Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Kompetence společnosti ZAT v jaderné energetice

Kompetence společnosti ZAT v jaderné energetice

Publikováno: 8.7.2010
Rubrika: Jaderné, Technologie, materiály

Společnost ZAT a.s. je firmou s více než 45letou tradicí. Uskutečňuje dodávky v oblasti automatizace technologických procesů. Svá řešení dodává především pro jadernou energetiku, klasickou energetiku, povrchovou těžbu a dopravu surovin, distribuci plynu, dopravu a průmyslové procesy. Dále zveřejňujeme článek Karla Stočese ze společnosti ZAT a.s.

V oboru jaderné energetiky, kterému je předpovídán velký rozmach, rozvíjíme spolupráci s dodavateli technologických částí a sledujeme současný trend v rozvoji nových technologií. Jedním z významných obchodních partnerů je i ŠKODA JS a.s., s jejímiž odborníky úzce spolupracujeme v oblasti řízení pohonů LKP-M pro VVER 1000. Spolupráce logicky vyústila nejen ve spolupráci v oblasti systémů pro řízení pohonů regulačních kazet HRK reaktorů VVER 440, ale i v aplikaci zkušeností získaných v tomto oboru při návrhu dalších subsystémů systému kontroly a řízení reaktorů typu VVER. Dalším z úspěchů spolupráce je kromě uvedeného řízení pohonů i měření hladiny v reaktoru.

Bloková dozorna Jaderné elektrárny Dukovany
Jaderné energetice přispíváme více než čtyřicet let řadou realizovaných projektů. Společnost ZAT se v tehdejším Československu historicky svými dodávkami podílela na výstavbě jaderných elektráren v Jaslovských Bohunicích, Dukovanech, Mochovcích a Temelíně. V současné době se vzhledem k nutnosti a potřebám trhu zaměřujeme na obnovy systémů kontroly a řízení (dále SKŘ) pro primární i sekundární okruh a pomocné provozy. Své zkušenosti společnost využila v poslední době například při realizaci obnovy SKŘ JE Dukovany 4 × 440 MW (ČR), JE Temelín 2 × 1.000 MW (ČR), JE Jaslovské Bohunice II 2 × 440 MW (SR), JE Chmelnická 2 × 1.000 MW (Ukrajina), JE Jihoukrajinská 3 × 1.000 MW (Ukrajina), JE Rovenská 1 × 1.000 MW (Ukrajina) a JE Záporožská 3 × 1.000 MW (Ukrajina). Mezi v současné době dodávané systémy zajišťující bezpečnostní funkce kategorie A, B, C a N podle ČSN IEC 61226 patří:

  • RRCS systém ovládání havarijních a regulačních kazet HRK,
  • SGPS ochranný systém parogenerátorů,
  • PCS technologický počítačový informační systém,
  • RVLIS systém měření hladiny v reaktoru,
  • IN-CORE – systém sledování stavu aktivní zóny reaktoru,
  • ŘSBB – systém pro Blokovou dozornu,
  • ŘSBE – systém blokové vlastní spotřeby,
  • ŘSBN – systém pro Nouzovou dozornu,
  • ŘSBP – systém pro řízení primárního okruhu,
  • ŘSBS – systém pro řízení sekundárního okruhu,
  • ŘSBT – systém pro řízení turbosoustrojí.

Bloková dozorna Jaderné elektrárny Dukovany

Součástí realizovaných dodávek je komplexní inženýring, zahrnující zejména koordinaci a řízení dodávaných činností a subdodávek, projekční zpracování požadavků zákazníků a veškeré související služby. Podle rozsahu dodávky společnost ZAT nabízí služby, které zahrnují konzultaci, zpracování úvodního a prováděcího projektu, kompletaci a výrobu, instalaci na stavbě, školení a poprodejní servis. Tyto služby jsou zajištěny na principech týmové práce, která je zárukou maximální zodpovědnosti a individuálního přístupu vůči zákazníkovi. Na základě získaných zkušeností z realizace těchto projektů a sledování trendů v rozvoji jaderné energetiky vyhodnocujeme a rozvíjíme naše řešení, a to jak v oblasti technické tak i legislativní. Společnost ZAT si tak systematicky připravuje a v předstihu buduje pozici, která jí umožní uplatnit se při očekávaném rozvoji jaderné energetiky v tuzemsku i zahraničí. Stavby nových elektráren budou vyžadovat komplexní služby v rámci jednotlivých provozního souborů, tzn. nejen dodat zařízení, ale poskytnout veškeré služby spojené s tímto provozním souborem. Tím je myšleno vše, od úvodního projektu přes prováděcí projekt, dodávku systému, příslušných kabelových spojů, montáž, uvedení do provozu a zkoušky a na toto je naše společnost připravena.

Panely systému pro řízení primárního okruhu

Competence of the company ZAT in nuclear energy
The company ZAT a.s. presented in this article is one with a tradition of more than 45 years. It provides deliveries in the area of the automation of technological processes. It delivers its solutions mainly for nuclear power engineering, traditional power engineering, surface mining and the transport of raw materials, the distribution of gas, transport and industrial processes. The author of the article describes ZAT’s solution to the demands of nuclear power plants.

Опыт работы фирмы ZAT в области ядерной энергетики
В статье представлено акционерное общество ZAT, которое имеет 45-летний опыт работы в ядерной энергетике. Фирма осуществляет поставки в области автоматизации технологических процессов. Свои решения предлагает, прежде всего, для ядерной энергетики, классической энергетики, поверхностной добычи и транспортировки сырья, поставки газа, транспорта и промышленных процессов. Автор описывает проекты фирмы ZAT в области ядерных электростанций.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (53x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (49x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...