Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Jaká je budoucnost české jaderné energetiky?

Jaká je budoucnost české jaderné energetiky?

Publikováno: 13.10.2014
Rubrika: Jaderné, Lidé-Věci-Události

ÚJV Řež, a. s., (dříve Ústav jaderného výzkumu Řež a. s.) uspořádala i letos tradiční workshop v době konání Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně na téma „Budoucnost energetiky v ČR – role jaderné energetiky“.

Klíčová slova: ÚJV, jaderná energetika

V Parkhotelu Brno se 30. září 2014 sešli vrcholoví manažeři a odborníci ze společností zabývajících se jadernými technologiemi, výrobou i výzkumem. Na půldenním workshopu vystoupili zástupci ÚJV Řež, ENVINET, Sigma Group, ALVEL, Škoda JS a ZAT. Do diskuse se zapojili rovněž účastníci workshopu ze společností ABB, ALTA, VF Černá Hora, Česká nukleární společnost, Královopolská RIA, OT Energy services, VIA ALTA, Vršanská uhelná a ZVVZ Enven Engineering.

Přítomné přivítal Ing. Karel Křížek (předseda představenstva ÚJV Řež, a. s.) a hned v úvodu upozornil na významné změny v sektoru energetiky. Zdůraznil, že objem výroby z obnovitelných zdrojů stále roste a velké klasické i jaderné zdroje se v Evropě dostávají do role zálohy. Bez kapacitních plateb si nelze zajistit ani jejich obnovu, takže vznik nových jaderných zdrojů je velmi problematický. Ve své prezentaci také poukázal na stav energetiky v České republice s tím, že do konce roku 2014 má proběhnout aktualizace státní energetické koncepce.

Účastníci workshopu představili své zásadní projekty v oblasti jaderné energetiky včetně oblasti výzkumu. Prezentovali novinky, rozvojové projekty, nadnárodní spolupráci, či unikátní zařízení. Současnou situaci dodavatelů v oblasti energetiky v České republice vystihl Ing. Jan Zdebor, CSc. (Škoda JS), když rok 2014 označil za bod zlomu a zdůraznil, že dostavba Temelína a Dukovan bude sice pro české dodavatele klíčovou zakázkou, ale pro nejbližší období je jejich jedinou šancí účast na dodávkách budovaných jaderných elektráren typu VVER v zahraničí.

V rámci ČR si jednotlivé společnosti nadále udržují know-how nabyté během posledních dekád. Ještě stále se řadíme mezi světovou špičku ve vývoji a výrobě technologií pro energetiku včetně výstavby jaderných zdrojů. Tento potenciál je potřeba dál rozvíjet. To však také vyžaduje jasnou a dlouhodobou státní energetickou koncepci, která určí, jakým směrem se budeme ubírat příštích 30 až 50 let.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (56x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...