Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Podepsáno memorandum o vzájemné spolupráci mezi ÚJV Řež, a. s., a ukrajinským GNTC JaRB. *)

Podepsáno memorandum o vzájemné spolupráci mezi ÚJV Řež, a. s., a ukrajinským GNTC JaRB. *)

Publikováno: 3.10.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Výsledkem návštěvy vrcholného vedení ukrajinského Státního vědeckého a technického centra pro jadernou a radiační bezpečnost GNTC JaRB byl podpis Memoranda o vzájemné spolupráci mezi touto významnou ukrajinskou institucí a ÚJV Řež, a. s.

*) Государственное научно-техническое центрум по ядерной и радиационной безопасности - ГНТЦ ЯРБ/State Scientific and Technical Center for Nuclear and Radiation Safety - SSTC NRS.

Krátká, ale o to intenzivnější, byla návštěva současného vedení GNTC JaRB v Řeži. Cílem bylo především hovořit o nových možnostech spolupráce na základě praktického seznámení s potenciálem ÚJV Řež, a. s.

Intenzivní jednání

Ukrajinskou delegaci tvořili Ihor Shevcenko, ředitel GNTC JaRB, Oleksandr Pecherytzia, první zástupce ředitele centra a Oleksiy Dybach, tajemník centra. Ze strany ÚJV Řež, a. s., jednání vedl Vladimír Stratil, člen představenstva společnosti a ředitel divize Integrita a technický inženýring, která s GNTC JaRB řadu let intenzivně spolupracuje. Ukrajinským hostům bylo nejdříve v rámci prezentací představeno produktové portfolio ÚJV Řež, a. s., a posléze detailní nabídka možností spolupráce například v oblastech jaderné bezpečnosti a spolehlivosti, inženýringu, projektové činnosti a nakládání s použitými radioaktivními látkami. Výzkumné projekty realizované v Řeži představil Martin Ruščák ředitel společnosti Centrum výzkumu Řež s.r.o. (CV Řež), která mimo jiné spravuje oba výzkumné reaktory (LR-0 a LVR-15).

Kde se výzkum mění v praxi

Protože řadu let má spolupráce mezi Ukrajinou a ÚJV Řež, a. s., především praktický charakter, byla podstatná část návštěvy hostů z GNTC JaRB zaměřena na konkrétní výzkumná a výrobní místa. Seznámili se s matematickým modelováním a materiálovými výpočty, navštívili chemické a metalografické laboratoře, pracoviště nedestruktivních kontrol, hodnocení betonu a diagnostiky armatur. Zajímali se o zkušenosti z pracoviště experimentů pro řešení těžkých havárií a činností na předpínacím systému ochranných obálek VVER 1000 a kvalifikace na prostředí.

Se zájmem si prohlédli Laboratoř mechanických vlastností ozářených materiálů včetně pracoviště autoklávu vlastní konstrukce ÚJV Řež, a. s. Delegace byla překvapena rozsahem unikátního materiálového archívu, kterým divize disponuje.

Memorandum o vzájemné spolupráci

Vzhledem ke společným postojům GNTC JaRB a ÚJV Řež, a. s., ke spolupráci v oblasti jaderné a radiační bezpečnosti, se obě strany dohodly na podpisu „Memoranda o vzájemné spolupráci“. Jeho obsahem jsou témata, k jejichž realizaci se rozhodly obě strany spojit. Mezi ně zařadily například hodnocení bezpečnosti jaderných zařízení, bezpečnosti přístupu k projektování nových reaktorů, pravděpodobnostní hodnocení bezpečnosti; radiační ochranu (lidí a životního prostředí). Dále je to připravenost na mimořádné situace, včetně metodik a řízení bezpečného dlouhodobého provozu (LTO) jaderných elektráren. Současně se smluvní strany dohodly, z důvodu dalšího upřesnění podmínek, za kterých budou ÚJV Řež, a. s., a GNTC JaRB v uvedených oblastech spolupracovat, na přípravě a podpisu rámcové smlouvy.

Očekávání byla naplněna

Těmito slovy popsal jednou větou Ihor Shevcenko, ředitel GNTC JaRB, výsledky návštěvy ÚJV Řež, a. s., po podepsání memoranda. Jak dále uvedl, Ukrajina hledá moderní řešení pro své jaderné elektrárny i projekty spojené s jadernou energetikou. To, co viděl v Řeži, jej přesvědčilo o tom, že v České republice má GNTC JaRB, kvalitního partnera na vysoké technologické úrovni. „Co nás nejvíce zaujalo, bylo složení vašich odborných týmů. Skutečnost, že jsme všude potkávali mladé odborníky. Dnes, v době, kdy se na západě hovoří o krizi vzdělávání v oboru jaderné energetiky, jako by to v ÚJV Řež, a. s., neplatilo. Myslím, že v tom máte velký potenciál, který ještě najde zhodnocení, že jste zvolili správnou strategii“, zdůraznil Ihor Shevcenko, ředitel GNTC JaRB, na závěr návštěvy v Řeži.


Jednání v ÚJV Řež, a. s., vedli (zprava) Vladimír Stratil, člen představenstva a ředitel divize Integrita a technický inženýring, Ihor Shevcenko, ředitel GNTC JaRB a Oleksandr Pecherytzia, první zástupce ředitele centra.


Na pracovišti nedestruktivních kontrol.


Podrobně se hosté z Ukrajiny zajímali o Laboratoř mechanických vlastností.


Memorandum o vzájemné spolupráci podepsali (zleva) Ihor Shevcenko, ředitel GNTC JaRB za ukrajinskou stranu a Vladimír Stratil, člen představenstva ÚJV Řež, a. s.

Pro informaci

GNTC JaRB je významným technickým partnerem Státní inspekce pro jaderný dozor Ukrajiny - GIJRU (Государственная инспекция ядерного регулирования Украины – obdoba našeho SÚJB), Ministerstva energetiky a uhelného průmyslu Ukrajiny, NAEK (ГП НАЭК „Энергоатом“), všech provozovaných ukrajinských jaderných elektráren včetně ostře sledované Černobylské a dalších významných institucí zapojených do jaderné energetiky a s ní spojenými službami, výzkumem a výrobou.

Na Ukrajině se nacházejí čtyři jaderné elektrárny provozované státním podnikem Energoatom (Chmelnická JE, Rovenská JE, Jižněukrajinská JE a Zaporožská JE). Tyto elektrárny mají celkem 15 reaktorů, z nich je 13 typu VVER-1000 (PWR) a 2 typu VVER-440. Jaderná energetika zde zaměstnává více než 38.000 lidí. Celkový podíl jaderných elektráren představuje cca 48% elektrické energie Ukrajiny. 

ÚJV Řež, a. s., se zaměřuje jak v České republice, tak v rámci mezinárodních kontraktů, na inženýrskou, projekční, analytickou a vědeckou podporu při provozu a nové výstavbě klasických ijaderných energetických zařízení. Nabízí komplexní a systémové služby zejména v oblasti využití jaderné energie a zdrojů ionizujícího záření, výzkum a sledování stavu materiálů, koncepčních a prováděcích projektů, nakládání s radioaktivními i neradioaktivními odpady, specializuje se na vývoj a výrobu radiofarmak. Za téměř 60 let své existence se stala odbornou autoritou a propagátorem v oblasti jaderné energetiky a využití ionizujícího záření.

Je lídrem Skupiny ÚJV, ve které jsou špičková pracoviště a instituce mezinárodního dosahu: Centrum výzkumu Řež, s.r.o., Ústav aplikované mechaniky Brno s.r.o., Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. a EGP Invest, spol. s r.o. v Uherském Brodě.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (57x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...