Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Společnost ZAT podepsala zakázku na dodávku buzení generátoru pro paroplynovou elektrárnu v Mexiku

Společnost ZAT podepsala zakázku na dodávku buzení generátoru pro paroplynovou elektrárnu v Mexiku

Publikováno: 6.4.2016
Rubrika: Firemní zpravodajství, Lidé-Věci-Události

ZAT získal kontrakt na dodávku buzení generátoru pro paroplynovou elektrárnu EMPALME I v Mexiku o celkovém výkonu 770 MW. Jde o první zakázku v Mexiku a v pořadí 58. zemi, do které ZAT dodává. V letošním roce firma opět očekává zvýšení objemu obchodů v zahraničí, v oblasti klasické energetiky jde o meziroční nárůst exportu o více než 100 procent.

Klíčová slova: ZAT, paroplynová elektrárna

Mexický zákazník měl tentokrát velmi nestandardní technické požadavky, které neakceptovala žádná z dalších poptávaných firem. Museli jsme provést výpočet a návrh způsobu realizace specifické výkonové části včetně budicího transformátoru. Jako jedna z mála firem v Evropě máme vlastní výzkumné oddělení na vývoj řídicích systémů propojené s konstrukcí a výrobou, můžeme tak velmi rychle řešit aktuální potřeby zákazníka i v termínech, kdy je harmonogram realizace rozpracován na jednotlivé hodiny,“ říká Ivo Tichý, člen představenstva ZAT a.s.

Buzení generátoru pro mexickou elektrárnu je postaveno na řídicím systému SandRA (Safe and Reliable Automation) s digitálním regulátorem napětí ZAT AVR Z 110. Firma bude současně dodávat budicí transformátor, zapisovač poruch, diagnostický počítač a poskytovat náhradní díly. Technici firmy také zajistí na místě technickou pomoc při montáži a uvádění do provozu.

Podle plánu bude elektrárna EMPALME I uvedena do provozu koncem roku 2017. Podepsaný kontrakt obsahuje i opční dodatek na dodávku buzení generátoru pro elektrárnu EMPALME II, která by měla být realizována v roce 2018. ZAT dodávku buzení realizuje pro Doosan Škoda Power, který je finálním dodavatelem, a na elektrárnu dodává svá turbosoustrojí včetně generátoru pro konsorcium firem SENER a OHL.

Rekonstrukce v mexické elektrárně je 11. zakázkou paroplynového cyklu za posledních pět let, kterou ZAT provádí. V oblasti regulace buzení za stejné období firma uskutečnila přes 40 zakázek ve čtyřech světadílech, mezi zajímavé projekty patří například rekonstrukce buzení v elektrárně Landvirksjun – Sultartangi na Islandě nebo elektrárny Värmevarden – Hudiksvall ve Švédsku.

ZAT zvyšuje dodávky do zahraničí

ZAT je se svými závody v Příbrami a v Plzni největší českou firmou v oboru automatizace technologických procesů s vlastním řídicím systémem a jednou ze čtyř firem v Evropské unii, které vyvíjejí vlastní řídicí systém pro primární okruh jaderných elektráren. Ve fiskálním roce 2015 (skončil 31. 3. 2016) firma očekává tržby okolo 700 milionů korun. V oblasti klasické energetiky ZAT realizoval ve fiskálním roce 2015 zakázky za 190 milionů korun, což je meziroční navýšení o 80 mil. korun. Z toho 85 milionů šlo na projekty v České republice, 105 milionů do zahraničí. V meziročním srovnání jde o nárůst dodávek do ciziny o více než 100 procent.

Inteligentní systémy řízení

Společnost ZAT uvedla 4. generaci svého řídicího systému SandRA na trh v roce 2011. V letošním roce představila zásadní novinku, a to procesní stanice nejvyšší bezpečnostní třídy A. „Jejich doplnění do rodiny řídicího systému SandRA nám umožňuje řídit kompletní chod jaderné elektrárny včetně nejvyšších bezpečnostních systémů,“ konstatuje Vladislava Česáková, členka představenstva ZAT. Firma investuje ročně do jeho vývoje přes 40 milionů korun, systém už v současné době naplňuje prvky Průmyslu 4.0.

Společnost ZAT a.s. je nejstarší českou firmou v oboru automatizace technologických procesů s více než 50letou historií. Je uznávaným dodavatelem zejména v oborech jaderné energetiky, klasické energetiky, povrchové těžby a dopravy surovin, plynárenství, dopravy a průmyslových procesů.

Firma ZAT sídlí v Příbrami a má pobočku v Plzni. Má vlastní vývoj, projekci, výrobu, instalaci i servis elektronických zařízení, řídicích systémů a jejich komponent. Je také výrobcem zdravotnických přístrojů. Firma zaměstnává cca 350 pracovníků, z nichž má 80 % středoškolské a vysokoškolské vzdělání.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (61x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...