Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Klasické    Koncem června byl nový blok Elektrárny Tušimice připojen do energetické soustavy

Koncem června byl nový blok Elektrárny Tušimice připojen do energetické soustavy

Publikováno: 2.7.2009, Aktualizováno: 3.7.2009 10:07
Rubrika: Klasické

Koncem června letošního roku byl poprvé po dvou letech odstávky úspěšně připojen do energetické soustavy rekonstruovaný blok 23 tušimické elektrárny. Komplexní obnova Elektrárny Tušimice II je součástí energetického projektu desetiletí, obnovy výrobní kapacity Skupiny ČEZ, jehož generálním dodavatelem je společnost ŠKODA PRAHA Invest s.r.o.
Prifázování bloku 23 do energetické soustavy předcházely zkoušky, které prověřily připravenost zařízení k provozu, včetně odsíření a dalších navazujících technologií. „Po úspěšném provedení chemické vyvárky, profucích parovodí a nezbytných zkouškách na technologickém zařízeních kotle a strojovny v rámci bypassového provozu bloku 23, proběhlo týden před přifázováním úspěšné vpuštění páry z kotle na turbogenerátor a ten byl odzkoušen naprázdno. Postupně se dosáhlo jmenovitých 3.000 otáček turbiny za minutu,“ uvedl Ing. Zdenek Šnaider, šéf projektu Komplexní obnovy Elektrárny Tušimice II ve ŠKODA PRAHA Invest. Doplnil, že 20. června začaly primární zkoušky, které byly následně zakončeny zdárným připojením zdroje do energetické soustavy.

Najíždění bloku 23 pokračovat zkušebním výkonovým provozem, v rámci kterého se bude postupně zvyšovat výkon bloku až na jeho jmenovitý výkon 200 MW. „Spolehlivost provozu bloku bude následně ověřena v rámci komplexního vyzkoušení a komplexní zkoušky bloku,“ konstatoval Ing. Zdenek Šnaider.
Elektrárna Tušimice II je první z uhelných elektráren Skupiny GEZ, v níž probíhá komplexní obnova. Zahájena byla v roce 2007 a ve finále zlepší parametry všech hlavních technologických celku elektrárny od hlavního výrobního zařízení kotelny pres strojovnu až po odsíření. První etapa, která obnáší modernizaci bloku 23 a 24, právě finišuje. Výrobní blok 24 má v současné době za sebou úspěšné opakované tlakové zkoušky kotle. Jeho první zapálení proběhlo 18. června a na něj po vysušení vyzdívek budou navazovat profuky parovodu.
Obdobný scénář pak bude mít také druhá etapa obnovy Elektrárny Tušimice II. Při ní dojde k obnově druhých dvou výrobních bloku, 21 a 22. Zcela zmodernizovaná elektrárna by pak mela naplno dodávat elektrickou energii do sítě od roku 2011.
„Ukončení I. etapy Komplexní obnovy Elektrárny Tušimice II, tedy najetí a předání bloků 23 a 24 do provozu zákazníkovi -společnosti ČEZ, a. s., se tímto významným milníkem posunulo opět blíže zdárnému konci. Můžeme již nyní konstatovat, že prvá fáze projektu ověřila naše schopnosti a připravenost na tyto zcela nové a náročné projekty, přičemž můžeme být právem hrdí na náš výkon, výkon našich zaměstnanců a samozřejmě též dodavateli, jimž všem patří můj velký dík,“ uvedl generální ředitel společnosti ŠKODA PRAHA Invest Ing. Daniel Jiřička. Zároveň připomenul, že rekonstruované bloky mají výrazně zdokonalený spalovací proces, čímž se zvýší jejich účinnost a rovněž sníží ekologická zátěž pro okolí.
Projekt obnovy výrobní kapacity Skupiny ČEZ, jehož je ŠKODA PRAHA Invest generálním dodavatelem, zahrnuje rekonstrukci vybraných elektrárenských bloku a výstavbu bloku nových s plánovanou životností na 25 až 30 let. Patří do něj komplexní obnova Elektrárny Tušimice II, Elektrárny Prunéřov II, výstavba nových zdrojů v Elektrárně Ledvice a v Elektrárně Počerady.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Paroplynová elektrárna KA26 od společnosti Alstom - Odpověd na současné potřeby trhu je dodávka optimalizované elektrárny na klíč (35x)
Firma Alstom zaujala na energetickém trhu pozici dodavatele elektrárny na klíč. Tato pozice umožňuje Alstomu spojit znal...
Technická průvodka kompletní obnovy Elektrárny Tušimice II (28x)
Vzhledem ke skutečnosti, že převážná část rozhodujících technologických zařízení Elektrárny Tušimice II se blíží k hrani...
ŠKODA PRAHA předala nabídku na stavbu nového bloku elektrárny Pljevlja II (27x)
Společnost ŠKODA PRAHA předala svou nabídku na dodávku nového výrobního bloku pro černohorskou uhelnou elektrárnu Pljevl...