Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Klasické    J&T chce investovat 16 miliard do elektrárny v Moldavsku

J&T chce investovat 16 miliard do elektrárny v Moldavsku

Publikováno: 1.1.2009, Aktualizováno: 16.4.2009 17:30
Rubrika: Klasické

Česko-slovenská finanční skupina J&T se podle www.idnes.cz chystá investovat v přepočtu 16 miliard korun (615 milionů eur) do černouhelné elektrárny v Moldavsku. Šlo by o největší zahraniční investici v zemi. Elektrárnu poblíž města Ungheni by společnost postavila i provozovala. Část elektřiny by šla na export.

"Realizace projektu je vázána na splnění několika podmínek, týkajících se například připojení elektrárny do energetické sítě," řekl ČTK ředitel komunikace J&T pro sektor energetiky Martin Maňák.
Pokud se projekt uskuteční, měl by mít nový zdroj instalovaný výkon 350 megawattů s možností rozšíření o další dva bloky s podobnou kapacitou. Elektrárna by mohla být uvedena do provozu v roce 2015. Zhruba třetina produkce elektřiny vyrobené v Ungheni bude dodávána domácím odběratelům.

Černouhelná elektrárna - ilustrační foto. (foto: Rostislav Jančar, Technet.cz)  

 

Největší investice v Moldavsku
Elektrárna ovšem bude mít připojení také k evropské energetické soustavě, část produkce tak bude moci exportovat do Evropské unie. Případná výstavba elektrárny by byla historicky největší přímou zahraniční investicí v Moldavsku. 'Stavba nového zdroje v Ungheni znamená důležitý krok směrem k posílení energetické nezávislosti a energetické bezpečnosti státu... Věříme také, že bude mít pozitivní dopady na ekonomiku celého Moldavska,' uvedl partner skupiny J&T odpovědný za korporátní investice Daniel Křetínský. Ten dnes v moldavském Kišiněvě podepsal smlouvu o podmínkách výstavby nové elektrárny se zástupci vlády. Moldavské firmy by mohly z předpokládané sumy transakce získat zakázky v hodnotě 200 milionů eur (asi pět miliard korun).
 

Skupina J&T
V tuzemsku spravuje majetkové účasti ve více než 20 podnicích, mezi které v sektoru energetiky patří Pražská energetika, United energy, Plzeňská energetika, První energetická či United energy trading. Současná instalovaná kapacita zdrojů J&T dosahuje v úhrnu 330 megawattů pro výrobu elektřiny a 1386 megawattů pro výrobu tepla.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Dodávka turbinového ostrova s parní turbinou ŠKODA pro paroplynový zdroj v Počeradech (46x)
ŠKODA POWER, a Doosan company získala v polovině roku 2009 kontrakt od společnosti ŠKODA PRAHA Invest na dodávku turbino...
Nová technologie odsíření spalin poprvé uplatněna v české elektrárněNová technologie odsíření spalin poprvé uplatněna v české elektrárně (41x)
Zcela novým technologickým způsobem se rozhodla společnost Dalkia Česká republika snížit emise SO2 ve své Elektrárně Tře...
Bývalé uhelné doly mohou sloužit dále – jako přečerpávací elektrárny (39x)
Ministr Jan Mládek symbolickým přestřižením pásky zahájil provoz unikátní elektrárny, která využívá výškového potenciálu...