Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Na Tianwanské jaderné elektrárně byla zahájena betonáž třetího bloku

Na Tianwanské jaderné elektrárně byla zahájena betonáž třetího bloku

Publikováno: 30.12.2012
Rubrika: Jaderné, Elektrárny, Tiskové zprávy

Dne 27. prosince byla na jaderné elektrárně Tianwan v Číně zahájena betonáž základů třetího bloku. Slavnostní akce se zúčastnil náměstek generálního ředitele ruské státní společnosti Rosatom Alexander Lokšin. Výstavba třetího a čtvrtého bloku JE Tianwan byla schválena v polovině prosince Národním úřadem pro jadernou bezpečnost Čínské lidové republiky.

Klíčová slova: betonáž, Tianwan, elektrárna

Generálním architektem projektu výstavby bloku 3 a 4 na JE Tianwan je ruská společnost Atomstrojexport. Dle smlouvy s čínskými firmami China Nuclear Power Engineering (CNPE), Jiangsu Nuclear Power Corporation (JNPC) a China Nuclear Energy Industry Corporation (CNEIC,) z roku 2010 vybuduje Atomstrojexport oba bloky, každý o výkonu 1000 MW.
První dva bloky jaderné elektrárny Tianwan jsou v provozu již od roku 2007. Každý reaktor ma výkon 1000 MW. Tato elektrárna je vůbec prvním místem na světě, kde je instalován lapač taveniny aktivní zóny (koria). Lapač je určen pro mimořádně nepravděpodobnou havárii, při níž by došlo ke ztrátě chladicích schopností primárního okruhu, a mohlo by teoreticky dojít k roztavení paliva a jeho protavení dnem tlakové nádoby reaktoru. Lapač koria nabízí řešení, aby taveninu bylo možné chladit i vně reaktoru, ale ještě uvnitř kontejnmentu.
Tento inovativní bezpečnostní prvek elektrárny nabízí i česko-ruské Konsorcium MIR.1200 v tendru na dostavbu JE Temelín. Lídrem konsorcia je česká ŠKODA JS a.s., která ke spolupráci přizvala ruské podniky Atomstrojexport a OKB Gidropress, dceřiné společnosti skupiny Rosatom.

Konsorcium MIR.1200 je jedním ze tří uchazečů o dostavbu 3. a 4. bloku JE Temelín. Lídrem česko-ruského konsorcia je společnost ŠKODA JS a.s., která ke spolupráci přizvala firmy ZAO Atomstroyexport a OAO OKB Gidropress. Obě jsou dceřinými společnostmi státního podniku Rosatom. Konsorcium MIR. 1200 nabízí evoluční projekt jaderné elektrárny VVER-1200, který těží ze zkušeností z více než 1500 reaktorových let provozu jaderných elektráren typu VVER. Vychází z osvědčených řešení se zvýšenou bezpečností a je unikátní kombinací nejmodernějších aktivních a pasivních kontrolních systémů, což z něj činí jeden z nejlepších reprezentantů generace III+.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (75x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (56x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...