Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Společnost ZAT dokončila modernizaci další elektrárny na Kubě

Společnost ZAT dokončila modernizaci další elektrárny na Kubě

Český řídicí a ochranný systém prověřil ve zkušebním provozu i hurikán Sandy, ten bez problémů obstál

Společnost ZAT dnes na Kubě předala do ostrého provozu modernizovanou turbínu TG6 o výkonu 110 MW v tepelné elektrárně RENTE. Během šesti měsíců zde odborníci ZAT zrekonstruovali řídicí a ochranný systém včetně rekonstrukce hydraulické části. Turbínu ruské výroby nově řídí český řídicí systém PRIMIS 2000, který se v náročných klimatických podmínkách osvědčil už v předešlých rekonstrukcích kubánských elektráren. Bezpečnost a stabilitu řídicího systému prověřil i hurikánu Sandy, který se plnou silou přehnal nad elektrárnou v době zkušebního provozu. Cena zakázky přesahuje 18 mil. korun.

Klíčová slova: elektrárna, turbina, řídicí a ochranný systém

Práce na stavbě byly zahájeny v květnu tohoto roku výměnou technologické části - hydraulické části turbíny a zahájením prací na montáži SKŘ. V polovině září odletěl na Kubu tým specialistů ZAT, který zabezpečil oživení a zprovoznění řídicího a ochranného systému turbíny a turbosoustrojí. Od dnešního dne je turbína v běžném provozu.

„V kubánské elektrárně RENTE jsme prvně aplikovali na ruskou turbínu náš řídicí a ochranný systém PRIMIS 2000 a zároveň jsme realizovali rekonstrukci hydraulické části přechodem z nízkotlaké na vysokotlakou technologii. Kompletní realizací hydraulické části a aplikací našich řešení na tento typ technologie jsme rozšířili portfolio našich produktů a zároveň se zařadili mezi společnosti schopné rekonstrukcí parních turbín v tomto rozsahu, které poskytuje jen úzký okruh firem,“ říká Ivo Tichý, výkonný ředitel pro obchod a realizaci společnosti ZAT a.s.

Podle Tichého je obtížné získat na Kubě důvěru investorů. ZAT je jedna z mála evropských firem, která se dlouhodobě podílí na modernizaci kubánské energetické soustavy. Za deset let zde týmy odborníků ZAT nasadily řídicí systémy nebo jejich části v šesti elektrárnách včetně elektrárny FELTON, která modernizací řídicích systémů všech provozních souborů dosáhla jednoho z nejvyšších výkonů u kubánských tepelných elektráren - 2 x 250 MW. Elektrárna FELTON se i díky společnosti ZAT významnou měrou podílí na stabilizaci celé kubánské energetické soustavy zejména stabilním provozem při častých výkyvech počasí a je nejvýznamnějším zdrojem elektrické energie na Kubě.

Modernizace řídicího a ochranného systému včetně rekonstrukce hydraulické části turbíny je prvním krokem spolupráce s kubánskou elektrárnou RENTE. V rámci proběhlých jednání by měla spolupráce pokračovat na rekonstrukci řídicích systémů u dalších strojů i celé elektrárny.


ZAT a.s.
Společnost ZAT a.s. zajišťuje vyšší dodávky ASŘTP (automatizovaných systémů řízení technologických procesů) včetně koordinace všech potřebných činností a subdodávek v oblasti automatizace pro energetiku a průmyslové procesy. Silnou stránkou firmy je návrh a realizace technických koncepcí a hierarchií řídicích systémů pro různé stupně bezpečnosti. Společnost ZAT a.s. je také výrobcem zdravotnických přístrojů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (61x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (58x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (56x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...