Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Klasické    Europoslanci prodloužili státní podporu pro uhelné doly

Europoslanci prodloužili státní podporu pro uhelné doly

Publikováno: 23.11.2010
Rubrika: Klasické, Uhlí

Brusel/Štrasburk 23. listopadu (zpravodaj ČTK) - Státy Evropské unie budou moci nadále finančně podporovat uhelné doly. Rozhodl o tom dnes Evropský parlament. Původně hrozilo, že podpora vyprší s koncem platnosti unijního nařízení, za nějž neexistuje po roce 2010 náhrada. Europoslanci ale přistoupili na návrh Evropské komise, že národní vlády mohou dotovat zavírání nekonkurenceschopných dolů až do roku 2014.

Socialističtí zákonodárci nicméně do legislativy protlačili také ustanovení, že až do roku 2026 mohou státy financovat příspěvky propuštěným horníkům. S tím původně komise nepočítala a rovněž navrhovala konec sociálních příspěvků do roku 2014. Výsledek hlasování tak vyvolal nevoli u některých poslanců.
"Je nám velmi líto, že pumpování peněz do nekonkurenceschopného průmyslového sektoru bude pokračovat, přestože nebyl schopen za několik posledních desetiletí projít nějakými reformami," řekla novinářům nizozemská liberální europoslankyně Sophia in't Veldová. "Socialisté se rozhodli, že budou nadále pumpovat peníze do bezedné díry," dodala.
Těžba uhlí se v Evropě podílí na výrobě elektřiny ze zhruba pěti procent a její význam dlouhodobě klesá. V současnosti přitom uhelné doly ze státního rozpočtu podporuje jen Německo, Španělsko a Rumunsko, přičemž na podporu je navázáno zhruba 100.000 lidí. Uhelné doly má i Polsko, Česko a Velká Británie, ale ty jsou konkurenceschopné a státní podporu nepotřebují.
 

Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Paroplynová elektrárna KA26 od společnosti Alstom - Odpověd na současné potřeby trhu je dodávka optimalizované elektrárny na klíč (39x)
Firma Alstom zaujala na energetickém trhu pozici dodavatele elektrárny na klíč. Tato pozice umožňuje Alstomu spojit znal...
Dodávka kotle pro nový superkritický blok v Elektrárně LedviceDodávka kotle pro nový superkritický blok v Elektrárně Ledvice (37x)
Obecně se říká, že kotel je srdcem každé tepelné elektrárny. A to nejen z důvodu, že generuje páru, která pohání ostatní...
Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (36x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...