si firma řešit preventivní údržbu svými silami, čili trochu šetřit, nebo by měla spíše využít služeb externí firmy? Jaké z toho má výhody. Služba není zadarmo. Můžete uvézt nějaký příklad návratnosti? Nabízíte prediktivní řešení s monitorováním stavu, založených na nejnovějších technologiích. Co to jsou ty nejnovější technologie? Předpokládám, že se zde využívá digitalizace… Co umí program Automation Sentinel? Mohou se i tyto řešení stát časem samy o sobě předmětem potřeby údržby? Více v rozhovoru se zástupcem společnosti ABB – Martinem Červinkou.

                               

Novinky v oblasti regulace pohonů

Josef Košťál diskutoval na MSV v Brně s Naděždou Pavelkovou ze společnosti ABB na téma: ABB Ability v oblasti regulovaných pohonů. Více v rozhovoru. 

MES Patriot - moderní modulární systém pro řízení výroby

O semináři nazvaném MES PATRIOT MODERNÍ MODULÁRNÍ SYSTÉM PRO ŘÍZENÍ VÝROBY, který se konal v průběhu MSV 2017 v Brně, hovořil v našem TV studiu Ladislav Reisner ze společnosti dataPartner. V rámci diskuze uvedl hlavní přednosti systému MES Patriot. Více v tomto videu.

Siemens: Digitalizace obráběcích strojů

Budoucnost je v digitalizaci… To na MSV v Brně slyšíme již dva tři roky. Myslíte si to stále i vy? Jaké možnosti a řešení přináší Siemens pro současné strojírenství směřující ke koncepci Průmysl 4.0 (prosím o uvedení novinek na vašem stánku, které se týkají digitalizace) Robot zakládá obrobky do reálného obráběcího stroje, virtuálně je zprovozněno digitální dvojče CNC stroje, retrofit pohonů nebo digitální sběr dat. Funguje tato myšlenka již někde v praxi? Jak je to s vizualizací práce obráběcích strojů… Lze opravdu na počítači vytvořit model stroje, který se hýbe přesně tak jako zamýšlený stroj, resp. stroj v praxi? Někde jsem četl, že vaše řešení umožňuje zkrácení doby výroby produktů na obráběcím stroji o až sedmdesát procent. Kde těch 70 % dokážete „nahnat“? Na tyto otázky v TV studiu odpovídal Tomáš Duba ze společnosti Siemens.

„Létající laboratoř“ ČVUT

O „pokročilé létající laboratoři“ přišli do TV studia pohovořit Milan Dvořák z ČVUT (Ústav letecké techniky) a Martin Štěpánek z firmy Phoenix Air.

TA ČR: Plán podpory pro rok 2018

TA ČR na MSV 2017 pořádala seminář, v rámci kterého představila plán podpory pro rok 2018. Po roce 2020 se dá očekávat výrazné snížení objemu prostředků z fondů EU. Plánuje agentura nějaká opatření, která by pomohla se s touto situací vyrovnat v oblasti aplikovaného výzkumu? I o tomto v rámci Veletržního TV studia hovořil Petr Očko. – předseda TA ČR.

LAC: Průmyslové pece

Firma LAC se rozhodla změnit po mnoha letech svou značku. Na MSV se prezentovala pecí SV Mk. II. Co nového u tohoto výrobce průmyslových pecí, který na jaře příštího roku otevře novou provozovnu, která se staví v Židlochovicích? To zjistíte po spuštění videa a rozhovoru s Václavem Hnaníčkem.

STEMA-TECH: Novinky v oblasti tvářecích strojů

Denisa Ranochová si do Veletržního studia v rámci 59. ročníku 2017 MSV pozvala zástupce společnosti Stema-Tech – Karla Stelce. Tématem byly inovace v oblasti tvářecích strojů nebo třeba nová kotoučová pila této firmy. Více v rámci tohoto videa. 

Výsledky spolupráce ČVUT a výrobce obráběcích strojů Kovosvit MAS

Ústav výrobních strojů a zařízení (ČVUT) dosahuje konkrétních výsledků a přínosů svých výzkumných aktivit – konkrétně pak v rámci stroje firmy Kovosvit MAS, který byl oceněn v rámci soutěže o Zlatou medaili. Více v rámci tohoto rozhovoru s Matějem Sulitkou z ČVUT.

Firma Kinali představila na MSV robotický systém Popelka

S Radkem Štouračem ze společnosti Kinali jsme si v rámci MSV 2017 povídali nejen o „Popelce", ale i o partnerství strojového vidění a umělé inteligence, či o průmyslových objektivech VICO.

Česká asociace interim managementu: Uplatnění interim managementu v průmyslu

I když česká ekonomika roste, existují tuzemské společnosti, které nutně potřebují „krizové manažery". I takoví se sdružují v asociaci interim. Velkým úkolem interim manažerů v prosperujících firmách je zase personalistika a zajištění kvalifikovaných lidí. O činnosti asociace jsme si povídali s Tomášem Pastrňákem.

Svaz průmyslu a dopravy: Jaký dopad na firmy by mohl mít přechod na euro a Brexit?

Doprovodný programu MSV prakticky vždy startuje Sněm Svazu průmyslu a dopravy. Padlo tam něco nového? Jaké zpětné vazby od firem nyní slýcháváte častěji než dříve? Jak může Svaz vytvářet pozitivní obraz ČR? Jaký je postoj Svazu k ruským sankcím? Jaký dopad na firmy by měl být nebo mohl mít přechod na euro a Brexit? Kde se budou otevírat další kanceláře podporující export českých firem? Na tyto a další otázky odpovídal Lukáš Martin – zástupce Svazu.

Inovace v oblasti výroby ložisek ZKL

Lze stále, a pokud ano, v jakém směru lze ložiska inovovat? Na tuto odpověděl ANO Jiří Šafek a doložil to novým setem kuželíkových ložisek s ochrannou vrstvou proti průchodu elektrického proudu. K čemu jsou taková ložiska dobrá? Na to se jej v TV studiu ptal Mirek Minařík z Elektrika.TV.

Nuvia přichází na trh s novinkou v radiační ochraně

Petr Sládek ze společnosti Nuvia přišel do TV Veletržního studia pohovořit o tom, v čem je jeho firma jednou z nejlepších na světě – prostředky a systémy radiační ochrany. Více ve video po kliknutí na obrázek.

Virtualizace systémů SCADA/HMI v průmyslovém podniku

Metoda virtualizace se stala dostatečně vyzrálou i pro uplatnění ve výrobních prostředích v průmyslu. V praxi bylo úspěšně ověřeno několik metod přechodu od původních struktur, postavených na fyzických serverech, na struktury virtuální. Z funkčního hlediska se jako nejvhodnější jeví realizace nového virtualizovaného řídicího systému, ověřená je však i cesta virtualizace systému stávajícího. V obou případech lze cestou zefektivnění zálohování výrazně zvýšit provozní spolehlivost, zjednodušit údržbu a umožnit i snadnější a výrobně konformnější budoucí rozšiřování. Na toto téma hovořil Radim Novotný ze společnosti SIDAT.  

 

O nové normě v oblasti žebříků – EN 131

Téměř již víme, jak bude vypadat továrna budoucnosti. A víme, jak bude vypadat žebřík budoucnosti? Odpoví nám na tuto otázku Piotr Ciupek, ze společnosti Zarges CZ.

Svaz průmyslu a obchodu bývalou vládu z části hodnotí pozitivně

Jak může Svaz průmyslu a dopravy vytvářet pozitivní obraz ČR? Jaký je postoj Svazu k ruským sankcím? Jaký dopad na firmy by měl být nebo mohl mít přechod na euro a Brexit? Lukáš Martin se vyjádřil i k působení bývalé vlády. Více po spuštění videa.

 

Obráběcí stroje a hybridní technologie firy Kovosvit MaS

Jednou z firem, které uspěly se svou novinkou na MSV v Brně v rámci soutěže Zlatá medaile, byla i firma Kovosvit MAS. Nejen o této novince hovořil v našem TV studiu zástupce tohoto výrobce obráběcích strojů Jan Hruška

 

Novinka - brusný kotouč Cubitron a soutěž brusičů

Na MSV se společnost 3M Česko každoročně prezentuje novinkami. Letos jde například o brusný kotouč Cubitron. O této novince a soutěži, která probíhala přímo na stánku firmy na MSV v Brně, hovořil Jiří Kolařík – zástupce společnosti 3M.

 

Asseco Solutions má recept jak udržet firmy v kondici

Ladislav Obrovský hovořil o Fitness pro firmy, o systémech pro sběr, přenášení a vyhodnocování dat, o automatizace procesu výroby ale i o tom, jak důležitá je schopnost dohledatelnosti šarží ve výrobě.

O zásadní změně financování regionálního školství 

Na toto téma, ale i a o problematice dostatku resp. nedostatku lidí v průmyslových a energetických oborech hovořili Štěpán Harašta, Český svaz zaměstnavatelů v energetice, a Petr Husník, Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy.

Hennlich prezentoval v Brně další novinky

O trendech v oblasti energetických řetězů, lineárních vedení, ale i o –„chytrých plastech“ a o robotizaci hovořili zástupci společnosti Hennlich – Jan Švarc a Martin Prouza.

TOSHULIN prezentoval inovované a flexibilní elektro vřeteno ve vyměnitelné hlavě pro rotační nástroje

Vojtěch Frkal, z firmy TOSHULIN hovořil na téma svislých obráběcích strojů – karuselů, o digitalizaci dat, o tom jak lze vzdáleně sledovat proces výroby na obráběcím stroji, predikovat údržbu. Dotkl se i novinky, kterou prezentovali na MSV v Brně.

Národní strojírenský klaster pořádá pro své členy akci jednou měsíčně

Milan Raclavský z Národního strojírenského klastu se zabýval úrovni digitalizace a implementace Průmyslu 4.0 v podmínkách strojírenských podniků. Pohovořil taktéž o tom, v čem je NSK specifický a liší se od jiných asociací a svazů a kolik firem z Klastru má šanci se uplatnit v oblasti jaderné energetiky.  

Nobelova cena za detekci gravitačních vln

Jak se na tomto oceněném experimentu podílela firma Pfeiffer Vacuum? O tom hovořil ve studiu Radan Salomonovič, zástupce firmy, která je leaderem na trhu vakuových technologií.

 

Renishaw: Továrna budoucnosti, novinky v oblasti měření a 3D tisku

Na stánku MSV 2017 prezentovala společnost továrnu budoucnosti – konkrétně na příkladu obráběcího centra. Co si můžeme představit pod pojmem továrna budoucnosti? Nahradí lidi ve výrobě roboti? O tomto hovořil Josef Sláma zástupce společnosti Renishaw. Dotkl se i problematiky inovací v oboru měřicích robotů a 3D tisku kovových prášků.

Šéfredaktor portálu Průmyslová ekologie hovoří o aktuální situaci v oblasti nakládání s odpady

Blíží se okamžik, kdy nebudeme moci ukládat komunální odpad na skládky. Jsme na toto s ohledem například na schvalovací procesy výstavby čehokoliv připraveni? Nemůže se stát, že to prostě skládkaři, silné lobby, prostě zabalí a pak vznikne velký problém Kam s ním? Proč se na západě od nás, v Polsku, Litvě daří stavět ZEVO a v Česku nikoliv? Ve Vídni v Kodani jsou ZEVO v centrech měst, v Česku je proti tomuto využití značný odpor. Prosím o váš názor. Velká diskuze je kolem toho, zda by se měl komunální odpad zpracovávat v MBÚ, do podoby TAP. Kde by pak ty produkty měly jít, co se s nimi pak dále bude dít, kde by měly najít odbyt? Co na to říká Pavel Mohrmann? Více na videu.

Čištění a předúpravy povrchu ve strojírenství

V rámci doprovodného programu MSV v Brně se konal seminář „Čištění a předúpravy povrchu ve strojírenství a energetice“. Komu byl seminář určen a co bylo předmětem odborného programu, kdo budou spíkři? Kde konkrétně v procesu výroby elektrické energie se setkáváme s problematikou čištění a předúpravy? O tom jsme si povídali s Viktorem Kreibichem a Jiřím Kuchařem z Ústavu strojírenské technologie ČVUT v Praze.

Jan Klas (ČSZE): V roce 2030 se zřejmě přiblížíme energetické chudobě v tomto regionu

V rámci MSV 2017 v Brně proběh seminář „Může česká energetika existovat po roce 2030 bez významného podílu konvenčních zdrojů (uhlí, jádra a zemního plynu)?“ Tak o tom hovořil Jan Klas, předseda Českého stavu zaměstnavatelů v energetice. 

Specifika obchodování na trzích Indie a Íránu

O podnikatelskému inkubátoru v indickém Bengalúru, o memorandu o spolupráci mezi českými a indickými podnikatelkami, vzájemném obchodě mezi Českem a Indií a o tom, v čem je trh Indie z českého pohledu specifický… O tom jsme si v rámci MSV v Brně povídali s Ivanem Kameníkem (Czechtrade).  

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (56x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...