Nacházíte se:  Úvod    On-line    Výstavba nového bloku Ledvice    Materiály a účinnost nového kotle elektrárny Ledvice

Materiály a účinnost nového kotle elektrárny Ledvice

Publikováno: 11.11.2009, Aktualizováno: 13.11.2009 12:40
Rubrika: Výstavba nového bloku Ledvice, Energetické strojírenství

ČEZ vyrábí přibližně 75 TWh elektřiny za rok, přičemž více než polovina je založena na jednotkách spalujících uhlí. Cílem skupiny ČEZ je obnova existujících elektráren na bázi uhlí. Díky zvýšené účinnosti retrofitovaných i nově stavěných elekráren přinesou úspory paliva 15–25 % ve srovnání se současnými zařízeními, a dojde rovněž k podstatně k redukci emisí CO2.

Hlavní cíle obnovy zdrojů představují:
optimální využití zdrojů místního hnědého uhlí, diverzifikace zdrojů, zvýšení účinnosti (38 % pro retrofity, 42.5 % pro superkritické), nižší emise CO2 (o 20 % pro uhelnou elektrárnu).
V souladu s programem ekologizace a obnovy výrobní kapacity společnosti ČEZ je realizována i stavba nového bloku 660 MWe v areálu stávající elektrárny Ledvice. Blok je navržen pro nadkritické parametry přehřátě páry 280 bar a 600 °C s parametry přihřáté páry 50 bar a 610 °C a očekává se, že dosáhne čisté účinnosti 42,5 % při jmenovitém výkonu. Začátek komerčního provozu se předpokládá koncem roku 2012. Hlavním dodavatelem je ŠKODA PRAHA Invest, kotel vyrobí firma ALSTOM, turbína bude ze ŠKODA PLZEŇ. Kromě vysoké účinnosti byly také jedním z hlavních zadání ČEZ při specifikování zařízení environmentální požadavky na nový blok. Moderní kotel umožňuje spalování specifikovaného hnědého uhlí s nízkými emisemi NOx a CO (200 mg/Nm³), SO2 (150 mg/Nm³) a emisí prachu ( 20 mg/Nm³).

Kompletní článek od Dr. George-Nikolaus Stamatelopoulose a Ing. Pavla Zelenky z firmy ALSTOM, s.r.o., najdete v náhledovém formátu PDF ZDE. On-line možnost předplatného tištěné verze časopisu, včetně vydání All for Power 3/2009 s rozsáhlou rubrikou o výstavbě nadkritického bloku 660MWe v Ledvicích, naleznete ZDE.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (40x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (39x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...