Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Provozovatel přenosové soustavy se připravuje na spuštění regulačních transformátorů

Provozovatel přenosové soustavy se připravuje na spuštění regulačních transformátorů

Publikováno: 20.9.2016
Rubrika: Firemní zpravodajství, Rozvody energií

V rozvodně Hradec u Kadaně technici dokončují montáž tří PST transformátorů (Phase Shifting Transformers – transformátory s regulací fáze). Dodávka posledního, čtvrtého transformátoru má zpoždění.

Klíčová slova: ČEPS

Stroj neprošel v italském závodě přejímacími zkouškami. Zatím poslední, třetí transformátor dorazil do rozvodny na začátku června.

Bezpečnost provozu přenosové soustavy je pro nás na prvním místě. Proto i po výrobci PST transformátorů požadujeme přísné testy. I díky tomu jsme výrobní závadu odhalili včas,“ říká Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS, a.s.

Práce v rozvodně přesto pokračují podle harmonogramu tak, aby již dodané stroje byly připraveny ke spuštění, jakmile to bude možné.

V současné době se ve výrobním závodě odstraňuje vzniklá závada. Kdy bude dodán poslední stroj, zatím nevíme, jednáme o tom s dodavatelem. Spuštění PST transformátorů očekáváme v prvním čtvrtletí příštího roku,“ dodává Kalina.

PST transformátory nejsou sériově vyráběná zařízení. Jedná se o zakázkovou výrobu „na míru“. Velice náročné pro konstrukční návrh tohoto zařízení je skutečnost, že se oproti standardním transformátorům skládají ze dvou částí: sériové a budící jednotky. Každá z jednotek je umístěna v samostatné nádobě. Tyto nádoby jsou mezi sebou elektricky propojeny. Výsledkem je technologicky složité a robustní elektrické zařízení, které umožňuje regulovat toky elektrického výkonu v síti.

Transformátory s regulací fáze jsou stroje, které prostřednictvím posunu fázového úhlu napětí na jeho vstupu a výstupu umožňují aktivní řízení protékajícího činného výkonu. Zjednodušeně řečeno, představíme-li si přenosovou soustavu jako nádrž s mnoha přítoky a výpustěmi, funguje PST jako stavidlo, které omezí, resp. zvýší průtok danou výpustí. Omezení toku na jednom vedení způsobí přerozdělení toků. A protože elektřina proudí cestou nejmenšího odporu, část toků se přesune na jiná, méně zatížená vedení, čímž se eliminuje možné přetížení přenosové sítě.

Provozování našich PST transformátorů spolu s obdobnými zařízeními na německo-polské hranici pomůže stabilizovat tranzitní toky. Funkcí PST transformátorů není bránit tomu, aby elektřina proudila přes naši přenosovou soustavu. ČEPS chce přenášet maximální množství elektřiny, ale bezpečně, bez ohrožení spolehlivosti dodávek elektřiny v České republice.

ČEPS, a.s.:

Akciová společnost ČEPS působí na území České republiky jako výhradní provozovatel přenosové soustavy (elektrická vedení 400 kV a 220 kV) na základě licence na přenos elektřiny, udělené Energetickým regulačním úřadem podle Energetického zákona.

Udržuje, obnovuje a rozvíjí 41 rozvoden, se 71 transformátory převádějícími elektrickou energii z přenosové do distribuční soustavy, a trasy vedení s napěťovou hladinou 400 kV o délce 3508 km a 220 kV o délce 1910 km.

V rámci elektrizační soustavy České republiky poskytuje ČEPS, a.s., přenosové služby a služby spojené se zajištěním rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektrické energie v reálném čase (systémové služby).

Společnost ČEPS je začleněna do evropských struktur. Zajišťuje přeshraniční přenosy pro export, import a tranzit elektrické energie. ČEPS, a.s., se také dlouhodobě aktivně podílí na formování liberalizovaného trhu s elektřinou v ČR i v Evropě. Více informací naleznete na www.ceps.cz.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (682x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEPS zmodernizovala vedení spojující rozvodny Mírovka a Čebín  ČEPS zmodernizovala vedení spojující rozvodny Mírovka a Čebín (49x)
Společnost ČEPS dokončila modernizaci převážné části vedení V422 mezi rozvodnami Mírovka v Kraji Vysočina a Čebín v Jiho...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (49x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...