Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Větrné    Dohoda se společností Invenergy v hodnotě přesahující miliardu dolarů uzavítá rekordní růst pro GE Energy v oblasti větrných turbín v roce 2007

Dohoda se společností Invenergy v hodnotě přesahující miliardu dolarů uzavítá rekordní růst pro GE Energy v oblasti větrných turbín v roce 2007

Publikováno: 23.1.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 15:29
Rubrika: Větrné

Praha, 22. ledna 2008 – Jako dovršení roku 2007, kdy GE Energy zaznamenala v oblasti větrných turbín rekordní růst, uzavřel koncern se společností Invenergy dohodu, jejíž hodnota přesahuje miliardu dolarů. V historii globálního větrného odvětví se jedná o jeden z největších obchodů s větrnými turbínami, které mají být dodány za jediný rok.

GE dodá společnosti Invenergy 1,5megawattové větrné turbíny o celkovém výkonu 600 megawattů pro projekty v Severní Americe a větrné turbíny 2.5xl o celkovém výkonu 200 megawattů pro instalace v Evropě. Je to poprvé, kdy americký developer zvolil 2,5megawattovou technologii GE pro projekty realizované v Evropě. Všechny větrné turbíny mají být dodány v průběhu roku 2009. Větrné turbíny o celkovém výkonu 800 megawattů poskytnou dostatečnou kapacitu větrné energie pro pokrytí potřeb 275.000 domácností.
„Touto zásadní dohodou si Invenergy pro období 2007–2009 zajistila větrné turbíny GE o celkové kapacitě přes dva gigawatty,“ řekl Rod Christie, regionální ředitel GE Energy pro střední a východní Evropu, Rusko a region CIS. „Použití naší osvědčené technologie zkušeným developerem a provozovatelem pomůže jednotlivým státům, provinciím a zemím splnit jejich standardy pro obnovitelné zdroje energie.“
Nová dohoda se společností Invenergy potvrzuje vedoucí roli GE v rychle rostoucím odvětví získávání větrné energie. Od roku 2004 dosáhla společnost GE 500% nárůstu objemu výroby větrných turbín. Tržby za rok 2007 v tomto segmentu přesáhly čtyři miliardy dolarů. GE podle údajů American Wind Energy Association dodala v posledních dvou letech větrné turbíny představující téměř 50 % nové větrné kapacity celých USA.
„Jako developer a provozovatel projektů větrné energie po celém světě spoléhá Invenergy na včasné dodávky větrných turbín od GE,“ řekl Michael Polsky, generální ředitel společnosti Invenergy. „Vysoká dostupnost, spolehlivost a možnost snadné integrace větrných turbín GE do elektrické sítě z nás dělají v tomto oboru lídra z hlediska výkonnosti.“
Společnost Invenergy má ústředí v Chicagu. V Severní Americe a Evropě buduje nebo provozuje elektrárny na zemní plyn o výkonu zhruba 2.700 megawattů a větrné projekty o výkonu přesahujícím 1.200 megawattů. Rozvojem větrných zařízení se zabývá její stoprocentní dceřiná společnost Invenergy Wind LLC.
1,5megawattová větrná turbína GE patří v globálním měřítku mezi nejpoužívanější větrné turbíny, po celém světě je jich nainstalováno více než 7.700. Větrná turbína GE 2.5xl představuje další vývojový stupeň větrné flotily společnosti a staví na úspěchu její 1,5megawattové technologie. 2.5xl je největší větrná turbína GE pro instalaci na pevnině a její konstrukce odpovídá okamžitým požadavkům Evropské unie, kde nedostatek volné půdy omezuje rozsah projektů.
Kromě objednávky společnosti Invenergy patří mezi hlavní loňské úspěchy GE Energy v segmentu větrné energie následující:

  • Dohoda na dodávku celkem 633 větrných turbín společnosti Noble Environmental Power v letech 2007 a 2008 na projekty, které zvýší větrnou kapacitu státu New York na 950 megawattů.
  • Větrná turbína GE 2.5xl byla vybrána pro projekt větrných elektráren v Turecku, který více než zdvojnásobí větrnou kapacitu země.
  • Rozšíření globálního ústředí podniku GE Renewables v Schenectady ve státě New York o nové oddělení managementu větrných produktů a o centrum podpory zákazníků.
  • Dohoda se společností SkyPower Corp. v hodnotě 400 miliónů dolarů na dodávku 200 větrných turbín pro projekty v Kanadě a Spojených státech.
  • Získání ocenění od společnosti Frost & Sullivan za strategii pro rozvoj větrné energie v Severní Americe.
  • Dohoda se společností Third Planet Windpower v hodnotě 350 miliónů dolarů na dodávku 167 větrných turbín pro nové větrné farmy budované v Texasu, Novém Mexiku, Nebrasce a Wyomingu.
  • Dohoda v hodnotě 730 miliónů dolarů na dodávku větrných turbín o celkovém výkonu více než 500 megawattů portugalské společnosti EDP na projekty budované v letech 2008 a 2009 v Evropě a Spojených státech.

Technologie větrných turbín společnosti GE je klíčovým prvkem celopodnikové iniciativy GE zvané ecomagination, jejímž cílem je odpovídat na potřebu čistších, účinnějších zdrojů energie, nižších emisí a vydatných zdrojů čisté vody. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Nejvýkonnější větrné elektrárny v obci Pchery začaly vyrábět elektřinu (30x)
Větrné elektrárny s největším instalovaným jednotkovým výkonem v ČR, které se nacházejí v katastru obce Pchery na Kladen...
Společnost ČEPS stojí za vznikem Expertní skupiny k problematice větrné energetiky (30x)
Společnost ČEPS iniciovala založení Expertní skupiny ČEPS k problematice větrné energetiky, která řeší fenomén větrných ...
Dohoda se společností Invenergy v hodnotě přesahující miliardu dolarů uzavítá rekordní růst pro GE Energy v oblasti větrných turbín v roce 2007 (23x)
Praha, 22. ledna 2008 – Jako dovršení roku 2007, kdy GE Energy zaznamenala v oblasti větrných turbín rekordní růst...