Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    ÚJV Řež, a. s., a VinAtom plánují spolupráci

ÚJV Řež, a. s., a VinAtom plánují spolupráci

Publikováno: 24.9.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Na třídenní pracovní jednání přivítalo vedení ÚJV Řež, a. s., v České republice delegaci VinAtom (Vietnam Atomic Energy Institute). Za vietnamskou stranu se jednání zúčastnili prezident institutu pan Tran Chi Thanh a dále Bui Dang Hanh, zástupce ředitele, Le Van Hong, konzultant a Nguyen Huy Cuong, vědecko-výzkumný pracovník ITTRE (Institute for Technology of Radioactive and Rare Elements). ÚJV Řež, a. s., zastupoval Miroslav Horák, místopředseda představenstva a výkonný ředitel společnosti, Jozef Mišák ředitel pro strategický rozvoj, dále ředitelé a odborníci z jednotlivých divizí ÚJV Řež, a. s.

Klíčová slova: ÚJV, VinAtom

Veskrze pracovní jednání

Hned v úvodu zdůraznil Tran Chi Thanh prezident VinAtom, že Vietnam, ve srovnání s Českou republikou je v oblasti budování jaderné energetiky teprve na samém počátku. Má ale velký zájem ji rozvíjet. „Vietnamský jaderný program“, řekl Tran Chi Thanh, „čekají velké změny a máme velká očekávání i proto jsme tady v Řeži, u společnosti s bohatými zkušenostmi a odborným zázemím“. Jak uvedl Le Van Hong, v současné době se Vietnam zaměřuje na projekty dvou jaderných elektráren, označovaných jako NT1 (Ninh Thuan 1) v lokalitě Phuoc Dinh, s realizací v letech 2017 – 2023 a NT 2 (Ninh Thuan 2) v lokalitě Vinh Hai. Takové plány ovšem vyžadují, jak zdůraznil Nguyen Huy Cuong kvalitní lidské zdroje, které jsou klíčové pro úspěšné provádění vietnamského programu jaderné energetiky. I o tom přijeli zástupci VinAtom do Řeže jednat.

Vedle prezentací aktuálních možností ÚJV Řež, a. s., a CV Řež s.r.o. zástupci  VinAtom navštívili zdejší výzkumný reaktor, podívali se do jednotlivých provozů, specializovaných laboratoří, seznámili se se zařízením například na nedestruktivní zkoušky materiálu nebo odvoz použitého jaderného paliva a další.

Spolupráce v pěti bodech

Na základě projednávaných okruhů možné spolupráce mezi VinAtom a ÚJV Řež, a. s., byl dohodnut projekt partnerství v pěti bodech, který byl shrnut do závěrečného protokolu o jednání.

První bod se týká již zmíněného rozvoje lidských zdrojů včetně specialistů pro jadernou energetiku se zaměřením například na reaktorovou fyziku, pravděpodobnostní hodnocení bezpečnosti (PSA) a nedestruktivní zkoušení materiálu. Dále zpracování a nakládání s radioaktivními odpady nebo skladování vyhořelého paliva. Druhý bod spolupráce je cílen na projekt CNEST (Center for Nuclear Energy Science and Technology). Bod tři nastartuje diskusi o dalších možnostech ještě těsnější spolupráce mezi ÚJV Řež, a. s., a VinAtom. Čtvrtým bodem spolupráce jsou plánované projekty na výstavbu vietnamských jaderných elektráren Ninh Thuan 1 a Ninh Thuan 2. Poslední, pátý, bod definuje některé kroky, které budou obě strany realizovat, aby se naplnily záměry a cíle přijatého protokolu. K nim patří aktuálně již v říjnu v Hanoji plánovaný seminář o zátěžových testech, nebo tzv. job training v Řeži.

ÚJV Řež, a. s., (dříve Ústav jaderného výzkumu Řež a.s.) se zaměřuje jak v České republice, tak v rámci mezinárodních kontraktů, na inženýrskou, projekční, analytickou a vědeckou podporu při provozu a nové výstavbě energetických a jaderných zařízení. Nabízí komplexní a systémové služby zejména v oblasti využití jaderné energie a zdrojů ionizujícího záření, výzkum a sledování stavu materiálů, koncepčních a prováděcích projektů, nakládání s radioaktivními i neradioaktivními odpady, specializuje se na vývoj a výrobu radiofarmak. Za téměř 60 let své existence se stala odbornou autoritou a propagátorem v oblasti jaderné energetiky a využití ionizujícího záření.

Je součástí Skupiny ÚJV, ve které jsou špičková pracoviště a instituce mezinárodního dosahu: Centrum výzkumu Řež, s.r.o., Ústav aplikované mechaniky Brno s.r.o., Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. a EGP Invest, spol. s r.o. v Uherském Brodě.


Ze společného jednání a prezentace ÚJV Řež, a. s., pro VinAtom v Řeži.


Tran Chi Thanh, prezident VinAtom (Vietnam Atomic Energy Institute) v Řeži.


Zástupci VinAtom v experimentální hale divize Integrita a technický inženýring v ÚJV Řež, a. s.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (61x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (60x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (57x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...