Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    První beton pro 4. blok čínské jaderné elektrárny Tianwan

První beton pro 4. blok čínské jaderné elektrárny Tianwan

Publikováno: 2.10.2013
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

V Lianyungangu (provincie Jiangsu, Čína) se 27. září konal slavnostní ceremoniál prvního lití betonu na stavbě 4. bloku druhé řady JE Tianwan. Práce byly zahájeny o měsíc dříve, než bylo plánováno.

Podle slov Valerije Limarenka, prezidenta  společnosti NIAEP – Atomstrojexport,  probíhají práce na stavbě druhé řady JE Tianwan efektivně a v souladu s časovým plánem, dokonce někdy i s předstihem, což je možné díky funkční spolupráci mezi  ruskými a čínskými experty. Limarenko dále zdůraznil, že mezi Ruskem a Čínou probíhají jednání o výstavbě elektrárny, která by pracovala na bázi rychlých neutronů. Vyjádřil také naději, že Rusko bude společně Čínou stavět i třetí řadu JE Tianwan.
Výstavby první řady JE Tianwan se účastnily i české firmy. „Firmy z ČR dodávaly zařízení pro první dva bloky jaderné elektrárny v Tainwanu, konkrétně šlo třeba o armatury od společností Armatury Group a Arako. Nevylučujeme spolupráci s českými společnostmi  ani při stavbě druhé řady JE Tainwan, pokud se jim podaří zvítězit v patřičných konkursech a tendrech,“ řekl oficiální představitel Atomstrojexportu Viktor Karmackij.

Generální kontrakt na výstavbu druhé řady JE Tianwan vstoupil v platnost 19. srpna 2011. Základem tohoto projektu je technologie AES-2006 (VVER-1000). Jeho principy jsou: maximální využití prověřených technologií, nízká cena a krátké termíny výstavby, spojení aktivní a pasivní bezpečnosti a snížení vlivu lidského faktoru na bezpečnost.


Pro informaci:

JE Tianwan (TAES) leží ve městě Lianyungangu, kde žije téměř 4,5 milionu obyvatel, v provincii Jiangsu na břehu Žlutého moře. JE Tianwan je nejvýznamnějším projektem ekonomické spolupráce Číny a Ruska. První řada JE Tianwan, bloky řady 1 a 2 s reaktorovým zařízením VVER-1000 o výkonu 1060 МW, byla předána zákazníkovi (státní korporaci JNPC) do zkušebního provozu v roce 2007 a v září 2009 do komerčního provozu.  Druhá řada TAES zahrnuje bloky č. 3 a 4 s reaktorovým zařízením VVER-1000 o výkonu 1060 МW. Uvedení do komerčního provozu je naplánováno na rok 2018: blok č. 3  - únor  2018, energoblok č. 4 - prosinec 2018.

Státní korporace pro jadernou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, vědeckých organizací a institucí, mezi něž spadají všechny civilní společnosti zabývající se jadernou energetikou v Rusku, vědecko-výzkumné ústavy a jediná flotila ledoborců na světě. Státní korporace Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 28 bloků jaderných elektráren, z nichž 19 staví za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (68x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (48x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...