Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Na Českomoravské komoditní burze Kladno se prodalo tříděné hnědé uhlí v objemu 8.850 tun

Na Českomoravské komoditní burze Kladno se prodalo tříděné hnědé uhlí v objemu 8.850 tun

Publikováno: 28.5.2009
Rubrika: Tiskové zprávy, Uhlí

Celkem deset kontraktů na květnovou dodávku tříděného hnědého uhlí uzavřeli obchodníci na hlavním trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno (ČMKBK). Polovina z obchodů připadla na dodávku uhlí kostka (ko-418), kterého se prodalo 3.150 tun za téměř 5,5 milionu korun. Zbývající kontrakty byly uzavřeny na dodávku uhlí ořech 1 (o1-427), jehož se zobchodovalo 5.700 tun za téměř 9,5 milionu korun. Komodita "hnědé uhlí" se obchoduje na ČMKBK od 25. března 2009.

První úspěšný střet nabídky s poptávkou se na ČMKBK odehrál 11. května, kdy se prodalo 1.200 tun sortimentu kostka za cenu 1.740 korun za tunu (Kč/t) a dále 1.500 tun ořechu 1 za cenu 1.665 Kč/t. Obchodování pokračovalo hned následující den za mírně rostoucích cen (1.750 Kč/t u kostky a 1.670 Kč/t u ořechu 1). Další růst cen na 1765 Kč/t pro sortiment kostka a 1.690 Kč/t pro ořech 1 však už trh neakceptoval. Ceny se tak v následujícím týdnu vrátily na cenový strop z 12. května a staly se znovu cenami kontraktačními (19. května bylo prodáno 1.000 t ořechu 1 a 21. května 250 t sortimentu kostka). Koncem května pak dokonce mírně poklesly, když obchody s kostkou byly uzavírány za cenu1.745 Kč/t a s ořechem 1 za cenu1.665 Kč/t.
Vedle obchodů s dodávkou v měsíci květnu mohli obchodníci od pondělí 25. května nakupovat i palivo s dodávkou v červnu. Této možnosti využili kupující hned první den, kdy z červnové nabídky uhlí nakoupili 1.500 tun kostky a 2.500 tun ořechu 1 za celkových 6,9 milionu korun. V úterý 26. 5. pak koupili dalších 1.000 tun tuhých paliv (300 tun kostky a 700 tun ořechu 1) za celkových 1,7 milionu korun.
Jak nás informoval Martin Soukup, tiskový mluvčí Českomoravské komoditní burzy Kladno, obchodování s uhlím na ČMKBK navázalo na jednorázovou aukci na prodej tříděného hnědého uhlí, kterou koncem roku 2008 vyhlásila skupina Czech Coal a.s. Pro pokrytí potřeb velkoobchodníků s palivy byl následně zpřístupněn denní trh ČMKBK. Vzhledem k velké míře standardizace byla komodita tříděné hnědé uhlí umístěna na hlavní trh burzy. V tomto případě se jedná o spotový trh, tedy obchod s komoditou, která je aktuálně k okamžitému dodání.
"Startu pravidelného obchodování s uhlím na burze předcházela několikaměsíční příprava, během které burza konzultovala s účastníky trhu obchodní model, zadala do systému všechny základní parametry a prezentovala jej budoucím účastníkům obchodování," dodal Martin Soukup. Do konce května se na ČMKBK registrovalo už deset účastníků obchodování, převážně z řad velkoobchodníků s palivy. Výhledově se počítá s 15 až 20 účastníky trhu.
 

 

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 podle zákona č.229/1992 o komoditních burzách a na základě státních povolení Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Ministerstva zemědělství ČR. Od samého začátku se profilovala jako univerzální burza, na které lze obchodovat s širokou škálou průmyslových a agrárních komodit, elektřinou i odpady. Rozšiřující informace o burze i zobchodovaném sortimentu lze nalézt na webových stránkách burzy www.cmkbk.cz .

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (68x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (41x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...