Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Ostravská huť ArcelorMittal uzavřela smlouvu o spolupráci s VŠB-TUO. Vysoká škola získá milion nejen na vědu

Ostravská huť ArcelorMittal uzavřela smlouvu o spolupráci s VŠB-TUO. Vysoká škola získá milion nejen na vědu

Publikováno: 11.4.2013
Rubrika: Tiskové zprávy

Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě (VŠB-TUO) a společnost ArcelorMittal Ostrava se i pro letošní rok dohodly na spolupráci v oblasti vědy a výzkumu. Mimo to ostravská huť podpoří také konferenční a publikační činnost školy a ocení nejlepší diplomové práce finančním příspěvkem. Vysoká škola obdrží od huti pro letošní rok finanční podporu milion korun. Oba subjekty tím navazují na předchozí mnohaletou úspěšnou spolupráci.

Tapas Rajderkar, generální ředitel ArcelorMittal Ostrava, spolu s Ivo Vondrákem, rektorem VŠB-TUO, dnes v budově ředitelství huti slavnostně podepsali smlouvu, která tuto spolupráci formálně potvrdila. „Podpora technického vzdělávání a vědy je pro budoucnost průmyslu v tomto regionu klíčová. Jsem rád, že máme ve Vysoké škole báňské tak silného technologického partnera,“ uvedl Tapas Rajderkar, generální ředitel společnosti ArcelorMittal Ostrava.
Spolupráce mezi univerzitou a hutí bude probíhat v několika oblastech. Nejdůležitější z nich je věda a výzkum, ve kterém se podepsala spolupráce pro tři projekty. „Jsem rád, že významné průmyslové společnosti podporují aplikovaný výzkum, přestože se průmyslová výroba v České republice meziročně snížila. Díky spolupráci s ArcelorMittal Ostrava získáme nejen prostředky, ale studenti si mohou vyzkoušet práci na konkrétních výzkumných úkolech z každodenní praxe,“ uvedl Ivo Vondrák, rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.
V rámci letošní spolupráce bude VŠB-TUO například měřit teplotu spalin v tandemových pecích a navrhne způsob, jak snížit obsah fosforu v surovém železe. Cílem projektu je snížit náklady na výrobu tekutého kovu. Druhá oblast podpory se týká konferenční a publikační činnosti, ve které ArcelorMittal Ostrava přispívá na organizaci konference o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a také na veletrh pracovních příležitostí Kariéra Plus. Třetí, neméně důležitá, oblast podpory se pak zaměřuje na spolupráci přímo se studenty univerzity. ArcelorMittal Ostrava finančně ohodnotí mimořádné diplomové práce studentů.
Na základě dlouhodobé spolupráce mezi ArcelorMittal Ostrava a VŠB-TUO vznikla v minulých letech celá řada vědeckých projektů, které prakticky pomáhají přímo huti. V loňském roce škola řešila šest výzkumných projektů, které se týkaly životního prostředí a výroby. Jedna ze studií se zaměřila na tepelné ztráty při spalování v karuselových pecích a otestovala izolační nátěr na pec, který dokázal povrch pece snížit o desítky stupňů Celsia. Další studie se kupříkladu zaměřila na vyzdívky licích pánví a doporučila nejvhodnější typ vyzdívky pro místní typ strusky.

ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní komplex v České republice a patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby společnosti je 3 miliony tun oceli, zhruba 50 % produkce se exportuje do více než 60 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají více než 7500 zaměstnanců. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2012 činila 34 213 korun. ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. Již dnes splňuje limity EU, které určuje nejlepší dostupná technika (BAT) a které vstoupí v platnost až od roku 2016. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (62x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (40x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...